Příjemnou noc, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Nejlepší světoví jezdci si dali na přelomu ledna a února dostaveníčko na berlínském velodromu, kde se na tamní dráze utkali v jednom z nejstarších závodů v dráhové cyklistice. Sto sedmého ročníku legendární „ŠESTIDENNÍ“ se pod novým názvem PARDUS TUFO SKC zúčastnila také trojice zástupců prostějovského oddílu.

Jak už samotný název klání napovídá, na velodromu se závodí od odpoledních do nočních hodin šest dní v kuse. Na dráze se přitom střídají sprinteři s vytrvalci, ti mají dvoučlenné týmy. Sprinteři jezdí letmé kolo, keirin a sprint, vytrvalci bodovačku dvojic v různých obměnách, vylučovačku, pětistovku, závod za dernami a specialitu tvoří souboje za motorovými vodiči. Výsledky za šest dnů se sčítají.
„Je to poměrně náročná záležitost, protože jezdci stráví denně v mnohem vyšším tempu, než jaké známe ze silniční cyklistiky, až sto padesát kilometrů. Není to pro každého, trénink je tomu také přizpůsoben,“ specifikoval jedinečnost legendární šestidenní Michal Mráček, šéftrenér prostějovských cyklistů. Podnik elitních jezdců doplňují závody žen či jezdců do 23 let.
Právě v této kategorii zanechal prostějovský klub nejvýraznější stopu. Závodník týmu PARDUS TUFO SKC Prostějov měl v Berlíně startovat se svým týmovým kolegou Tomášem Bártou, bohužel došlo k nedorozumění ze strany pořadatelů a Baborovi byl přidělen německý závodník Konrad Geβner. To však závodníkovi prostějovského týmu nebránilo v tom, aby se prezentoval aktivním pojetím závodění. Se svým parťákem posbírali výborných 106 bodů, avšak také jednu rundu ztráty, a tak obsadili velmi pěkné třetí místo za vítěznou německo-britskou dvojicí Richard Banush - Joe Evans, a druhými Němci Moritz Malcharek - Christian Koch. „Pro Dana to bylo skvělé umístění a takový odrazový můstek v kategorii třiadvacítek. ´Malé šestidenní´, jak se těmto závodům říká. Jsou také velmi ceněny. A na to, že to bylo jeho první účinkování, to byl skvělý počin. Chtěli bychom takto směřovat dál vstříc evropskému mistrovství třiadvacítek, kde samozřejmě budeme pomýšlet na medaili,“ přeje si Mráček.
Další dva zástupci týmu PARDUS TUFO startovali na berlínské dráze v profesionálním pelotonu, kde se představili Wojciech Pszczolarski a Luděk Lichnovský. Zatímco Pszczolarski s reprezentačním kolegou Danielem Staniszewskim obsadili osmou příčku, tak Lichnovský s někdejším kolegou Adrianem Teklinskim obsadili místo třinácté. Oba závodníci se předvedli atraktivním závodním pojetím a dílčími výsledky, Lichnovský s Teklinskim například zvítězili v tzv. malém madisonu pátého dne. Celkovými vítězi se stala Nizozemská dvojice Wim Stroetinga - Yoeri Havik.
„Pro Luďka to byla premiéra v kategorii Elite, trošku se toho obával, ale dokázal se s tím vypořádat nadmíru dobře. Pochvaloval si spolupráci s Adrianem, kterému se doposud v šestidenních příliš nedařilo. Oba si ale typově a způsobem závodění velmi sedli. Vítězství Luďka v medisonu je velkým bonusem a správným vykročením do světa profesionální cyklistiky, což je velice důležité. Není snadné se tam probojovat. Wojciech to měl o poznání snazší, protože závodil se svým reprezentačním kolegou, se kterým získal na podzim evropský bronz v kategorii Elite, takže jejich umístění takové překvapení nebylo,“ komentoval úspěšné tažení svých svěřenců trenér Michal Mráček a k atmosféře dodal: „Musím se přiznat, že šestidenní je moje srdcová záležitost, jezdím tam už spoustu let ať už jako trenér, či jako divák. Dá se to velice těžko popsat, to se musí zažít. Rozhodně doporučuji všem fanouškům cyklistiky, aby si tam zajeli, není to zase až tak daleko do Berlína. Zvláště pokud je na dráze zrovna domácí závodník, člověka úplně mrazí v zádech.“
Wojciech Pszczolarski i nadále zůstává v přípravě s polskou reprezentací na blížící se mistrovství světa v dráhové cyklistice, které se uskuteční na přelomu února a března v holandském Apeldoornu. Luděk Lichnovský a Daniel Babor odcestovali do italského Toskánska, kde se budou s prostějovským týmem připravovat na sezónu v silniční cyklistice. Poslední únorový den se pak vydají směr Rhodos. Na tomto řeckém ostrově je již budou čekat dva ostré závody UCI.

kategorie U23:
1. Banusch / Evans 0 84
2. Malcharek / Koch 0 69
3. Babor / Geßner -1 106
4 Lendowski / Schubert -1 54
5 Jägeler / Käßmann -1 47
6 Brandt / Brückner -1 38
7 Stibingr / Vavrek -1 23
8 Prokopyszyn / Krawczyk -2 48
9 Strupek / Pietrula -2 39
10 Frahm / Röber -2 6
11 Edelbauer / Ritzinger -3 9
12 Hilyer / Butsavage -3 3
13 Pakalski / Gebauer -5 11
14 Kulisch / Kasterich -10 12
15 Weber / Jürß -10 1

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...