Dobré dopoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Možná tu úplně nejúspěšnější sezónu v historii mají za sebou závodníci týmu TUFO-PARDUS Prostějov. Kromě úspěchů na mistrovství České republiky a z pohárových pódií o sobě dávali vědět i v zahraničí. Jeho zástupci se představili na kontinentálních i světových šampionátech a zásluhou Wojciecha Pszczolarského se ani odtud nevraceli s prázdnou.

Značně omlazený tým vstupoval do sezóny 2018 s nemalými ambicemi a hned úvod se mu vydařil. Při premiéře v mezinárodní konkurenci na Rhodu a v konkurenci prokontinentálních týmů Tomáš Bárta vybojoval jedenácté místo. Na domácí půdě začali jezdci TUFO-PARDUS tradiční českou jarní klasikou Velká Bíteš–Brno–Velká Bíteš, a i tam o sobě dali vědět. Modro-žlutý dres byl zásluhou Mykyty Zubenka po většinu závodu součástí úniku a Tomáš Bárta obsadil bronzový stupínek mezi třiadvacítkáři.

Týdny plynuly a pódiová umístění v Českém poháru na silnici i solidní umístění při mistrovství republiky přibývala. Ty nejcennější úspěchy ale přicházely na mezinárodním poli. Tomáš Bárta a jediná prostějovská žena mezi dospělou elitou Anna Bohatá si svými výkony řekli o nominaci na mistrovství Evropy do třiadvaceti let, Karel Hník si po osmém místu na domácím šampionátu vyzkoušel dokonce start na mistrovství světa v Innsbrucku. Velký talent na silnici prokázal rovněž Karel Tyrpekl, který vybojoval druhé místo v závodě kategorie UCI 1.2 Visegradské čtyřky v Maďarsku.
„V mužích jsme měli hodně mladý tým. Čtyři závodníci působili v elitní kategorii první rokem a myslím, že svou premiéru zvládli výborně. Tomáš Bárta se několikrát objevil na stupních vítězů v Českém poháru do třiadvaceti let a jednou byl dokonce druhý i v konkurenci elitních závodníků, vyhrál tak soutěž nováčků a nominoval se na mistrovství Evropy. Na mistrovství světa zase výborně reprezentoval Karel Hník. S letošní sezónou, myslím, můžeme být spokojení,“ liboval si trenér a sportovní manažer týmu Tomáš Konečný.
Výčet špičkových výsledků korunovala dráha. Stupně vítězů se v domácí i zahraniční konkurenci staly samozřejmostí, a při republikových šampionátech se o zlaté medaile postarali Luděk Lichnovský a Daniel Babor. Společně ovládli madison, prvně jmenovaný pak přidal titul v bodovačce jednotlivců, mladší z dua triumfoval v olympijském omniu.
Právě tito dva závodníci se navíc do oddílové kroniky zapsali ziskem smlouvy opravňující ke startu v celém ročníku Six Day Series. V rámci této show pro diváky závodí pouze vybraní dráhaři, zpravidla ti nejlepší na světě. V exhibičním seriálu je doprovodí ještě polský internacionál Wojciech Pzsczolarski, když znovu po třech letech ovládl na mistrovství Evropy bodovací závod.
„Dráha je pro nás obrovskou výhodou. Můžeme ji využít v tréninku, kluci navíc sbírají úspěchy i na ní. Máme mistra Evropy a několik mistrů republiky. Navíc k nám ještě míří posila Rugovac. Na dráze je naše obrovská síla a doufejme, že ji prokážeme i na silnici. Posouváme se postupnými krůčky a kluci jsou důkazem, že dráhu se silnicí kombinovat lze,“ cení trenér zázemí i jezdecké kvality.
Velký kus práce všichni odvedli už na přípravných soustředěních. Na tom prvním celý tým mimo jiné otestoval nový materiál – kola Pardus a dresy od Atexu. Díky plnění si tréninkových i závodních povinností a také špičkové výbavě se výsledky dostavily v tak hojném počtu.
„Mladí závodníci se toho zhostili výborně. Přechod z kategorie juniorů nepodcenili, poctivě se připravili a mezi elitou se neztratili. Určitý řád v závodech přinesl Karel Hník, který se ukázal být obrovskou posilou. Mladíky povzbudilo, že mají v týmu takovou osobnost s dobrými výsledky, a měli se od koho učit. Je to pak jednodušší, než když jim úkoly vysvětlíme pouze my před startem,“ ocenil Konečný přínos sedmadvacetiletého jezdce.


Servis ke startu cyklistické sezony najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku,
které vyšla v pondělí 21. ledna 2019


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...