Dobré poledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Série prestižních populárních dráhových závodů Six Day se uchýlila ke svému konci. Poslední díl ročníku 2018/2019 se v polovině dubna uskutečnil v australském Brisbane a na startu stejně jako v předešlých případech nechybělo ani žlutomodré trio závodníků TUFO-PARDUS Prostějov. U protinožců se představila dvojice Daniel Babor – Luděk Lichnovský a také Wojciech Pszczolarski, jehož tradičně doplnil polský reprezentační kolega Daniel Staniszewski. Vedlo se zejména posledně jmenovaným, kteří brali čtvrté místo.

„Do Austrálie jsme dorazili tentokrát i se vším materiálem, náročné bylo jen zotavování po časovém posunu. Atmosféra v Brisbane byla skvělá a závody jsme si užili. Od první desítky v celkovém pořadí nás dělil jen jeden bod, ta byla takovým naším cílem už na předchozích startech. Wojta tu ale jel skvěle a čtvrté místo je paráda,“ shrnul za prostějovské závodníky Luděk Lichnovský.
Právě pro jeho oddílového kolegu se celé závody od počátku vyvíjely příznivěji. Pszczolarski a Staniszewski hned na úvod zvítězili v Madisonu a po prvním dnu figurovali na průběžném čtvrtém místě. Až do posledního dne byli v boji o pódium, nakonec ale skončili shodně jako po prvním dni čtvrtí. Jejich parťáci se tentokrát konečně nemuseli potýkat se zdravotními ani jinými komplikacemi a byli schopni bojovat s těmi nejlepšími.
Následně už všichni vyměnili dráhové kolo za silniční a společně se vydali na etapové měření sil do Srbska, kde byl na programu závod kategorie UCI 2.1. Belgrade Banjaluka. Elitní tým ve složení Luděk Lichnovský, Marek Dolníček, Vladimír Mikšaník, Karel Tyrpekl, Tomáš Bárta, Denis Rugovac a Wojciech Pszczolarski přivezl po velmi dobrém týmovém výkonu první letošní body do žebříčku UCI.
Hned na úvod čekala závodníky téměř dvousetkilometrová etapa, jejíž vítěz, australský závodník Aaron Gate, v ní přijel s náskokem pěti vteřin na šedesátičlenný peloton. V něm figuroval také v barvách TUFO-PARDUS Prostějova Karel Tyrpekl, když byl klasifikován nejlépe z prostějovských závodníků na 24. místě. „Karel dojel v první etapě s těmi nejlepšími, takže měl stále naději na slušné celkové umístění, čímž získal roli lídra týmu. Ostatní se mu tak snažili v dalších etapách pomáhat,“ uvedl k vývoji závodu sportovní ředitel Michal Mráček.
O vítězi druhé etapy se rozhodovalo v hromadném dojezdu, nejlépe si vedl tentokrát Tomáš Bárta, když projel cílem jako dvaatřicátý. Tyrpekl si však držel svou pozici v průběžném hodnocení. Vědět o sobě dali závodníci ve třetí etapě, když strávil většinu dne v úniku mladý závodník Vladimír Mikšaník a Tomáš Bárta dojel patnáctý. „Výkon Mikšaníka ve třetí etapě byl opravdu vynikající. Tým hájící žlutý dres vedoucího závodníka jel tempo na čele pelotonu a nejelo se vůbec pomalu. Závodníci v úniku tak museli pravidelně střídat a neměli to vůbec jednoduché, přesto vydrželi sto kilometrů. Jsem rád, že jsme byli vidět a nebyli jsme pasivní,“ chválil Mráček.
Úkol týmu do závěrečné čtvrté etapy tak byl uhájit pořadí Tyrpekla v celkovém hodnocení. To se podařilo, když dokončil etapu jako sedmnáctý a celkově mu patřilo 12. místo, navíc skončil třetí v klasifikaci závodníků do 23 let a zároveň získal body do žebříčku UCI. „Musím pochválit tým, fungoval výborně. Lepší to mohlo být v závěrečné etapě, kdy se naši závodníci nechali zaskočit vývojem závodu a nebyli ve správný čas na správném místě, nicméně když se za tím ohlédnu, dvanácté místo na závodě kategorie 2.1 navíc v Karlově věku je pěkný výsledek. Bylo vidět, že je na tom výkonnostně velmi dobře, že nemá problém závodit s nejlepšími, a to je určitě pozitivní zprávou,“ shrnuje Mráček.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...