Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Cyklisté TUFO-PARDUS Prostějov vstupovali do uplynulé sezóny 2019 se značně omlazenou sestavou. Už tak početně nevelkou skupinu devíti závodníků ve složení Daniel Babor, Tomáš Bárta, Marek Dolníček, Luděk Lichnovský, Matouš Měšťan, Vladimír Mikšaník, Wojciech Pszczolarski, Denis Rugovac a Karel Tyrpekl navíc během roku oslabila dlouhodobá marodka Měšťana s Mikšaníkem. Přesto může tým prohlásit, že má za sebou jeden z nejúspěšnějších ročníků ve své historii.

Prostějovští jezdci se pravidelně prosazovali ve věkové kategorii U23 při Českém poháru na silnici ŠKODA CUP 2019. Vítězství mezi mužskými mládežníky zaznamenal ve třetím závodě seriálu Karel Tyrpekl, poté byl v předposledním dílu druhý a dvě stříbra přidal také Tomáš Bárta. Velkého úspěchu pak ve společném hodnocení ČP s elitními závodníky dosáhl Daniel Babor, když po vynikající týmové spolupráci zcela ovládl závěrečný závod v Mladé Boleslavi, což mu vyneslo také třetí místo v celkové klasifikaci do třiadvaceti let.
Historického úspěchu dosáhl kolektiv TUFO-PARDUS na mistrovství republiky v silniční cyklistice. V Trnavě, kde se letos poprvé konaly závody kategorií U23 a Elite zvlášť, se mladí Hanáci netajili velkými ambicemi, ačkoliv startovali pouze ve složení Bárta, Dolníček, Tyrpekl. Po vzorné týmové spolupráci tato trojice naplnila veškerá očekávání a Tomáš Bárta se radoval z konečného triumfu!
Kromě tuzemských úspěchů se prostějovští závodníci letos prosazovali také v zahraničí. První body do žebříčku UCI získali v klání Belgrade Banjaluka (UCI 2.1), kde o sobě dával vědět Mikšaník a Tyrpekl obsadil 12. příčku, což je v závodě první kategorie velice dobrý výsledek. Tomáš Bárta v květnu startoval v reprezentačním dresu ČR na Carpathian Couriers Race a ovládl tam sprinterskou soutěž. Výčet mezinárodních akcí, na kterých tým připsal body do žebříčku, by takhle mohl dál pokračovat, neboť hanáčtí kolečkáři je brali téměř při každém startu v cizině. Za zmínku ale nejvíc stojí ještě Tour of Estonia (UCI 2.1), kde Babor vybojoval fantastickou druhou pozici v etapě.
„Dobrou vizitkou pro naši stáj byla v neposlední řadě I nominace Bárty s Tyrpeklem na silniční Mistrovství Evropy. Bárta se navíc nominoval také do sestavy startující na světovém šampionátu,“ zhodnotil sportovní ředitel TUFO-PARDUS Michal Mráček.
Česká silniční sezóna sice pro tým začala až v dubnu, ovšem dráhaři měli některé vrcholy ještě před jejím zahájením. V průběhu celé zimy závodila česká dvojice Daniel Babor a Luděk Lichnovský spolu s Wojciechem Pszczolarskim (který startoval se svým polským kolegou) na prestižním dráhovém seriálu Six Day. Na začátku března pak skvělou formu prodal právě Pszczolarski, když skončil čtvrtý na dráhovém mistrovství světa v bodovačce, přičemž do poslední chvíle sahal po medaili. Své zástupce měli cyklisté Prostějova kromě všech vrcholných akcí na dráze rovněž při Evropských hrách v Minsku, kde reprezentovali Lichnovský, Babor i Pszczolarski. Následně se o velkou radost v červenci postaral Daniel Babor výrazným úspěchem na Mistrovství Evropy juniorů ziskem stříbra ze scratche ve věkové kategorii U23!
„V České republice patří naši závodníci momentálně k nejlepším vytrvalcům. Samozřejmě si toho ceníme, nicméně se snažíme pracovat, aby kluci byli také stabilně konkurenceschopní na mezinárodních akcích. Kromě Danovy medaile z ME letos získali také několik pódiových umístění v závodech kategorie CL1 a CL2, takže směr máme dobrý. Ale neusínáme na vavřínech,“ okomentoval Mráček kvalitní výsledkové počiny a dodal: „Co se týče dráhy, rád bych vzpomenul také pořadatelskou činnost, konkrétně naši největší akci Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka. Letos se jel jubilejní dvacátý ročník a myslím, že jak po sportovní stránce, tak z pohledu divácké atmosféry budeme mít příští rok co dělat, abychom jej překonali.“

