Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Devatenáctý ročník významného závodu v dráhové cyklistice Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka 2018 pořádaný oddílem Pardus TUFO SKC Prostějov na místním velodromu měl tradičně vynikající úroveň. Sportovní i organizační, neboť pořadatelé si na přípravách i průběhu akce dali maximálně záležet a také závodníci bojovali po oba dny (pátek 31. srpna a sobota 1. září) na plné obrátky. Všichni společně tak překonali útrapy vrtkavého počasí, aby stovkám diváků nabídli parádní vrcholový sport. U toho prostě Večerník nemohl chybět a po oba dny jsme pro vás sbírali podrobný materiál.

Páteční program se odjel kompletně celý, neboť hrozící mračna spustila na zem jen málo kapek a zbrzdila časový rozvrh pouze trochu. A tak mohla po oválu čile kroužit početná i špičková mezinárodní konkurence všech věkových kategorií, přičemž náplní úvodního dne bylo téměř výhradně omnium, v němž se sčítají výsledky osmi různých disciplín.

Mezi muži se o vítězství vyrovnaně rvali Ivo Oliveira z Portugalska a Roman Gladysh z Ukrajiny, aby nakonec uspěl prvně jmenovaný i s nezištnou podporou svého bratra Ruie (skončil pátý). O medaili statečně usiloval mladý prostějovský talent Daniel Babor, leč navzdory kvalitním výkonům obsadil stále krásné čtvrté místo za bronzovým Mamyrem Stashem z Ruska. Nadmíru slibně rozjetého Luďka Lichnovského coby druhého zástupce SKC bohužel zastavila v rozletu smůla (sporná diskvalifikace rozhodčími po jedné disciplíně + defekt během další).
Ženské omnium ovládla vcelku přesvědčivě Australanka Kristina Clonan před Litevkou Olivijí Beleisyte a Běloruskou Inou Savenko. Domácí klub v této kategorii zastoupení neměl, z Češek dopadla nejlépe čtvrtá Kateřina Kohoutková z Dukly Praha. Prostějovská mládež od juniorů přes kadety a kadetky až k žákům výborně otevřela svá omnia, což úspěšně dorazila v sobotu (viz níže).
Nabitý pořad závodů v pátek ještě doplnil maraton mužského sprintu od kvalifikace přes osmifinále a čtvrtfinále až po závěrečné bitvy o cenné kovy. Z českých vyslanců se mezi elitní kvarteto probil reprezentant z Dukly Brno Pavel Kelemen. Po semifinálovém vyřazení Šándora Szalontaye dokonce sahal po prvenství, když v první finálové jízdě porazil australského soupeře. Patrick Constable mu však oplatil stejnou mincí hned dvakrát a i díky úžasnému poslednímu času 10,118 sekundy vyhrál finále poměrem 2:1. Třetí flek bral jeho krajan od protinožců Jacob Schmid.

Déšť prestižní Grand Prix přece jen zkrátil

Už dopředu na základě předpovědi počasí organizátoři posunuli sobotní začátek z pravého poledne na 13.00 hodin. V tu dobu však Prostějov zkrápěl déšť, tudíž se čekalo, až přestane pršet. Současně pořadatelé sledovali radar a operativně rozhodli, že jakmile se Matka příroda umoudří, dostanou okamžitě přednost hlavní závody dospělých, po nichž přijdou na řadu ty mládežnické. Jenže prognóza nezněla moc příznivě, neboť v pozdějším odpoledni měl přijít silný liják v trvání až do noci.
Naštěstí po čtrnácté hodině kapky postupně přestaly padat, a jakmile betonový povrch velodromu vyschl, jalo se závodit doslova o sto šest. Jako první vystartovaly ženy do madisonu, který se stal suverénní kořistí australské dvojice Kristina Clonan, Alexandra Manly, z níž prvně jmenovaná navázala na předchozí titul z omnia. Fanoušky v hledišti potěšil srdnatý výkon stříbrných Češek Lucie Hochmann s Kateřinou Kohoutkovou, zatímco další reprezentantka ČR Jarmila Machačová zůstala po boku Slovenky Alžbety Bačíkové těsně pod stupni vítězů.
Hned po semifinálové vsuvce keirinu přišel na řadu zlatý hřeb programu, samotný 19. memoriál Otmara Malečka neboli madison mužů. Jako hurikán do něj vlétli domácí Daniel Babor s Luďkem Lichnovským, opanovali úvodní bodovaný sprint a také v dalších pravidelně rozhojňovali své konto. Postupně je ale začínali převyšovat favorizovaní bratři Oliveirové z Portugalska, kteří převzali vedení. Přesto musel o premiantech definitivně rozhodnout až závěrečný spurt a do něj zůstalo mnohem víc sil Jihoevropanům. Ti tak hlavní soutěž celých dvoudenních závodů zaslouženě vyhráli, zatímco borci SKC vybojovali v tvrdé mezinárodní konkurenci fantastické stříbro! Třetí místo putovalo do Ruska zásluhou dua Viktor Manakov - Vladislav Kulikov, na pátou pozici vyšplhali jiní Češi Nicolas Pietrula - Ondřej Vendolský.
Vzápětí po této strhující podívané následovala jiná v podobě neméně atraktivního keirinu. V jeho finálové jízdě už sahal po triumfu z výhodné pozice finišující Pavel Kelemen, leč těsně před cílovou páskou ho doslova přeletěl trochu nečekaný protivník Uladzislau Novik z Běloruska. Český rychlík skončil druhý a evidentně skousával zklamání z těsně uniknuvšího zlata, bronz vydřel Jacob Schmid z Austrálie, pátý byl po setinovém dojezdu Robin Wagner.
Protože počasí v tu dobu ještě drželo, bleskově se pokračovalo mládežnickými závody ve scratchi započítávanými do omnia. A ty vnesly vydatná kvanta euforie do tábora Pardus TUFO. Prostějovské naděje totiž zazářily ve všech čtyřech věkových kategoriích, když juniorům perfektně vládl René Smékal, mezi kadety urval bronz Martin Řehák, v kadetkách famózně makala stříbrná Patricie Müllerová a mezi žáky příznivce nadchli medailovým doublem vítězný Matyáš Koblížek + třetí Radovan Štec. Což byla ze strany členů pořádajícího oddílu skutečná paráda!
Černající obloha však nevěstila nic dobrého, proto organizátoři rychle zařadili slavnostní vyhlášení výsledků všech dokončených disciplín. A správně udělali. Sotva totiž sestoupili z piedestalu poslední ocenění cyklisté, spustila se průtrž mračen a Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka 2018 se stal předčasnou minulostí...




