Příjemnou noc, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uplynulý rok 2015 byl jubilejním sto třicátým v historii prostějovské cyklistiky a také tím vůbec nejúspěšnějším od roku 1885, kdy byl založen předchůdce dnešního oddílu SKC TUFO Prostějov. Jezdcům ve žluto-modrých barvách se mimo jiné podařilo vyjet tituly mistrů Evropy i republiky v elitní mužské kategorii, na silnici z toho bylo třetí místo v Českém poháru mezi stájemi. Vedle toho mládežnické centrum potvrdilo pozici tuzemské jedničky a Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka hostila nejnabitější konkurenci od svého vzniku. Nyní začíná závodní sezóna 2016 a cílem i přáním oddílového vedení je v ní nejen napodobit dosažené výsledky, ale posunout se i díky uskutečněným změnám v kádru zase o kousek výš...

V pátek 1. dubna navštívili závodníci, trenéři i vedení SKC TUFO Prostějov primátorku statutárního města Alenu Raškovou a stejně jako před rokem se pochlubili nejzářivějšími výsledky. Současně pak představili své sportovní vize do následujících týdnů a měsíců. Hned o den později už se plnou polní vrhli na bojiště, uskutečnila se totiž domácí klasika v podobě závodu mezi Brnem a Velkou Bíteší. Přípravné cyklistické období tak definitivně skončilo a začalo se soutěžit. Předcházely tomu ovšem týdny a měsíce věnované tvrdé přípravě. Hned na počátku ledna se téměř kompletní sestava vydala na první soustředění, které hostily Jizerské hory. Ke slovu přišla horská kola, běžky a také tělocvična.

Wojciech Pszczolarski s Adrianem Teklinským se o pár týdnů později vydali na světový šampionát dráhařů do Londýna. V polských národních barvách obsadil prvně jmenovaný čtrnácté místo v bodovačce, jedna z mnoha prostějovských posil k tomu přidala devatenáctou pozici ve scratchi a třináctou v omniu. Souběžně s tímto podnikem se uskutečnilo soustředění v Chorvatsku. Během času stráveného na Balkáně absolvovala sestava SKC hned tři jednorázovky. Ve slovinské Grand Prix Izola si nejlépe vedl šestašedesátý Matěj Zahálka, v chorvatské Umag Trophy dojel čtyřiapadesátý Tomáš Medek, Poreč Trophy dokončil jednasedmdesátý Tomáš Koudela. Celý pobyt zakončila tříetapová Istrian Spring Trophy, v níž si nejlépe vedl pětatřicátý Zahálka, a dobré signály potvrdil start na Velké ceně Hlohovce. Na Slovensku se hned kvarteto jezdců vešlo do elitní patnáctky, když Medek skončil čtvrtý, Zahálka šestý, Hampl třináctý a Koudela čtrnáctý.

Rychleji, výše, silněji

Do závodního kolotoče, jak napověděly už předešlé řádky, vstupuje prostějovský tým v poměrně obměněném složení. V mužském výběru již nepokračují Jakub Filip, Adam Kožušník, Radovan Doležel a Petr Lechner. První dva ukončili kariéru, třetí se vydal do Favoritu Brno a čtvrtý XXX. Novými členy je hned sedmička nových jmen - Adrian Teklinski, Tomáš Medek, Petr Hampl, Martin Spudil, Matěj Štibingr, Daniel Chytil, Lukáš Matula. Ti doplnili pokračující pětici Tomáš Koudela, Luděk Lichnovský, Wojciech Pszczolarski, Marek Šipoš, Matěj Zahálka.

„Posílili jsme. Ti horší odešli, přišli lepší, což se projevilo již v Chorvatsku. Byli jsme tam na čtrnáctidenním kempu a účastnili jsme se závodů Istria Trophy, které jsou zařazené do kalendáře UCI. A protože o jarní závody je velká nouze, byla tam obrovská tlačenice špičkových týmů a mezi nimi jsme uspěli,“ těší předsedu oddílu Petra Šrámka. I proto vyhlásil jasné cíle, jejichž splnění nebude jednoduché. „S Whirlpoolem chceme bojovat o první místo v Českém poháru na silnici. Dále bychom rádi získali co nejvíce bodů ze závodů kategorie UCI, pročež jsme angažovali dost dobrého spurtéra Adriana Teklinského. Na dráze bychom toužili obhájit medaile a bojovat s Duklou Praha. A v co nejlepším světle se chceme předvést na domácím Memoriálu Otmara Malečka,“ vyjmenoval mety, o něž se pokusí současný tým vedený trenéry Tomášem Konečným a Michalem Mráčkem.