Úvodní slovo předsedy Tufo-Pardus Prostějov
„V první řadě bych chtěl poděkovat všem našim závodníkům, trenérům, celému vedení klubu i všem členům našeho spolku včetně rodičů závodníků a všem dalším příznivcům. Sezóna 2019 pro nás byla jednou z nejúspěšnějších nejen po stránce sportovních výsledků, ale také z pohledu organizace závodů a rovněž z hlediska managementu týmu.
Jen připomenu výrazné premiérové úspěchy, jako například titul Tomáše Bárty na silničním MČR v U23, stříbro Daniela Babora na dráhovém ME U23 a jeho druhé místo v etapě silničního závodu UCI 2.1 Okolo Estonska, u mládeže pak v disciplíně BMX titul mistryně světa Štěpánky Fremlové atd.
Podpora a spolupráce s našimi titulárními partnery TUFO a Pardus i se všemi dalšími sponzory stojí na dobrých základech, čínští partneři ji pro rok 2020 dokonce o něco vylepšili.
Velmi si vážíme také podpory sportovní veřejnosti, která si každoročně nenechá ujít špičkové dráhové závody světové úrovně, které se konají na prostějovském velodromu. Letos se mimořádně vydařil jubilejní dvacátý ročník Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka, poprvé jsme krásný sportovní zážitek za účasti špičkových cyklistů z celého světa včetně olympijských vítězů okořenili koncertem rockové skupiny.
O kus dopředu jsme posunuli rovněž mezinárodní závod UCI, který se loni jel pod novým názvem Grand Prix ČSC – Velká cena Olomouckého kraje.
Na prostějovském velodromu se v roce 2019 uskutečnila také celá řada dalších národních závodů mládeže i dospělých se zahraniční účastí. Třeba Mistrovství republiky na dráze, závody Českého poháru na dráze ŠKODA CUP 2019 či Turné 4 drah.
Navíc jsme na naší bikrosové dráze uspořádali historicky premiérový závod mládeže v BMX, kterého se zúčastnilo více než sto dětí.
Právě při všech výše jmenovaných akcích, hraje významnou roli pomoc rodičů – řekl bych, že v dnešní hektické době už málo vídaná. Jejich obětavá práce při přípravě a vlastním průběhu závodů je nenahraditelná.
Velkou radost máme z neustále se zvětšující členské základny mládežnických kategorií. V současnosti, kdy si některé sporty stěžují na menší počet talentů, se množství našich mladých cyklistů na silnici, dráze i v BMX každoročně zvyšuje. Přitom cyklistika není pro rodiče nejlevnější sport, proto se jim samozřejmě snažíme jejich náklady co nejvíce snížit.
Zde je ještě více na místě poděkovat za podporu všem našim partnerům, zejména pak statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji. Bez této pomoci bychom nebyli schopni věnovat se závodní cyklistice na tak vysoké sportovní úrovni, a to jak u mládeže, tak u družstva dospělých. Kromě provozu týmů bychom nemohli pořádat ani mezinárodní závody v takové kvalitě, na jakou je sportovní veřejnost zvyklá. A nepodařilo by se ani zrekonstruovat prostory velodromu, které tyto akce mohou hostit. Především díky podpoře našich partnerů tedy není prostějovská cyklistika ve světě neznámým spojením, ale naopak je respektovaným pojmem.
Proto ještě jednou děkuji všem, kteří nám v této snaze pomáhají.“
PETR ŠRÁMEK, šéf cyklistického týmu Tufo-Pardus Prostějov




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...