Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 2.5.2024
svátek slaví Zikmund,
zítra Alexej
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 malecekSvátek dráhové cyklistiky je již doslova za dveřmi. Čas mezinárodních závodů Grand Prix Prostějov 2013 nastane již tento pátek 23. srpna od půl jedné odpoledne, vyvrcholení večerního programu pak obstará tradiční Memoriál Otmara Malečka v bodovacím závodu dvojic, kde bude Alois Kaňkovský usilovat již o osmé vítězství. Tímto ale atraktivní cyklistická nabídka zdaleka nekončí. Hned o víkendu bude pokračovat Českým pohárem mládeže, který vyvrcholí až ve středu následujícího týdne mistrovstvím republiky kategorie Elite a rovněž obnoveným mistrovstvím Moravy a kategorií Masters.

Na prostějovském velodromu se v pátek uskuteční nejprestižnější a nejkvalitnější závody v dráhové cyklistice, které může fanoušek cyklistiky v České republice navštívit. Grand Prix Prostějov -Memoriál Otmara Malečka- je od loňského roku zařazené do kategorie UCI Class I., tedy nejvyšší kategorie, které lze pro závody na venkovní, betonové dráze dosáhnout a tento punc si udržely i pro letošní ročník. Na jeho pořádání se poprvé nepodílí Dukla Praha. Hlavnímu organizátorovi Ricardo Racing Teamu tak bude vypomáhat už jen výhradně domácí oddíl SKC TUFO Prostějov. „Je to již čtrnáctý ročník, pokaždé jsou závody lepší a lepší. Musím poděkovat Michalu Mráčkovi, který zajistil kvalitní pole závodníků a třem největším partnerům městu Prostějov, Olomouckému kraji i Českému svazu cyklistiky. Bez nich by to dělat nešlo,“ sdělil na úvod čtvrteční tiskové konference Richard Šmída, předseda Ricardo Racing Teamu.

Startuje se už po poledni

Závodit se na prostějovském velodromu začne v pátek 23. srpna o půl jedné odpoledne, jako první se představí sprinteři v kvalifikaci na dvě stě metrů s letmým startem. A diváci se mají hned v této disciplíně na co těšit, na startu nebude chybět aktuální dvojnásobný mistr Evropy do třiadvaceti let Pavel Kelemen. „Bude největší hvězdou. Jeho titul je poměrně čerstvý, šlo
o poslední měření sil. Kluci získali medaile ve všech disciplínách, kde se postavili na start, těžko se tak k nim hledali adekvátní soupeři. Přijedou ale Poláci s loňským mistrem Evropy, velice kvalitní závodníci z Itálie, Maďaři,“ představil část startujících nový ředitel závodu Michal Mráček starší. Vedoucího trenéra SKC a SCM Prostějov tak čeká nová role. „Současně jsem sportovním šéfem silničního kontinentálního týmu, takže práce je opravdu hodně. Staral jsem se především o zajištění závodníků, musím říct, že to bylo trochu komplikovanější, ale můžeme se i tak těšit na poměrně slušnou účast,“ připomněl souběžné vícedenní klání v německém Cottbusu.
Ihned po sprinterech bude ovál patřit bodovačce žáků a kadetek, i mládežnické závody budou mít svou kvalitu a zahraniční obsazení. „Patří to do závodů Visegrádské čtyřky jako Závod olympijských nadějí. Olympijské výbory si mohly vybrat vždy po jednom závodě, za silniční cyklistiku je to u nás Závod míru juniorů, na dráze právě Grand Prix Prostějov,“ těší předsedu SKC TUFO Prostějov Petra Šrámka.
33 michal_mracekNásledovat bude bodovačka kadetů a po ní přijde druhý start Pavla Kelemena, tentokráte v taktéž zlatém keirinu, kde bude obhajovat loňské vítězství. Tehdy ho na stupně vítězů doprovodili jen oddíloví kolegové z Dukly Brno, jejich cílem je i letos skončit co nejvýš. „Pojedeme v kompletní sestavě kromě Kuby Vývody, který se bude připravovat na maturitu. Tedy naši dva mistři Evropy plus Adam Ptáčník, David Sojka, Tomáš Bábek. Juniory spolu nebereme, mají za sebou vrchol sezony v podobě mistrovství světa, kde byl Jarda Spáčil druhý v keirinu,“ připomněl velký český úspěch vedoucí kouč Dukly Brno Svatopluk Buchta.
Mistr světa ve stíhačce družstev z roku 1986 ocenil, že se jedná o závody první kategorie, domácí jezdci zde tak mají velkou příležitost získat důležité body pro kvalifikaci na závody Světového poháru a následně i na mistrovství světa. „Teď se výrazně snížily počty startujících a kvalifikace bude hodně složitá. Kdo se nenominuje na Světový pohár, nemá možnost dostat se ani na mistrovství světa. Prostějovští jako jediní v republice uspořádají takový závod, kde si můžeme nasbírat velký počet bodů, abychom mohli být v klidu,“ těší ho.

