Dobré ráno, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 imrichSrdce všech fajnšmekrů pro jízdu na kolech mohou jen zaplesat. Prostějovský oddíl dělá neustálé krůčky dopředu a tím dalším je zisk generálního partnera pro novou sezonu, do níž vstoupí pod názvem SKC Tufo Prostějov.

Zbrusu novým členem týmu se stanou nejen již avizovaní bratři Jan a Pavel Stöhrovi, ale i rakouský reprezentant Christopher Imrek a Ján Svorada mladší! Tým SKC Prostějov zakončil již svou třetí sezonu v nejvyšší kategorii mužů ELITE. Při prezentaci týmu se o této sezoně mluvilo jako o sezoně přelomové, desetičlenná sestava, , kvalitní a nabitý závodní kalendář, ambiciosní cíle, to vše ukazovala výrazný posun dopředu. Tým, který svou podstatu založil na angažování mladých odchovanců prostějovské cyklistiky se za posledních dva roky posunul na úroveň, kterou by ještě nedávno neočekával ani největší optimista. Prostějovští mladící čeřili vody nejen na dráze, páteřní disciplíně týmu, ale také na silnici. Nejen v Českém poháru Cofidis Cup 2012, ale i v závodech UCI Europe tour v Rakousku, Polsku se závodníci SKC Prostějov ukázali v dobrém světle a blýskli se i nečekanými výsledky. Už to nebylo jen o Jakubovi Filipovi, lídrovi týmu sezony minulé, ale „pódiové“ výsledky dokázali udělat třeba i Viktor Vrážel nebo Ondřej Tkadlec, a nebýt několika zranění tak by dosažené výsledky byly určitě ještě lepší. Nejvýraznější výsledky nakonec přeci jen udělal Jakub Filip, který se po trochu rozpačitém úvodu sezony zvednul k výborným výkonům. Jakub dokázal získat třetí místa na domácí GP Prostějov a 500+1 kolo. Odměnou a oceněním jeho sportovní formy v závěru sezony pak jistě byly starty na ME i MS v silniční cyklistice v kategorii U23. Bohužel i Jakubovi se nevyhnuly zdravotní problémy v rozhodujících okamžicích sezony a tak i on mohl jistě dosáhnout ještě více. Pochvalu však zaslouží především tým jako celek. Příkladná týmová spolupráce a solidarita všech členů týmu si získala uznání a respekt týmů, které jsou zatím spíše našimi vzory, dodává trenér týmu Michal Mráček st.

Díky pracovnímu nasazení výkonného výboru a všech lidí, kteří se nějakým způsobem podíleli na zajištění chodu týmu a finanční podpoře všech sponzorů, Českého svazu cyklistiky, Olomouckého kraje a Statutárnímu městu Prostějov se podařilo vybudovat tým, který se prosazuje na dráze i silnici, na domácí i zahraniční scéně, tým jehož kvalita roste sezonu od sezony. Předseda klubu Petr Šrámek může být spokojen, neboť o renomé týmu nejlépe vypovídá zvyšující se zájem závodníků, kteří by chtěli do Prostějova přestoupit. Je to tak,  každý týden dostáváme maily od závodníků, kteří by u nás chtěl jezdit.

Jestliže byla tato sezona prezentována jakožto sezona přelomová, tak sezona příští bude pro SKC Prostějov naprosto revoluční. Do sezony 2013 vstoupí tým pod názvem SKC TUFO Prostějov. Prostějovský klub má ve společnosti TUFO, významném výrobci plášťů a galusek, který exportuje do celého světa, dlouholetého partnera, který se navíc rozhodl posunout partnerství s klubem o úroveň výše. Během sezony jsme zaregistrovali zájem ze strany „tufa“ ještě více prezentovat své produkty prostřednictvím našeho klubu ve světě cyklistiky. Jednání o dalším, partnerství nakonec dospěly k rozhodnutí vstoupit do světa skutečně velké cyklistiky,a  to zaregistrovat se do kategorie UCI Continental teams, tedy do společnosti týmů třetí divize! Je to obrovský posun, ale také velký závazek. Nejvyšší přínos, který nám statut kontinentálního týmu přinese je možnost startovat na prestižnějších závodech, na které jsme v letošním roce třebaže jsme byli pozváni, museli startovat například pod hlavičkou reprezentace ČR. Má to i ekonomickou stránku věci, na těchto závodech nám budou pořadateli hrazeny náklady, což jsou za celý rok významné položky, dodává předseda Petr Šrámek.

