Příjemnou noc, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velké jméno si udělal ve včerejším závodě kategorie Elite profesionálů na mistrovství světa v silniční cyklistice Karel Hník (na snímku). Člen prostějovského PARDUS-TUFO si vysloužil pochvalu od zkušenějších kolegů i českých fanoušků, když dlouho držel v jedenáctičlenné skupině uprchlíků, která si vytvořila až více jak sedmnáctiminutový náskok. Přestože to nakonec nevyšlo a sedmadvacetiletý Hník musel třicet kilometrů před cílem skončit, spoluvytvořil krásný závod.

„Užil jsem si to, ale jsem celkem popravený," přiznal v cíli.
Sedmadvacetiletý Hník v úvodu závodu vystihl správný moment a dostal se do úniku dne. Splnil tak úkol od reprezentačního kouče Tomáše Konečného. „Měli jsme v plánu, že někdo z nás půjde do úniku. Ze začátku jsme hlídali nástupy a nechtěli jsme nechat ujet více jak deset lidí,“ popisoval Hník.

To se povedlo a když jezdec třetidivizní stáje z Prostějova do dalšího úniku naskočil, mohli být Češi v čele s lídrem Romanem Kreuziger v klidu.

Jedenáctičlenná skupina uprchlíků vzorně spolupracovala. Vytvořila si až 17 minut náskok. „Říkal jsem si, že je to docela síla, ale taky jsem věděl, že silné týmy tam nemají zastoupení, takže bylo zřejmé, jak se bude vše vyvíjet dál,“ doplnil Hník.

Další průběh mu dal za pravdu: zejména národní týmy Španělska, Itálie a Francie začaly postupně náskok stahovat. Tempo postupně rostlo a počet členů vepředu se snižoval. Eliminační byl osmikilometrový kopec, který se jel celkem sedmkrát. „V pátém okruhu jsem začal ztrácet, ale čeští fanoušci mě podrželi, tak jsem se máčknul a ještě to zkusil. Bolelo mě u srdce, když jsem odpadal,“ přiznal.

Na rovině Čecha dojeli cyklisté, kteří zkoušeli z pelotonu dlouhý útok. Hník tak několik kilometrů absolvoval za zadním kolem olympijského šampiona Grega van Avermaeta a španělského vrchaře Omara Fraileho.

„Ale při nájezdu do předposledního okruhu jsem jim už nestačil. Tak jsem se snažil užít si atmosféru. Bylo to něco neskutečného. Viděl jsem u tratě spoustu Čechů a musím jim poděkovat, protože mi hodně pomohli,“ vykládal v cílovém prostoru, když jeho pouť v závodě mistrovství světa skončila 30 kilometrů před cílem.

Rozhodčí už ho společně ze Zdeňkem Štybarem, ale i Irem Danem Martinem zastavili. Hník se tak vyhnul závěrečnému šílenému výšlapu na Höll. „Popravdě, v tomhle stavu bych ho možná ani nevyjel. Mám hvězdičky před očima a jsem úplně mrtvej.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...