Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Devatenáctý ročník prestižní Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka je doslova za dveřmi a na prostějovském velodromu to opět pořádně ožije už o nadcházejícím víkendu. Na místní dráhu se každoročně chystají cyklisté z Německa, Polska, Itálie, Ruska, Slovenska a dalších zemí, kteří patří ke špičce tohoto rychlého sportu. Nejinak tomu bude i letos, kdy navíc dorazí také vyslanci z daleké Austrálie. Největší dráhové závody na území České republiky slibují opět skvělou podívanou. Jednou z hvězd bude i trojnásobný mistr Evropy Wojciech Pszczolarski, který jezdí ve službách prostějovského klub SKC PARDUS-TUFO. Ten vysílá do boje i další své jezdce v čele s Lichnovským a Baborem. Závody budou tradičně vrcholit ve večerních hodinách pod umělým osvětlením, a to tentokrát v sobotu 1. září. První jízdy odstartují o den dříve. Vstupné je dobrovolné, přičemž výtěžek bude věnován oddělení onkologie v Olomouci.

V pátek 31. srpna a v sobotu 1. září proběhne již devatenáctý ročník závodů v dráhové cyklistice kategorie UCI Class I. Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka. Jelikož právě v minulých týdnech proběhlo mistrovství Evropy kategorie ELITE, na které navazovalo světový šampionát juniorů a evropský podnik juniorů i jezdců U23, je startovní listina stále velmi otevřená.
Již nyní je jasná účast početné výpravy závodníků z Austrálie, a to v kategoriích muži vytrvalci, sprinteři i ženy. Silný tým dorazí z Ruska, a to včetně největší hvězdy ruské dráhové cyklistiky posledních let Viktora Manakova, který v Prostějově zvítězil v roce 2015. Z Portugalska dorazí bratrská dvojice Rui a Ivo Oliveira. „Fanoušci se mohou těšit na známé tváře minulých ročníků, nebudou chybět závodníci z Rakouska, Polska, Ukrajiny, včetně populárního sprintera Andreje Vinokurova,“ navnadil ředitel závodů Michal Mráček.
Závod je letos už součástí kvalifikace na olympijské hry, takže se všem naskýtá zajímavá příležitost získat důležité body. „Jsme v kategorii 1, což znamená, že za ty větší body do rankingu mají jezdci zajištěnou účast do světových pohárů. Těch je šest a bez nich se závodníci nemohou probojovat na olympijské hry. Tento ranking se uzavírá čtrnáctého září, takže memoriál je ve velice atraktivním termínu. Tím pádem se nebojím, že by zájem nebyl,“ prozrazuje Mráček. S velkou účastí se ale pojí i menší potíž. „Nakonec si asi budeme závodníky muset vybírat, protože nechceme, aby všechny disciplíny měly rozjížďky nebo kvalifikace, což by bylo hodně časově náročné. Tím pádem budeme ten počet účastníků muset redukovat, abychom se tomu vyhnuli,“ objasnil ředitel závodu.
V tom nejlepším světle se budou chtít domácímu publiku předvést také závodníci domácího týmu PARDUS - TUFO Prostějov. Wojciech Pszczolarski, novopečený mistr Evropy v bodovacím závodě, by toužil po vavřínech i na domácím oválu. Z domácích závodníků nebudou chybět ani další aspiranti na pódium, tedy především Luděk Lichnovský a Daniel Babor.

Letos pátek-sobota
Novinkou bude změna harmonogramu závodů, kdy na místo formátu čtvrtek-pátek pořadatelé rozloží závody do pátku a soboty. „Poslední roky jsme závody rozšířili na dva dny a posunutí směrem do soboty považuji za krok vstříc fanouškům, kdy čtvrtek je přeci jen pracovní den a nový formát by tak mohl být více atraktivní,“ objasňuje změnu Petr Šrámek, předseda SKC Prostějov. V pátek se odjedou především omnia mužů i žen a také sprint. V sobotu se sprinteři utkají v atraktivním keirinu, nebudou chybět tradiční disciplíny scratch a bodovací závod. Program bude opět vrcholit v podvečerních hodinách a to madisonem. „Ty hlavní a divácky nejatraktivnější závody jsme opět situovali na podvečerní čas. V případě, že budou některé odjety dříve, pozdržíme program tak, abychom se drželi předem stanoveného harmonogramu,“ prozradil Michal Mráček.