Pohled předsedy Pardus TUFO SKC Prostějov
„Sportovní úroveň Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka 2018 byla tradičně vysoká, i když ve sprinterských disciplínách trochu nižší oproti minulým letům. Teprve před týdnem totiž skončilo mistrovství světa i Evropy do 23 let a juniorů, kde startovala řada závodníků, kteří by k nám normálně dorazili. Vytrvalecké disciplíny naopak nabídly tradiční účast světové elity, kvalita byla špičková. Diváci mohli sledovat jako obvykle vynikající a dramatické závody od začátku až do konce. Obrovskou radost samozřejmě máme z úspěchů našich domácích jezdců i jezdkyň všech věkových kategorií. A počasí? To bohužel neovlivníme, ale co do naplnění plánovaného programu jsme udělali maximum, co šlo. Poděkovat za podporu musíme všem partnerům našeho klubu i samotných závodů, zejména Statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji a Českému svazu cyklistiky.“
PETR ŠRÁMEK, šéf pořádajícího oddílu


VÝSLEDKY MEMORIÁLU OTMARA MALEČKA 2018

MUŽI
Sprint: 1. Constable (Austrálie), 2. Kelemen (Česko), 3. Schmid (Austrálie), 4. Szalontay (Maďarsko), 5. Hart (Austrálie), 6. Wagner, 8. Sojka (oba Česko).
Omnium: 1. I. Oliveira (Portugalsko) 133, 2. Gladysh (Ukrajina) 124, 3. Stash (Rusko) 110, 4. Babor (Česko – Pardus TUFO SKC Prostějov) 89, 5. R. Oliveira (Portugalsko) 82, 6. Hall (Austrálie) 78, 11. Rugovac 76, 13. Pietrula 62, 14. Vendolský (všichni Česko) 48, Lichnovský (Česko – Pardus TUFO SKC Prostějov) nedokončil.
Keirin: 1. Novik (Bělorusko), 2. Kelemen (Česko), 3. Schmid, 4. Constable (oba Austrálie), 5. Wagner (Česko), 6. Ceci (Itálie), 8. Sojka (Česko).
Madison: 1. R. Oliveira, I. Oliveira (Portugalsko) 34, 2. Babor, Lichnovský (Česko – Pardus TUFO SKC Prostějov) 21, 3. Manakov, Kulikov (Rusko) 15, 4. Harrison, Hall (Austrálie) 11, 5. Pietrula, Vendolský (Česko) 8, 6. Scherban, Gladysh (Ukrajina) 3, 7. Bárta, Pszczolarski (Česko, Polsko – oba Pardus TUFO SKC Prostějov) 3, 8. Hochmann, Kraus (Česko) 1.

ŽENY
Omnium: 1. Clonan (Austrálie) 166, 2. Beleisyte (Litva) 144, 3. Savenka (Bělorusko) 110, 4. Kohoutková (Česko) 107, 5. Eberhardt (Rakousko) 107, 6. Pivovarova (Bělorusko) 105, 10. Machačová 78, 12. Neumanová 65, 13. E. Kaňkovská 56, 14. Hochmann (všechny Česko) 44.
Madison: 1. Clonan, Manly (Austrálie) 34, 2. Hochmann, Kohoutková (Česko) 22, 3. Pivovarova, Savenka (Bělorusko) 18, 4. Bačíková, Machačová (Slovensko, Česko) 8, 5. Solovei, Biryukova (Ukrajina) 4, 6. E. Kaňkovská, S. Kaňkovská (Česko) 2.

JUNIOŘI
Omnium: 1. Voneš (TJ Favorit Brno) 139, 2. Roháček (MAPEI MERIDA Kaňkovský) 115, 3. Smetanyuk (Ukrajina) 113, 6. Smékal 103, 8. Müller (oba Pardus TUFO SKC Prostějov) 72.
Scratch: 1. Smékal (Pardus TUFO SKC Prostějov), 2. Voneš (TJ Favorit Brno), 3. Smetanyuk (Ukrajina), 11. Müller (Pardus TUFO SKC Prostějov).

KADETI
Omnium: 1. Čepek (Dukla Praha) 80, 2. Široký (TJ Favorit Brno) 70, 3. Řehák 70, 5. Polanský (oba Pardus TUFO SKC Prostějov) 60.

KADETKY
Omnium: 1. Růžičková (Dukla Praha) 76, 2. Müllerová (Pardus TUFO SKC Prostějov) 74, 3. Burlová (Dukla Praha) 72, 9. Bártová 50, 12. Grulichová (obě Pardus TUFO SKC Prostějov) 38.

ŽÁCI
Omnium: 1. M. Koblížek (Pardus TUFO SKC Prostějov) 80, 2. Ro. Kobr (Dukla Praha) 70, 3. Štec 70, 5. V. Koblížek 68, 9. Pátik (všichni Pardus TUFO SKC Prostějov) 38.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...