Dobrý večer, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vyrovnané souboje galuska na galusku, sprinterské souboje rozluštěné až cílovou kamerou, ale také vyčkávání a více než dvacetisekundové stání na místě ve sprinterských duelech a týmová spolupráce při vytrvalostních závodech. Grand Prix Prostějov 2013 a hlavní bod programu Memoriál Otmara Malečka v bodovačce dvojic opět nabídla to nejlepší, co může dráhová cyklistika nabídnout.

Krátce po poledni se na velodrom jako první postavili sprinteři a již kvalifikace ukázala, že se Dukla Brno musí připravit na kvalitní zahraniční konkurenci, za vedoucím duem Kelemen, Ptáčník se totiž umístil Bulhar Minchev a od pátého do osmého místa se seřadila čtveřice Poláků. Hned za nimi, tedy jako devátý a první nepostupující se umístil bývalý člen prostějovského SKC Robin Wagner.

 

Ze čtvrtfinále si i tak zajistila postup hned trojice „Dukláků“ Kelemen, Ptáčník a Tomáš Bábek, kterou doplnil Polák Grzegorz Drejgier. Jízda o páté až osmé místo tak byla čistě zahraniční záležitostí, ze semifinálového duelu na dvě výhry si postup do večerního finále zajistilo české duo Kelemen, Ptáčník.

Mládežníci dostali možnost zasoutěžit si v bodovacím závodě. Mezi žáky, žákyněmi a kadetkami slavil Daniel Babor z CK Bítovská, na sedmém a devátém místě dokončily Sára Kaňkovská s Emou Kaňkovskou, dvanácté a čtrnácté místo patřilo Emě Cetkovské a Kristýně Mráčkové.

Kadeti se pustili do celkem padesáti okruhů a pilnějším sběratelem než Daniel Chytil se ukázal jen Tomáš Čapek, takže domácí jezdec získal druhé místo. Dařilo se i Martinu Šmídovi a Matyáši Strupkovi, kteří se rovněž vešli do nejlepší desítky.

Juniorskou bodovačku opanoval nedávný mistr republiky z tohoto závodu i přímo prostějovského oválu Matouš Hynek, těsně pod stupni se umístil čtvrtý Luděk Lichnovský z Mapei Cyklo Kaňkovský a pátý Petr Fiala z SKC TUFO Prostějov. Luďku Helisovi se tentokrát příliš nevedlo a s jedním bodem dokončil jako jedenáctý.

Pro ženy připravili organizátoři celkem tři disciplíny. Půlkilometr s pevným startem přinesl čistě zahraniční obsazení a vyhrála Polka Natalia Rutkowská, za ní se umístily Italka Annalisa Cucinotta, další Polka Karolina Karsiewicz a přítelkyně Christophera Imreka Verena Eberhardt.

Ještě před tím se závodilo ve scratchi a i zde triumf připadl cizinkám. První byla Polka Eugenia Bujak, opět druhá Italka Cucinotta a třetí Katarzyna Pawlowská z Polska. Závod ovšem poznačila smolná chvíle, kdy česká reprezentantka do 23 let a trojnásobná medailistka z nedávného mistrovství Evropy Lucie Záleská utrpěla těžký pád a stejně jako Američanka Elizabeth Newell nedokončila. Mladou jezdkyni převezla sanitka do olomoucké fakultní nemocnice s podezřením na poraněnou lebku, údajně se kromě otřesu mozku jedná o zlomeninu spánkové kosti.

Radostněji mohou na letošní ročník Grand Prix, jehož mládežnické závody patřily do série Závodů olympijských nadějí Visegrádské čtyřky, vzpomínat nejlepší jezdci na kilometru s pevným startem. Mezi „třiadvacítkáři“ zvítězil brněnský David Sojka, hned za ním skončil domácí Viktor Vrážel.

Pár hodin po poledni se na trať vydali i soutěžící v keirinu, nejvíce vyšla kvalifikace Adamu Ptáčníkovi, jenž ovládl druhou rozjížďku. V opravách uspěl obhájce vítězství a nedávný dvojnásobný mistr Evropy Pavel Kelemen, stejně tak i Tomáš Wagner.

