Dobré dopoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Prostějovská cyklistika nežije pouze objížděním dráhových či silničních závodů a soupeřením na trati o co nejlepší umístění. Zdejší oddíl je také již dlouhé roky zárukou pořádání kvalitních mezinárodních akcí. V uplynulém roce se jednalo o dva podniky zařazené do kalendáře UCI, když se nejprve v květnu konal závod kategorie CL2 Grand Prix Českého svazu cyklistiky a v srpnu pak přišel na řadu svátek v podobě GP Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka, který náleží ještě o úroveň výše – do CL 1. Obdobně tomu bude i letos a diváci se opět mohou těšit na hvězdná jména světové dráhy.

„Od loňského září se nacházíme v olympijské kvalifikaci a do ratingu se každému závodníkovi počítá jen omezený počet výsledků v dané kategorii, takže i dvojkové závody mají svůj význam. Když vyhrajete pět ‚jedniček‘, stejně se vám započítají jen tři, takže potřebujete vyhrát i dvojkové závody, abyste získali další body,“ prozradil Večerníku ředitel zdejších závodů Michal Mráček s tím, že při obou událostech tak budou k vidění velké věci.
Jarní událost ponese nově název GP ČSC Velká cena Olomouckého kraje a závodní program zůstane bez výraznější změny, tou naopak projde společenský program. „Dosud jsme tento závod organizovali spíše se sportovním akcentem, letos jsme se ale s panem Šrámkem domluvili, že bychom i tomuto podniku vdechli punc a nazdobili jej. Je o něj tak veliký zájem a výkony jsou srovnatelné s Malečkem, že by byla škoda, aby byl tolik ve stínu,“ objasnil Mráček.
Pro jezdce jsou v sázce body, které jim zaručují start na podzimních světových pohárech, právě ty budou rozhodující pro olympijskou kvalifikaci. „Toto je předkvalifikační závod, a kdo se nekvalifikuje na světové poháry, nekvalifikuje se na mistrovství světa a je prakticky vyloučeno, aby se probojoval na olympijské hry. Proto jsou tyto mítinky zejména v tuto dobu zajímavé pro všechny,“ nastínil.
V případě Memoriáliu Otmara Malečka jsou již závodní i doprovodné aktivity vyladěné a všichni účastníci i návštěvníci mohou očekávat vysoký standard, přesto i letošní ročník bude svým způsobem výjimečný a opět jiný než ty předešlé. „Pojede se již dvacátý ročník. Máme velkou motivaci toto jubileum řádně oslavit, tomu bude odpovídat organizace. Nechci úplně předbíhat, ale počítáme i se známějšími hudebními skupinami a dalšími poměrně zásadními překvapeními,“ lehce naznačil, jak by mohl závěr léta na velodromu vypadat.
To je při současné podobě zasloužilého betonového velodromu maximum, co lze z mezinárodního pohledu na Hané vidět. Možná se ale blýská na lepší časy, po čerstvě zmodernizovaném zázemí by se oddíloví činovníci chtěli v následujících letech pustit i do samého oválu. „Nespíme a nečekáme, co nám kdo přinese. S projektanty řešíme studii, jak jej velmi zásadně zrekonstruovat a upravit, s panem Junkem z Kanady řešíme samotný ovál. Tento Čechokanaďan je jedním ze dvou nejlepších stavitelů drah na světě, byl se už podívat i tady v Prostějově,“ pochlubil se trenér a spoluorganizátor z TUFO-PARDUS Prostějov.
Pokud by se tuto nákladnou operaci skutečně podařilo zrealizovat, mohl by se Prostějov ucházet třeba o „malé“ mistrovství Evropy, kde startují junioři a jezdci do třiadvaceti let. O této metě nyní v oddílu sní a rádi by ji naplnili, jako se jim to již v mnoha předešlých případech podařilo. „To je ale ještě daleko a začal bych tím, že teď je naším cílem dát velodromu se stařičkým betonem šmrnc. Máme návrhy, jak by se mohl stát rychlým a konkurenceschopným, ale rozhodně nemáme v plánu halu a nebude celý pod střechou. Částečně ano, aby případný déšť neohrozil program závodu, ale chceme, aby diváci uprostřed a okolo mohli stát pod sluncem. Tak tomu v Prostějově vždy bylo a mělo by to tak zůstat,“ přeje si.
A jaký je aktuální časový harmonogram? „Začali jsme studií a odhadované náklady činí minimálně sto milionů. Optimálně v roce 2020 bychom chtěli dokončit přípravu všech podkladů a pak budeme žádat o dotace,“ představil Michal Mráček plán pro nejbližší týdny a měsíce.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...