Dobrý večer, dnes je pátek 17.5.2024
svátek slaví Aneta,
zítra Nataša
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Atraktivní a rychlá cyklistika byla o víkendu k vidění na prostějovském velodromu. Na Velké ceně Českého svazu cyklistiky se předvedl ohromný zástup z řad zahraniční konkurence a také závodníci domácích týmů se chtěli blýsknout v tom nejlepším světle.

K vidění byly napínavé závody, plné rychlosti, výdrže a technických dovedností všech týmů. Důležitá byla rovněž taktika v jízdách.

Pátečním vítězem mužského omnia se stal Christos Volikakis. Návrat na místo činu vyšel řeckému závodníkovi na jedničku a navázal tak na loňské vítězství. Druhé a třetí místo obsadili ukrajinští reprezentanti Roman Gladysh a Maksym Vasyliev. Výborným výkonem v závěrečné bodovačce se na celkové čtvrté místo vyšvihl Wojciech Pszczolarski z domácího týmu PARDUS –TUFO Prostějov. Ve scratchi žen zvítězila Nikol Plosaj z Polska, druhé místo obsadila Lucie Hochmann z Dukly Praha a třetí místo další polská závodnice Lucja Pietrzak. V bodovacím závodě žen zvítězila Anita Yvonne Stenberg z Norska, před polskými závodnicemi Justynou Kaczkowskou a Monikou Graczewskou. Vítězkami madisonu žen se staly Kaczkowska a Pietrzak, druhé místo obsadily Wiktoria Pikulik a Daria Pikulik z Polska, třetí místo dvojice Dukly Praha Lucie Hochmann a Jarmila Machačová. V ženském sprintu zvítězila Olena Starikova z Ukrajiny před druhou Julitou Jagodzinskou, třetí místo obsadila další polská závodnice Urszula Loś, která si i v boji o třetí místo poradila se Sárou Kaňkovskou z Dukly Brno. Ve velmi atraktivním finále mužského keirinu zvítězil polský reprezentant Patryk Rajkowski před Martinem Čechmanem z Dukly Brno, třetí místo obsadil Krzystof Maksel z Polska. V juniorském omniu zvítězil slovenský závodník Štefan Michalička, druhé místo obsadil Lukas Viehberger z Rakouska, třetí místo Mateusz Jakubasz z Polska. V těžké zahraniční konkurenci se na domácí dráze výborně předvedl René Smékal z PARDUS – TUFO Prostějov, který vybojoval čtvrté místo a zároveň tak byl jediným českým závodníkem v první desítce. Páteční program provázela velmi přátelská atmosféra mezi jednotlivými stájemi. Na okruh taktéž dorazilo velké množství fanoušků cyklistiky.
Další skvělé závodní souboje byly k vidění v sobotu, kdy celá velká cena gradovala. Program zahájily rozjížďky do bodovacího závodu i scratche, ve finálové jízdě scratche zvítězil Christos Volikakis, který zvítězil před svým bratrem Zaferisem Volikakisem, třetí místo obsadil Cesar Martingil z Portugalska. Hodně aktivní byli domácí závodníci PARDUS – TUFO Prostějov, ale v těžké konkurenci se nejlépe umístil na pátém místě Daniel Babor. V bodovacím závodě parádním výkonem zvítězil Matteo Donega z Itálie, druhé místo obsadil Volodymyr Dzhus z Ukrajiny a třetí místo vybojoval domácí matador Wojciech Pszczolarski z PARDUS – TUFO Prostějov. Závěrečný madison byl v režii závodníků z Ukrajiny, kteří se v Prostějově po oba dny prezentovali vysokou výkonností i aktivitou. Zcela po zásluze zvítězila dvojice Roman Gladysh – Vitaliy Hryniv, třetí místo vybojovala dvojice týmu Favorit racing Ondřej Vendolský – Denis Rugovac. Parádní souboje byly k vidění v mužském sprintu, ve kterém zvítězil Andriy Vynokurov. Pětatřicetiletý závodník z Ukrajiny si ve finále poradil s o generaci mladším Martinem Čechmanem z Dukly Brno, který stejně jako v pátečním keirinu vybojoval výborné druhé místo. „Byl jsem překvapený, že jsem se do finále vůbec dostal. Měli jsme měsíční volno po mistrovství světa, takže teď to pro nás začíná. Na těchto závodech jsme chtěli hlavně natrénovat a já to osobně hodnotím velmi pozitivně, protože takový úspěch jsem nečekal. V pátek druhé místo v keirinu, dneska ve sprintu. Zlato tam není, ale i tak je to super výsledek,“ zhodnotil svůj výkon na závodech Martin Čechman z týmu Dukla Brno. Třetí místo obsadil Patryk Rajkowski z Polska. V keirinu žen na páteční vítězství ze sprintu navázala Olena Starikova z Ukrajiny, druhé místo obsadila Urszula Lós z Polska a velmi pěkné třetí místo obsadila Sára Kaňkovská z Dukly Brno. „Jelo se mi dobře, až na ten silnější vítr. Každopádně jsem neměla tak dlouho čekat a nastoupit dřív. Mohla jsem to vyřešit lépe,“ uvedla po finálové jízdě Sára Kaňkovská.