Klíčovým okamžikem pro vstup do této společnosti týmů (poznámka red. V ČR v této kategorii v loňské sezoně působily pouze Whirlpool-Author, ASC Dukla Praha a AC Sparta Praha) byl právě zájem a podpora ze strany klíčových partnerů klubu, kterými jsou kromě již zmiňované společnosti TUFO, také společnost DURATEC, vynikající český výrobce kol, a také Agroservis  Pavel Šálek, firma bývalého závodníka a velkého fanouška prostějovský cyklisty Pavla Šálka, který podniká ve sféře výroby a prodeje malotraktorů. Toto trio partnerů, kromě toho že se významně podílí na financování chodu klubu, se rovněž podílelo na náklady spojenými se vstupem mezi kontinentální týmy. Jedná se o úhradu registračního poplatku (poznámka red. registrační poplatek činí 4.500 EUR) a složení bankovní garance (poznámka red. bankovní záruka činí 20.000,- EUR).

Formace pod novým názvem a ve vyšší kategorii vstoupí do nové sezony v jedenáctičlenné sestavě (poznámka red. V letošní roce sestavu týmu tvořilo rovněž jedenáct závodníků). V příštím roce nazná sestava týmu několik změn. Někteří kluci skončili, ale  závodníci, kteří do týmu naopak přišli věřím, že tým nejen doplní, ale především posílí. Jako velké plus hodnotím také, že ty největší opory týmu v čele s Filipem zůstávají i přes velice zajímavé nabídky k přestupu. Není tajemstvím, že o Filipa měl zájem například polský tým BGZ bank, dodává k sestavě trenér Michal Mráček st.

Z letošní sestavy zůstali Jakub Filip, Viktor Vrážel, Jiří Matoušek, Dominik Hynek a Michal Mráček ml., rovněž tak v průběhu loňské sezony příchozí Jan Wolf zůstává pro příští rok v týmu. Úplně novými akvizicemi pak jsou bratři Jan a Pavel Stöhrovi, kteří se do ČR vrátili z Itálie (o jejich příchodu jsme již psali v minulých vydáních), tým dále posílí Ondřej Ponikelský, ambiciosní odchovanec olomoucké cyklistiky a dlouholetý člen SCM Prostějov. Další posilou je závodník s jménem jedné z největších postav československé cyklistiky vůbec, a to Ján Svorada mladší! Jedná se skutečně o syna Jána Svorada, vítěze etap Tour de France a Giro d´Italia. Ján Svorada mladší na sebe upozornil jako nadějný biker, když se v juniorském věku stal mistrem ČR, avšak jeho kariéra v uplynulých dvou letech poněkud stagnovala,a  tak se Ján Svorada st. rozhodl svého syna postrčit do světa silniční cyklistiky a co je vůbec nejvíce potěšující, že si vybral právě prostějovský klub! Velkým přínosem bude, že Ján Svorada starší, který dělá synovi manažera, se bude podílet na realizačním zajištění týmu! Poslední posilou, která uzavírá sestavu týmu je Christopher Imrek. Rakouský reprezentant, o jehož trenérské vedení se stará český trenér Jiří Mikšík. Je to velmi pracovitý závodník, který se prosazuje především na dráze, což přesně zapadá do týmové filosofie, dodává trenér Michal Mráček st.

Z pohledu předsedy klubu mně samozřejmě celkový vývoj klubu dělá velkou radost, ale je to ohromný závazek. Je to nesmírně časově a psychicky náročné a s kontinentálním týmem to bude ještě obtížnější. Jen samotná registrace týmu, která je spjata s nespočtem formulářů, potvrzení, úhradou poplatku a složením finanční zálohy byla vyčerpávajícím maratónem. Mám však velkou radost, když se ohlédnu a vidím, že se podařilo ke špičkovému mládežnickému oddílu, a v posledních letech nejúspěšnějšímu SCM v republice, přidat jakousi nástavbu v podobě týmu kategorie U23, který navíc bude od příští sezony zaregistrován mezi kontinentálními týmy. Mládež zůstává však i nadále prioritou, neboť to je základna, na které to vše stojí, filosofie našeho klubu. Jsem rád, že mezi naše partnery patří i Olomoucký kraj a Statutární město Prostějov, za jejichž finanční podporu jim patří dík. Myslím, že městu i celému regionu děláme dobrou reklamu. Opravdu mě těší, když zjistím, že lidé v celé republice znají Prostějov jako město, kde se dělá dobrá cyklistika, dodává předseda Petr Šrámek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...