Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Konec letních prázdnin patří v Prostějově každým rokem největšímu cyklistickému svátku na území zdejšího regionu. Ano, touto mega akcí vždy je mezinárodní dráhový závod Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka, jehož 21. ročník se koná v pátek 28. a v sobotu 29. srpna na zdejším velodromu. Maraton jednotlivých disciplín pojede po oba dny od 11.00 do 21.00 až 21.30 hodin. Ještě předtím se můžete přijít v úterý 25. a ve středu 26. června podívat na koronavirem z června odložený podnik Velká cena Olomouckého kraje. PROSTĚJOVSKÝ Večerník u toho jakožto mediální partner ani v jednom případě chybět nebude.

Jedno velké vítězství přitom tradiční a svou úrovní pokaždé špičkový podnik slaví už předem, že se v době koronavirové vůbec uskuteční. „Vzhledem k celkové zdravotní situaci jsme měli obavy, aby Memoriál neměl nějakou vyloženě komorní podobu. Hrozilo, že hlavně jezdci ze zahraničí budou mít obavy cestovat a přijet sem k nám, čímž bychom měli problémy naplnit kvóty Mezinárodní cyklistické unie směrem k rankingu a kvalita závodu by hodně utrpěla. Naštěstí k ničemu takovému nedošlo,“ oddechl si ředitel GPP – MOM 2020 Michal Mráček ze spolupořádajícího Tufo Pardus Prostějov.
Přesto má za hygienicky složitých okolností logicky starostí nad hlavu. „Není to jednoduché pro nikoho, tedy ani pro cyklisty, ani pro nás. Například se přihlásil reprezentant Rumunska, který by však musel podstoupit dva testy na covid-19, a sice jeden doma před cestou do České republiky, druhý tady po příletu do ČR. A jen v případě obou negativních výsledků by mohl na start, alternativou místo testování je čtrnáctidenní karanténa. Ještě budeme tenhle případ řešit, ale vidím to komplikovaně,“ zmínil Mráček. Další specifické starosti řešil ohledně plánované účasti dvou vyslanců z exotických zemí – jednoho muže z Alžírska a ženy z Laosu. „Zjistili jsme však, že oba trénují už déle než rok ve Francii, tím pádem je můžeme brát jako lidi cestující z Francie, nepodléhají tudíž žádným zvláštním opatřením,“ navázal ředitel.
Jinak bude startovní pole významného klání nakonec ve standardní kvalitativní podobě. „Dorazí muži i ženy z patnácti států včetně cyklisticky renomovaných Francie, Itálie, Nizozemska, Německa, Polska a dalších. Samozřejmě nebudou chybět nejlepší čeští zástupci včetně členů a členek našeho týmu Tufo Pardus Prostějov, pro které je Memoriál Otmara Malečka každoročně jedním z ústředních vrcholů sezóny. Znovu se pokusíme atakovat nejvyšší příčky ve všech věkových kategoriích,“ ujistil Michal Mráček.
Mezi mužskou elitou to ovšem bude asi náročnější tím, že lídři prostějovského klubu Daniel Babor i Tomáš Bárta byli nominováni do české reprezentace pro souběžně konané Mistrovství Evropy na silnici, které logicky dostává přednost. „Pro mě je však Maleček srdeční záležitost, a pokud to jen trochu půjde, chci po absolvování evropského šampionátu stihnout v Prostějově aspoň závěrečný madison. Vím, že se řeší možnost rychlého přejezdu autem, takže teprve uvidíme, zda takovou variantu reálně zvládnu. Každopádně pořád platí, že Memoriál mám hrozně rád, pokaždé se na něj moc těším a ve skvělé divácké atmosféře toužím po vítězství na domácím oválu. Po pravdě bylo těžké rozhodování mezi silniční Evropou a dráhovým Grand Prix před vlastními příznivci, ale chtěl jsem udělat krok ve své kariéře, přičemž globální akce s nároďákem se prostě neodmítá,“ vysvětlil Dan Babor nelehké dilema.
Nedílnou součástí GPP – MOM je každoročně připomenutí odkazu Otmara Malečka, bývalého prostějovského cyklisty, jenž roku 1998 zemřel v pouhých jednatřiceti letech na rakovinu. „Oťasova dcera Kateřina Malečková bude jako vždy organizovat finanční sbírku z dobrovolného vstupného diváků i z dalších příspěvků všech aktérů akce, jejíž kompletní výtěžek tradičně dostane onkologické oddělení Fakultní nemocnice Olomouc,“ potvrdil Michal Mráček.
Výstižně téma uzavřel Richard Šmída za Ricardo Prostějov, tedy zakládající oddíl Memoriálu. „Když jsme závod před jednadvaceti lety založili, chtěli jsme hlavně pěknou akci pro jezdce i lidi jako poctu Otmarovi, kterého jsme měli moc rádi. Za všechny ty roky se původní záměr vyprofiloval v naprosto úžasný podnik nejvyšší sportovní úrovně, za což jsem opravdu rád. Jde o výsledek spousty práce a pro nás pořadatele je pak největší odměnou spokojenost jak závodníků, tak diváků. I pochvalná slova od cyklistických odborníků či třeba od pana primátora Františka Jury. Díky, velmi si toho vážíme.“


PROGRAM Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka 2020

PÁTEK 28. SRPNA
První blok – 11.00 až 15.00 hodin: omnium junioři I. a II. část, omnium muži I. a II. část, keirin muži kvalifikace, sprint ženy kvalifikace, scratch ženy finále.
Druhý blok – 15.00 až 21.00 hodin: omnium junioři III. a IV. část, omnium muži III. a IV. část, keirin muži finále, bodovací závod ženy finále, madison ženy finále, sprint ženy finále.
SOBOTA 29. SRPNA
První blok – 11.00 až 15.00 hodin: scratch muži kvalifikace, sprint muži kvalifikace, omnium ženy I. a II. část, scratch muži finále.
Druhý blok – 15.00 až 21.30 hodin: bodovací závod muži finále, sprint muži finále, bodovací závod junioři finále, keirin ženy finále, omnium ženy III. a IV. část, madison muži finále.
Poznámka: Nejde o kompletní výčet všech disciplín, na programu je i řada dalších závodů mládežnických kategorií.


přehled vítězů gpp – mom (madison muži)
1999: Liška, Žabka (Slovensko)
2000: Homolka, Kaňkovský (Česko)
2002: Garber, Stocher (Rakousko)
2003: Bláha, Lazar (Česko)
2004: Buráň, Kaňkovský (Česko)
2005: Dostál, Špička (Česko)
2006: Kaňkovský (Česko)
2007: Kaňkovský, Lazar (Česko)
2008: Kaňkovský, Lazar (Česko)
2009: Buttazzoni, Ciccone (Itálie)
2010: Bláha, Hochmann (Česko)
2011: Kadlec, Kaňkovský (Česko)
2012: Kadlec, Kaňkovský (Česko)
2013: Kadlec, Kaňkovský (Česko)
2014: Buttazzoni, Coledan (Itálie)
2015: Rugovac, Sisr (Česko)
2016: Buttazzoni, Scartezzini (Itálie)
2017: Mastaller, Matzner (Rakousko)
2018: I. Oliveira, R. Oliveira (Portugalsko)
2019: Hansen, Larsen (Dánsko)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...