Dobré odpoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dvěma společně strávenými týdny v Toskánsku vstoupí drtivá většina prostějovského mužského týmu do cyklistické části roku 2019. Na programu bude první z dvojice soustředění, přičem to druhé přijde na řadu od konce února do poloviny března na Rhodu a zpestří jej i úvodní dvojice závodů. Poté už vše půjde v rychlém sledu a střídat se budou silniční i dráhové štace, jednodenní i etapové závody, domácí i mezinárodní souboje. Tým TUFO-PARDUS Prostějov vstoupí do těchto bitev ve velmi podobném složení jako loni, chybět budou pouze Karel Hník s Mykytou Zubenkem, které nahradili Vladimír Mikšaník a Denis Rugovac.

„Opět jsme dali šanci mladým. Chceme jim nabídnout dobré podmínky a doufáme, že jich náležitě využijí. Rádi bychom uspěli hlavně v kategorii do třiadvaceti let na silnici, složení týmu si to žádá. Ať už se jedná o výsledky v Českém poháru, nebo třeba kvalifikaci na mistrovství Evropy, potažmo světa,“ nezastírá prostějovský trenér Michal Mráček.
Na dráze se právě jím připravovaná skvadra stala i díky vnitřním problémům pražské Dukly domácí jedničkou a výrazně se prosazuje i na mezinárodním poli. Tuto pozici by si oddíl rád podržel i nadále. „Výborných dráhařů máme hodně a není na místě si klást malé cíle. Náš tým bude hodně silný a chtěli bychom doma patřit na špici a pokusit se o výsledky i na mezinárodním poli, ať už na mítincích, nebo vrcholných akcích. Myslím si, že jiný tým nemá v Six Day Series tři závodníky, jak se to podařilo nám, a dovolím si tvrdit, že je to skvělý sportovní i manažerský výsledek,“ libuje si.
To na silnici je podle něj situace složitější, nedostižnou tuzemskou jedničkou zůstává Elkov-Author. „Specializují se vysloveně na silnici a nemají síly rozloženy i na dráhu jako my. Jsou jinak ekonomicky zajištěni a mají ty nejlepší české jezdce, kteří jsou k mání, i Karel Hník k nim přestoupil,“ podotkl Mráček.

Vychovat jezdce pro World Tour

Cílem hanáckého oddílu je tak zaměřit se hlavně na progres talentovaných jezdců a nastartovat jejich profikariéru. „Jsou starší i početnější a nedokážeme je porážet. My spíše vsázíme na kartu rozvoje mladých a třeba právě v Elkovu nyní závodí čtyři jezdci, co prošli námi. Jsme takový development tým, který buduje cyklisty od útlého věku,“ nezastírá.
Sama kombinace silničního a dráhového programu není úplně legrace a sem tam musí družstvo nějakou závodní zastávku oželet, ve výsledku jde ale o smysluplnou kombinaci. „Je to velmi náročné, ale na druhou stranu je i pro lepší silničáře dráha přínosem z hlediska přípravy. Osvědčuje se nám to, a když se podíváte kolem, tak dneska jsou špičkoví dráhaři členy těch nejlepších světových týmů z World Tour a pro-kontinentálních týmů. Snažíme se tak trochu napodobit jejich cestu, byť ve skromnějších podmínkách. Tvrdé kilometry na silnici ale platí bez ohledu na to, na jaké úrovni se pohybujete,“ podotýká.
A protože se loni dařilo, zůstává letošní model přípravy velice podobný a již za pár týdnů se krom tria reprezentujícího na Šestidenní vydá zbytek souboru za italským sluníčkem. „Osvědčilo se nám to a finále před sezónou bude stejné. Pojedou s námi i junioři, chceme je více propojit s dospělými, aby v nich viděli své vzory a cítili možnosti posunu do kontinentálního týmu. V Česku ještě bude chladno a intenzivnější úseky jde obtížněji realizovat, kdežto tam budou teplo a příznivější podmínky,“ ozřejmil některé z důvodů pro volbu tohoto modelu.

Lídry Bárta a Tyrpekl

V neděli 3. března by si pak při International Rhodes Grand Prix měli premiéru v modro-žlutém dresu odbýt obě zimní posily Denis Rugovac a Vladimír Mikšaník. „Denis je především posilou pro dráhu, ale doufám, že jí bude i na silnici. V minulosti nebyl vůbec špatný silničář a na závodech, které mu budou profilově vyhovovat, by se mohl postarat o nějaké pěkné výsledky. Navíc budou s Wojtou v týmu nejstarší, takže bych byl rád, kdyby se ujal role takového vůdce,“ vyjádřil se na adresu pětadvacetiletého mnohonásobného dráhového medailisty z domácích šampionátů, který na Hanou přichází ze stáje Favorit Racing.
To druhá z nových tváří teprve v říjnu dosáhla plnoletosti a jeho dosavadním oddílem byla podbeskydská ACK Stará Ves nad Ondřejnicí. „Vláďa je prvoročák, navíc ortodoxní silničář, takže bude mít trochu těžší přechod, ale vybrali jsme si jej, protože mu věříme. Teď bude na něm, aby této důvěry dostál a i sám se posunul dál,“ těší se Mráček na dravé mládí.
A novým lídrem by se měl po odchodu Karla Hníka stát Tomáš Bárta. „Našlápnuto k tomu má nejvíc, v minulém roce zajel pár pěkných výsledků. Pokud se budeme koncentrovat na závodníky do třiadvaceti let, což se pochopitelně nabízí, tak on spolu s Karlem Tyrpeklem mohou v příští sezóně plně ukázat svůj potenciál. Už loni prokázali, že dokáží závodit i na mezinárodním poli, takže by měli být našimi výsledkovými tahouny,“ netají velká očekávání trenér TUFO-PARDUS Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...