Večerní část začalo v šest večer finále sprintu. Rozhodly hned první dvě jízdy, které určily, že třetí skončil Polák Drejgier před Tomášem Bábkem a že si pro úspěšnou obhajobu došel Adam Ptáčník před Pavlem Kelemenem. Semifinále keirinu přineslo Dukle Brno hned čtyřnásobnou radost, postoupili totiž Kelemen, Wagner, Bábek i Sojka, ty doplnilo polské duo Maksel, Lipa.

Bodovací závod žen a juniorek se stal jasnou záležitostí polských dam. Slovenka Alžběta Pavlendová marně útočila na loňské první místo i na stupně vítězů, na ně nedosáhla ani česká mistryně světa v této disciplíně Jarmila Machačová. Čtveřice Polek „tvrdila muziku“ a bylo z toho první, druhé, páté a deváté místo, nejvíce se vedlo mistryni světa ve scratchi Pawlowské. Ke dvěma stříbrům pak přidala bronz Italka Cucinotta.

V bodovacím závodě mužů se o stupně vítězů utkala sedmička jezdců, která zbytku nadělila jeden okruh a získala tak dvacet bodů. Týmu SKC TUFO Prostějov chyběla dráhová jednička a loni bronzový Jakub Filip, nejlepší z domácích tak byl desátý Viktor Vrážel. Výhra opět připadla Dukle Praha, Marek Mixa o ni ale musel tvrdě bojovat, od druhého Adrianu Teklinského z Polska ho dělily jen tři body. Třetí skončil zkušený Milan Kadlec, čtvrtý „třiadvacítkář“ Matteo Alban z Itálie.

Před vyvrcholením v podobě Memoriálu Otmara Malečka se na startovní čáře ještě srovnala nejlepší dvanáctka „keirinistů“. Souboj o sedmé až dvanácté místo zvládl nejlépe Ital Francesco Ceci před Adamem Ptáčníkem, v čase dokonce o půl sekundy rychlejším než při finále. Výhoda startujících čtyři ku dvěma Dukle Brno ke zlatu nepomohla. Robin Wagner skončil šestý, David Sojka čtvrtý, Tomáš Bábek třetí a Pavel Kelemen druhý, nejlepším ze všech se stal Polák Krzystof Maksel. Český olympionik ale již s předstihem avizoval, že půjde o jeho první start od zlatého evropského šampionátu, po němž dostal několikatýdenní volno.

Do hlavního závodu celého pátečního programu odstartovalo za pozornosti výrazné divácké návštěvy a umělého osvětlení celkem čtrnáct dvojic. Výhry z posledních dvou let obhajovali Milan Kadlec s Aloisem Kaňkovským, mezi jejich soupeři patřili mimo jiné vítězové z roku 2010 Bláha s Hochmanem, zlatý z roku 2009 Ital Butazzoni, prostějovské duo Vrážel, Mráček mladší i Jiří Matoušek se slovenským parťákem Brandýsem a Christopher Imrek se svým rakouským kolegou Matznerem.

Bodovalo se každé dvacáté kolo a již od počátku nenechali „K+K“ nikoho na pochybách. Na paty jim nejvíce šlapala italská dvojice Butazzoni, Alban, ale

i díky početní převaze Dukly Praha se ani jednou nedostali do vedení. Dlouhé okruhy strávili ve vedení s až půlkolovým náskokem Kraus s Rugovacem, což jim přineslo třetí pozici.

Strhující byl i samotný závěr, kdy málem celé pole zaskočili vicemistři světa Hochman s Bláhou. Jejich náskok rychle vystoupal až na půl okruhu, zvyšovali ho až na tři čtvrtiny a zdálo se, že každým okamžikem nadělí pelotonu celý jeden okruh, jenže početné pole se rozjelo na plné obrátky a únik se nezdařil. Potřetí za sebou tak patřilo první místo Kadlecovi

s Kaňkovským, pro druhého z nich to byl již osmý triumf.

Pátečním večerem závody na prostějovském velodromu zdaleka neskončily. O víkendu začalo mistrovství republiky mužů a žen, které bude pokračovat rovněž v úterý a ve středu. Pro domácí závodníky je to již nyní úspěšný šampionát, v olympijském sprintu získalo družstvo SKC TUFO Prostějov bronz po výhře nad Favoritem Brno, bronzový byl ve scratchi kategorie Elite i Michal Mráček mladší.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...