Dobrý večer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Elitní tým TUFO-PARDUS Prostějov má zdárně za sebou druhé letošní společné soustředění. Za finální přípravou před sezónou se vydal na řecký ostrov Rhodos, kde zároveň jeho členové absolvovali první ostrý start v tomto kalendářním roce. Osmnáctým místem dal o sobě v jednorázové Grand Prix vědět Tomáš Bárta, na stejném místě dojeli on i Karel Tyrpekl v dílčích etapách třídenní International Tour of Rhodes.

Žluto-modrý tým odcestoval na pomezí Egejského a Středozemního moře v kompletní sestavě, absentoval pouze Wojciech Pszczolarski, jenž se účastnil dráhového mistrovství světa v Pruszkówě. Příprava probíhala podle plánu realizačního týmu, závodníci najížděli velké objemy kilometrů, aby si vybudovali kvalitní základ vytrvalostních schopností. Zároveň je už čekaly také první závodní kilometry.
„Na Rhodu jsme byli už potřetí. Jednak je tu ideální počasí a téměř nehrozí, že by bylo třeba jen lehce nad nulou, případně sněžilo, jako tomu bylo minulý rok touto dobou v Chorvatsku. Zároveň jsme byli již poněkolikáté pozváni k účasti na mezinárodních závodech, které se zde konají. Jsou výborně zajištěné, konkurence je zde veliká, ale zároveň jsou svou obtížností přiměřené vzhledem k tomu, že se jedná o první start,“ zdůvodnil cestu na jih sportovní ředitel cyklistického oddílu Michal Mráček.
Jeho svěřenci nejdříve absolvovali jednorázové závody International Grand Prix Rhodos kategorie UCI 1.2. Trať měřila téměř 190 kilometrů a nechyběla ani náročná stoupání. A při premiéře v pozměněném složení se ukázali v dobrém světle. „Naši závodníci si nevedli špatně, dokázali spolupracovat a během závodu si pomáhali. Až několik kilometrů před cílem tempu pelotonu nestačili Rugovac a Dolníček, kteří ale v jeho průběhu odvedli dobrou práci. Rozhodovalo se v hromadném spurtu, do kterého najížděl náš Tomáš Bárta na velmi dobré pozici, nicméně se v posledních stovkách metrů potýkal s křečemi, které jej vyřadily z boje o pódium. Přesto osmnácté místo v čase vítěze není špatným výsledkem,“ okomentoval Mráček ostrý vstup do letošních bojů.
Prostějovská sestava absolvovala ještě tréninkové kritérium a etapový závod kategorie UCI 2.2 International Tour of Rhodes. V tomto klání si nejlépe vedl Karel Tyrpekl. Velmi dobrou výkonnost prokázal čtyřiatřicátým místem už v jednorázovce, a v konečném pořadí obsadil šestatřicátou pozici, mezi „třiadvacítkáři“ byl celkově jedenáctý. „Dvakrát se našim závodníkům podařilo v etapě dostat do top dvacet, v té první Tyrpeklovi, v poslední Bártovi. Na to, že to jsou skoro naši nejmladší závodníci, se umí prosadit, což je pozitivní. Nehodnotil bych ale ani tak výsledky jako soustředění celkově, splnilo svůj účel a myslím, že jsme na sezónu dobře připraveni,“ pochvaloval si Michal Mráček, jenž současně poznamenal, že šlo o první závodní kilometry a do intenzity se kluci teprve dostávají, sezóna bude dlouhá. Díky nim probíhá příprava závodníků na sezónu podle plánu.
Finišovala rovněž příprava mládeže. Budoucí naděje TUFO-PARDUS si splnily tréninkový plán na soustředění v Chorvatsku. V še pak vyvrcholilo v premérový start ina domácí půdě, kterým byla Velká cena Hlohovce, po níž následovala jarní klasika Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš. O tom ale až příště, kdy také dojde na avizované představení kádru pro sezónu 2019. „Za finanční podporu bych směřoval své poděkování statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji a dalším partnerům,“ vzkázal Mráček.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...