Jeho součástí bude i nadále polský internacionál Wojciech Pszczolarski, úřadující mistr Evropy v bodovačce jednotlivců. „Je u nás ohromně spokojený a není to jen o penězích. U těchto závodníků hraje velikou roli závodní program a ten náš patří k nejlepším v republice,“ těší Šrámka.

Naopak na olympiádě se v cyklistickém klání žádný Prostějovák neobjeví. „Nejblíže k nominaci měl Adrian Teklinski, ale při Světovém poháru na Novém Zélandu byl pro technickou chybu v jednom závodě diskvalifikován a to mu sebralo možnost vybojovat body v rankingu. Čeští vytrvalci si bohužel nevyjeli potřebné body, takže tam uvidíme jen sprintery Dukly Brno,“ ozřejmil důvody šéf úspěšného klubu.

Na silnici o pohár

Minulý rok zakončilo SKC třetím místem v Českém poháru mezi týmy a fialovým dresem pro Marka Šipoše coby nejlepšího „prvoročáka“. Letos už je cílem opanovat celý seriál. „Máme nejvyšší cíle. Myslím si, že jsme silní natolik, abychom se mohli prát o čelní umístění a vyhrát celý Český pohár. Aspoň se o to chceme pokusit,“ nezastírá trenér české reprezentace i prostějovského oddílu Tomáš Konečný. První závody zatím tyto ambice potvrzují, na Bíteši dojel Tomáš Koudela třetí, v Kyjově dokonce zvítězil. Po dvou dílech mu tak patří žlutý trikot. „Kapitánem týmu byl zvolen Tomáš Medek. Dále jsme posílili Petem Hamplem, také on byl loni závodníkem kategorie U23 a letos oba spadají do kategorie Elite. To jsou tahouni, kteří by měli doplnit Tomáše Koudelu s Matějem Zahálkou a jít příkladem mladým závodníkům, kteří k nám přišli z kategorie juniorů,“ zmínil Konečný klíčové pilíře sestavy, od nichž by se měli učit avizovaní mladíci Štibingr, Spudil či Chytil.

Vedle domácích akcí se žluto-modrá skvadra představí také na mnoha kvalitně obsazených evropských podnicích. „Máme už potvrzenou účast na závodech Kolem Slovinska, tam už jezdí i některé týmy World Tour a je to závod druhé nejvyšší kategorie. Takový jsme zatím ještě nejeli,“ představil velkou novinku předseda oddílu Petr Šrámek. Ale to není ani zdaleka jediná zahraniční zastávka, dojde i na závody na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině, v Itálii a ve hře jsou i Maďarsko či Rumunsko.

Na dráze proti Dukle

I v dráhařském odvětví jsou ambice SKC TUFO Prostějov nejvyšší. Jak bylo zmíněno, v týmu pokračují totiž Pszczolarski s Lichnovským a Šipošem, přišel silný Teklinski a potenciál v sobě skrývají rovněž již uvedené naděje Chytil, Spudil a Štibingr. „Myslím si, že jsme obdobně kvalitní jako v loňském roce, možná i o chloupek více. Přišli k nám tři mladí kluci s úspěšnou dráhovou historií, jejich vrcholem bude mistrovství Evropy do třiadvaceti let od dvanáctého do sedmnáctého července. Z českých jezdců má k nominaci nejblíže Luděk Lichnovský, ale i ostatní se mohou kvalifikovat,“ věří trenér Michal Mráček.