V omniu žen nejstabilnější výkony předvedla vítězka páteční bodovačky Anita Yvone Stenberg z Norska, která si poradila se silnou konkurencí především polských závodnic. Druhé místo obsadila Daria Pikulik a třetí místo Lucja Pietrzak. Ve scratchi juniorů zvítězil Štefan Michalička ze Slovenska, druhé místo obsadil Jakub Bielak z Polska, třetí místo zůstalo zásluhou Reného Smékala v Prostějově. V bodovacím závodě byli závodníci prostějovského týmu ještě více vidět, zvítězil Mateusz Jakubasz z Polska, druhé místo bral Lukas Viehberger z Rakouska, ale třetí místo opět vybojoval domácí René Smékal, který se po oba dny prezentoval velice aktivně. Pěkné sedmé, potažmo osmé místo vybojovali další závodníci prostějovského týmu Tomáš Konečný a Lukáš Kolařík. V juniorském madisonu zvítězila rakouská dvojice Viehberger - Schmidbauer, druhé místo obsadila ukrajinská dvojice Ganzin – Kanaka, třetí místo Smékal – Müller z domácího týmu. „Program byl poslední dobou náročný, před týdnem byly závody v Srbsku a Polsku. Dneska už bylo hodně cítit, že chybí energie a oba dva jsme měli hodně těžké nohy,“ zhodnotila po závodě dvojice domácích závodníků.
Veskrze pozitivně lze hodnotit teprve čtvrtý ročník prostějovského mítinku. „Musím říct, že z pohledu konkurence i z pohledu organizace se závod velmi povedl. Věřím, že i my jsme předvedli nějaké výkony, které potěšily místní diváky. Martin Čechman obsadil skvělá druhá místa, Sára Kaňkovská třetí dnes, takže v týmu panuje spokojenost,“ pochvaloval si Petr Klimeš, trenér Dukly Brno a reprezentace.
Závody druhé kategorie UCI přilákaly do Prostějova peloton vskutku světové úrovně. Příjemné počasí a rostoucí zájem veřejnosti pak výsledný dojem jen podtrhly. Kvalitu závodů rovněž povýšilo stále se zlepšující zázemí, poprvé, byť zatím jen provizorně, bylo otevřeno nově rekonstruované západní křídlo budovy zázemí velodromu. „Z mého pohledu se závody vydařily parádně. Panovalo celou dobu pěkné počasí, což je u takovýchto otevřených velodromů zásadní. Co se týče našich závodníků, vypíchl bych výkon našeho juniora Smékala, který je prvním rokem v této kategorii. Konkurence, která se tady sešla, je ohromná. Mysleli jsme, že to bude takový domácí závod plný českých jezdců a doplněný o ty zahraniční. Nakonec se to v dobrém slova smyslu zvrtlo a přijely týmy ze čtrnácti států, takže se z toho stal opravdu prestižní podnik,“ neskrýval radost ředitel závodu Michal Mráček.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...