Dobré dopoledne, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Cyklistická mapa Česka se překresluje. Už dávno neplatí, že Prostějov je pouze známý svým mládežnickým centrem, které dokáže na dráze pracovat s talentovanými dětmi, rozvíjet jejich potenciál a připravit je na úspěšnou kariéru v jiných oddílech, jak to třeba v nedávné minulosti prokázal Robin Wagner, jenž se po přechodu mezi dospělé vydal do sprinterské Dukly Brno. Zásluhou funkcionářů oddílu TUFO-PARDUS Prostějov (pro nás laiky půjde stále o zažité „eskácé“, ať již bude v názvu stát jakýkoliv titulární partner) se z Hané v posledních letech stává velká tuzemská cyklistická bašta. Nejen na dráze, ale i na silnici.


Parta lidí kolem Petra Šrámka a Michala Mráčka dokázala vybudovat něco, o čem si řada generací mohla nechat jen zdát. Mládežníci od žáčků až po juniory vozí z republikových šampionátů taková kvanta medailí, že už je ani není jednoduché spočítat a na žádnou z nich nezapomenout, na dráze celkově se právě Prostějov stal tuzemským králem, jenž udává tón i mezi dospělými.
Za každým z těchto jezdeckých úspěchů se navíc vedle suché řeči čísel skrývají i konkrétní příběh daného jezdce, jeho dlouhodobá tréninková dřina a sem tam i nějaký pád, důvěra v trenérské vedení, vedle radosti a krásných chvilek v rámci kolektivu také spousta obětavosti, vytrvalosti a víry, že se odměna dostaví.
Podařilo se skloubit jezdeckou kvalitu, erudované odborníky, zdatné zákulisní vyjednavače, prvotřídní materiál i sponzorské zajištění a pohled zpět ukazuje, že nejde o mimořádný záblesk, který brzy zanikne v temnotě. Jde o dlouhodobý proces s postupnými krůčky, jimiž se navíc daří vylepšovat nejen sportovní výsledky, ale i zázemí. Vedle oválu tak stojí moderní prostory, které nabízejí vše potřebné pro soustředění se čistě na vlastní výkon, o kousek vedle mohou bikrosaři využít vyasfaltovanou tréninkovou dráhu a v horizontu několika let by se zásadních úprav měl dočkat i sám velodrom.
Právě tři sta a jeden metr k tomu dlouhá betonová dráha je každoročně dějištěm toho nejkvalitnějšího závodění, které tento olympijský sport může v tuzemsku nabídnout. Uvidíme, jestli se něco změní, až v Brně–Komárově vznikne za nějakých čtyři sta milionů úplně nový ovál, jistě i tam budou mít ambice přilákat to nejlepší k sobě, ale ještě minimálně několik let bude platit, že díky Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka navštíví každoročně Prostějov řada medailistů z mistrovství světa i Evropy a také účastníků olympijských her. Přijíždějí sem výpravy od Nového Zélandu přes evropské velmoci až po Trinidad a Tobago, s českou legendou Pavlem Buráněm tehdy dorazila nejen exotická reprezentace Íránu, ale i megastar Theo Bos.
Radujme se tedy, jak významnou adresou se velikostí průměrné okresní město stalo, těšme se, co přinese tento rok, a nenechme si zejména vrcholné akce ujít. O všem podstatném se i nadále dočtete právě tady na stránkách PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, při Malečkovi i dalších přímo tady pořádaných akcích se pak cyklisté těší i na vaši osobní návštěvu a podporu.
Servis ke startu cyklistické sezony najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšla v pondělí 21. ledna

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...