Dobrý večer, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Pátek 7. srpna, to byl pro celý náš okres velký den ve znamení špičkové mezinárodní cyklistiky. V centru města Prostějova odstartovala v pravé poledne druhá etapa nejvýznamnějšího silničního závodu na území ČR pod zkráceným názvem Czech Tour 2020 (dříve Czech Cycling Tour – pozn. red.), jejíž trať poté vedla ještě desítky kilometrů po cestách regionu. U toho Večerník nemohl chybět.

Už když člověk přicházel v úterním dopoledni do srdce Prostějova, bylo jasně znát, že se tu schyluje k něčemu mimořádnému. Po celém náměstí T. G. Masaryka byla na různých místech zaparkovaná vymakaná doprovodná vozidla v týmových barvách jednotlivých stájí, z nichž ty top patřící do nejvyšší kategorie World Tour (jmenovitě Mitchelton Scott, Bora Hansgrohe, Jumbo Visma, Sunweb, NTT Pro Cycling a Bahrain McLaren) měly na místě i své působivě vypadající závodní autobusy. V těch jezdci tráví spoustu času, kromě překrásného vzhledu jsou totiž i exkluzivně vybavené jak pro přípravu, tak pro relaxaci.
Hodinu a půl před startem proběhlo v obřadní síni prostějovské radnice slavnostní setkání manažerů zúčastněných družstev s vedením města. Stájové bossy přivítali primátor František Jura společně s náměstky Miladou Sokolovou, Alenou Raškovou, Jiřím Pospíšilem, Janem Krchňavým a Jiřím Rozehnalem. „Jsme hrdí na to, že se Prostějov po dvou letech znovu stal jedním z dějišť natolik významné cyklistické akce, jakou Czech Tour je. Máme z toho velkou radost a je nám ctí hostit elitní světové týmy, které mají v tomto populárním sportu ohromný zvuk i prestiž. Věřím, že se tu všem aktérům bude líbit a samotným závodníkům se po našich silnicích pojede co nejlépe. Osobně se moc těším na spurt rychlostní prémie,“ řekl v rámci uvítacího projevu primátor František Jura.
Start byl přímo před radnicí, kde vyrostlo montované pódium. A právě na něj vystoupili v posledních desítkách minut před vyražením na trať reprezentanti všech jednadvaceti zápolících týmů, aby je moderátorka slavnostně představila postupně se houfujícím divákům. Největší potlesk logicky sklidili borci výše zmíněných favorizovaných profi stájí, ale rovněž členové českého národního výběru i tuzemské klubové jedničky Elkov Kasper. „Pro tuto rovinatou etapu s pravděpodobným hromadným dojezdem máme ve svých řadách jednoho skvělého sprintera, na jehož vítězství pojedeme. Já bych rád zaútočil později, až v kopcovitějších etapách třetí a především královské čtvrté. Tam si věřím, že bych mohl zabojovat o dílčí prvenství a aspoň trochu navázat na rok 2015, kdy se mi celé Czech Cycling Tour podařilo vyhrát,“ povědělo při krátkém rozhovoru české želízko v ohni Petr Vakoč.
Přísná hygienická opatření kvůli koronaviru nakazovala veškerým aktérům nosit roušky, jež odložili až krátce před startem. Ten proběhl opravdu velkolepě. Nedaleko Masarykovy sochy v oploceném prostoru se naštosovaly více než dvě stovky závodníků, které vstříc 193 kilometrům poslal na trať výstřelem ze startovací pistole František Jura. Za mohutného troubení doprovodných aut i motocyklů se celá kolona dala do pohybu a přes Pernštýnské náměstí zamířila k Mostkovicím. Odtamtud se peloton vrátil přes Domamyslice zpět do prostějovského centra, kde po třinácti kilometrech jízdy cyklistické příznivce potěšil spurt rychlostní prémie v místě předchozího startu. Cenný finiš patřil domácímu zástupci Janu Bártovi.
Následně kolečkářská atrakce definitivně opustila Prostějov a pokračovala vstříc cílovému městu Uničov silnicemi našeho okresu. Konkrétně cesta vedla přes tyto obce: Smržice, Čelechovice na Hané, Slatinice, Drahanovice, Pěnčín, Kandia, Budětsko, Štarnov, Přemyslovice, Hluchov, Zdětín, Ptení, Ptenský Dvorek, Stražisko, Suchdol, Brodek u Konice, Skřípov a Šubířov. Potom už Czech Tour zamířila mimo region, aby očekávaný hromadný dojezd na uničovském náměstí ovládl Jordi Meeus z Belgie (SEG Racinag Academy). Druhý skončil jeho krajan a úřadující mistr své země Tim Merlier (Alpecin – Fenix), třetí dosprintoval Max Kanter z Německa (Team Sunweb). Z jezdců ČR se nejvýše dostal devátý Dominik Neuman (Elkov Kasper), zatímco Tomáš Bárta z Tufo Pardus Prostějov v trikotu národní reprezentace obsadil velmi solidní třinácté místo.
„Byla to etapa podle předpokladů. Nefoukalo, takže to proběhlo naprosto v pohodě. Kdyby odjela větší skupina, tak bychom tam chtěli někoho mít. Necelé tři kilometry před cílem došlo k pádu, což naše dva kluky zbrzdilo, ale bylo to již v ochranné zóně, takže v pohodě. Tomáš Bárta bydlí prakticky u trati, proto mu kluci chtěli v závěru pomoct a myslím, že se jim to podařilo, když skončil třináctý,“ okomentoval díl číslo dva na Czech Tour trenér nároďáku České republiky Tomáš Konečný.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...