Zápolit budou i ženy

Kvalitní sestava se sjede i mezi ženami, na které čeká scratch, půl kilometr s pevným startem a bodovačka. „Uvidíme úřadující mistryně světa. V bodovačce je to Jarmila Machačová, ve scratchi Polka Katarzyna Pawlowská, která obhájila svůj titul z roku 2012. Dále přijede závodnice z USA Elizabeth Newell, dvojnásobná americká mistryně z bodovačky a z omnia, tradiční účastnicí je Alžběta Pavlendová ze Slovenska,“ prozradil několik jmen Michal Mráček starší.
Na Hanou se dále chystá rakouská přítelkyně cyklisty SKC TUFO Prostějov Verena Eberhardová, přijede rovněž juniorská mistryně světa ve scratchi Annalisa Cucinotta a další evropské medailistky. „Bude startovat i Lucie Záleská, na mistrovství Evropy získala tři bronzové medaile, což je skvělý výsledek. Holek nebude málo a závody by mohly mít úroveň,“ těší se ředitel Grand Prix.
Vrcholem ale jako každoročně bude bodovací závod dvojic na sto dvacet okruhů, kde budou na zlatý hattrick útočit Milan Kadlec s Aloisem Kaňkovským. Platí, že každé dvacáté kolo se boduje, diváci navíc mohou vypisovat finanční prémie na určitý okruh.
„Závodníci Dukly Praha budou absolutními favority, což dokazují každoroční rankingy UCI, vrací se k nám také vítěz z roku 2009 Butazzoni, zúčastní se i loňští juniorští mistři Evropy Matteo Alban a Riccardo Donato,“ těší se Mráček na velký zážitek. Účast také přislíbili dráhaři z Polska (mezi nimi mimo jiné loňský mistr Evropy v bodovačce do třiadvaceti let Wojciech Pszczolarski), Španělska, Rakouska, Maďarska a Slovenska, v jednání je ještě start Švýcarů.

Kdo pojede za domácí barvy?

Barvy domácího oddílu SKC TUFO Prostějov budou hájit Michal Mráček mladší, Viktor Vrážel, Christopher Imrek. Bohužel zcela určitě bude ze zdravotních důvodů chybět Jakub Filip, největší hvězda domácích, obhájce bronzové medaile z bodovacího závodu v posledních dvou ročnících. A tak trenér domácích a zároveň nový ředitel závodu Michal Mráček starší zvažuje start nové akvizice týmu Adama Valeše, nebo Jiřího Matouška. „Otázkou je, zda postavíme jednu dvojici naši a jednu smíšenou, asi to tak bude,“ přemítal Michal Mráček starší, jenž ještě uvažuje o čtvrtém jménu.
A co od závodu s celkovým rozpočtem přibližně čtvrt milionu korun očekávají samotní jezdci? „Každý rok se na tyto závody hodně těším. Je tu nejlepší atmosféra, navíc budu závodit na domácím velodromu,“ těší se bývalý člen SKC Robin Wagner. „Jel jsem ho tu loni poprvé, mile mě tu překvapila atmosféra, je nejlepší v České republice. Těším se,“ doplnil ho týmový kolega z Dukly Brno Pavel Kelemen. „Jsem tu také skoro jako doma, do Brna to nemám daleko. Cítím se tu dobře, je mi to zde sympatické. Pojďme si to užít a mějme z toho radost,“ nechal se slyšet vítěz z roku 2010 a jezdec Dukly Praha Jiří Hochmann.
Hlavním rozhodčím tentokrát bude německý arbitr Ingo Rees. Nic se nezměnilo ani na tradičním charitativním podtextu celé akce, kdy výtěžek z tomboly a dobrovolného vstupného bude věnován oddělení onkologie Fakultní nemocnice v Olomouci. Cyklistický fanoušek, který si na prostějovský velodrom najde cestu, se určitě může těšit na vynikající sportovní podívanou.
Podrobnější informace, včetně programu, naleznete také na webových stránkách závodu www.otmarmalecek.cz

Na program Grand Prix Prostějov-Memoriál Otmara Malečka 2013 je i letos vstupné dobrovolné, výtěžek ze vstupného a z tomboly poputuje na onkologické oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Záštitu nad závodem převzal první náměstek Olomouckého kraje Alois Mačák.


PROGRAM AKCE ZDE:


Program na pátekProgram Pátek
              
Program na sobotu a neděli Program Sobota-Neděle  

Program na úterý a středuProgram Útery-Středa


Další články:

Odchovanec prostějovské cyklistiky se vrací na rodnou hroudu

Jiří Hochmann touží po výhře v Madisonu

„Závodu si chci zejména užít, ale také vyhrát,“ těší se na Grand Prix PAVEL KELEMEN

KDO TO BYL OTMAR MALEČEK?

33 plakat 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...