Peníze na dobrou věc
„Výtěžek z dobrovolného vstupného a tomboly bude věnován oddělení onkologie FN Olomouc, připomněla charitativní podtext závodů dcera Otmara Malečka Kateřina, která byla taktéž přítomna středeční tiskové konferenci. Vzápětí se prvním připívajícím stala primátorka Statutárního města Prostějov Alena Rašková. První žena radnice neopomněla všem závodníkům popřát především vyhnutí se všem pádům. „Ovál je krásná věc. Tento sport musejí dělat nadšenci. Já všem závodníkům přeji hlavně hodně štěstí. Pořadatelům pak ať je dráha čistá, i když by asi nevadilo, kdyby trochu sprchlo, ta vedra jsou náročná a možná by to ocenili i závodníci. Každopádně ty pády, které jsem viděla předloni, už vidět nechci,“ svěřila se Rašková.

Velodrom jen kvete
I samotný velodrom si prošel těžkými časy, ale teď se těší pořadatelé i závodníci z rekonstruovaných prostorů, které panorama okruhu ještě zvelebují. „V letošním roce jsme téměř dokončili rekonstrukci zázemí velodromu, pro fanoušky tak bude připraveno rozšířené sociální zázemí, pro závodníky více šaten a prostoru pro uložení materiálu, nové lavičky pro diváky. To vše pomáhá tomu, aby velodrom lákal stále více lidí,“ pochvaloval si předseda klubu. „Za to musíme strašně moc poděkovat městu Prostějov a Olomouckému kraji, které se také významně podílejí na sponzorování samotného memoriálu, takže jsme jim opravdu velice vděční,“ vzkazuje Petr Šrámek.
Předseda SKC TUFO Prostějov následně poděkoval přítomné primátorce Raškové i městu Prostějov za podporu celé řady sportů a kultury v Prostějově, za dlouhodobou přízeň závodu i klubu. „Bez jejich podpory by se nejen cyklistika, ale ani žádný jiný sport nedaly dělat na takové úrovni,“ uzavřel.

Jaká je historie memoriálu?
Počátek se datuje od roku 1999. „Ještě před memoriálem se jezdil závod s názvem Hanácká noc. Po smrti Otmara Malečka přišel Richard Šmída z týmu Ricardo s Josefem Kratinou, tehdy trenérem Dukly Brno, a vdovou po Otmaru Malečkovi, že by se závod mohl přejmenovat na Memoriál Otmara Malečka,“ popsal Večerníku vznik závodu předseda prostějovského klubu Petr Šrámek. „My jsme s tím souhlasili a závod jsme pořádali dohromady právě s týmem Ricardo,“ dodává.
Premiérový ročník této Velké ceny ovládlo duo českých jezdců Liška - Žabka a celých deset let vždy stál na nejvyšším stupínku pro vítěze český jezdec nebo jezdci. Až v roce 2009 před sebe nikoho nepustila dvojka italských rychlíků Ciccone s Butazzonim. „O závod byl rok od roku větší zájem, takže jsme se přihlásili o licenci závodu druhé kategorie. I díky tomu, že se tady líbilo zahraničním jezdcům, rozhodčím a chodilo hodně diváků, nám UCI nabídlo první kategorii, což už je dnes spojeno s novým bodovacím systémem na mistrovství světa a olympijské hry. Tím pádem se tady schází obrovská kvalita a jezdí sem i mistři světa a další světová špička, protože závodníci ty body potřebují. Dřív jsme museli vyvíjet velikou snahu přilákat jezdce, dnes už se nám hlásí sami a nám chodí přihlášky z celé Evropy i dalších částí světa,“ neskrývá radost z posunu v hiearchii Petr Šrámek. Dodejme, že loňský ročník 2017 vyhrála dvojice z Rakouska Mastaller – Matzner, která však triumf obhajovat nebude, protože se představí jen jeden z rakouského dua Stefan Mastaller. Novinkou je, že se v tomto roce poprvé v madisonu představí i ženy.

35 malecek





35 malecek lista

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...