Vedle reprezentačních akcí se jeho pozornost upíná i k domácímu kalendáři. Na konci srpna půjde o Memoriál Otmara Malečka, již na počátku května bude prostějovský velodrom hostit Grand Prix Českého svazu cyklistiky. „Máme přislíbenou účast z Rakouska, Maďarska, Itálie a dokonce i Spojených států. Dále se ještě pojedou Přilba Moravy, 500+1 kolo a rádi bychom uspěli i na mistrovství republiky. S Tomášem Konečným konzultujeme volbu závodů, vytrvalostní závody na dráze lze skloubit s těmi na silnici. Snad se nám to podaří upravit natolik dobře, abychom všechno úspěšně zvládli,“ přeje si úspěšný kouč.

Mezi mládeží platí již několik let, že českou jedničkou je právě prostějovská stáj, mezi dospělými se klub z Hané pokouší sesadit Duklu Praha. „Máme třetinový rozpočet, takže i z toho důvodu pražský tým dlouhodobě nemůžeme porážet. Avšak tento a příští rok vidím velkou šanci! Zaspali totiž v nabírání mladých závodníků a nyní mají problém s personální výměnou,“ brousí si Mráček zuby na alespoň dočasnou změnu zaběhnutého pořádku.

Vedle trenérské úlohy se pak na konci léta ujme i funkce ředitele největšího domácího dráhového klání, 25. a 26. srpna se totiž uskuteční Memoriál Otmara Malečka. A již čtyři měsíce před startem je jisté, že oproti loňsku nastanou určité změny. „Nebude se konat omnium, pro letošek jsme od něj upustili. Loni o něj byl díky olympijské kvalifikaci velký zájem z celého světa, letos dáme přednost samostatným závodům. Pojedou se ty divácky nejatraktivnější, tedy bodovačka, scratch, vylučovačka, sprint, keirin, týmový sprint a samozřejmě madison,“ předeslal. Na konkrétní jména je ještě brzy, pořadatelé navíc musejí řešit jednu nečekanou starost. „Cyklistický svaz pro letošek zrušil veškerou podporu pro domácí závody, takže řešíme, jak nahradit peníze, které nám tímto rozhodnutím vypadly,“ prozradil Michal Mráček i jednu nemilou novinu.

I bez svazových prostředků ale SKC TUFO Prostějov hodlá být dobrým vyslancem jak po sportovní, tak i po organizační stránce. Jak se mu počínání povede, o tom vás PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto hlavní mediální partner klubu, bude stejně jako doposud pravidelně informovat.


výběr z kalendáře pro rok 2016

8. května             ČP Rokycany

14. května          Závod V4 v Polsku (UCI 1.2)

15. května          Závod V4 v ČR (UCI 1.2)

21. května          ČP Poletín

27.-29. května   Ukrajina (UCI 1.2)

4.-5. června        Ukrajina (UCI 1.2)

3.-5. června        500+1 kolo Brno

5. června             Rimini (Itálie, UCI 1.2)

11.-12. června   GP Brna (UCI CL 1)

16.-19. června   Kolem Slovinska

23. června           MČR v časovce

26. června           MČR v silničním závodě

12.-17. července              dráhové ME U23

15.-17. července              dráhové MČR vytrvalců

23. července      ČP Blatná

26.-30. července              Kolem Mazowska

11.-14. srpna     Czech Cycling Tour

25.-26. srpna     Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka

14.-18. září          ME v silniční cyklistice mužů a U23

16. září  Přilba Moravy

17. září  MČR v madisonu (Prostějov)

24. září  ČP Jevíčko

1. října                  MČR v týmové časovce

2. října                  ČP Praha

9.-16. října          MS na silnici

19.-23. října        ME na dráze Elite

16. prosince       MČR na dráze Elite


Představujeme členy UCI Continental Teamu

Petr Hampl

Ročník: 1993

Silnice - univerzální závodník

Daniel Chytil

Ročník: 1997

Silnice - univerzální závodník

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Tomáš Koudela

Ročník: 1992

Silnice - kopce

Luděk Lichnovský

Ročník: 1995

Silnice - spurt

Dráha - bodovací disciplíny

Lukáš Matula

Ročník: 1989

Silnice - týmový jezdec

Tomáš Medek

Ročník: 1993

Silnice - spurt

Wojciech Pszczolarski

Ročník: 1991

Silnice - univerzální závodník

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Martin Spudil

Ročník: 1997

Silnice - spurt, klasické závody

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Marek Šipoš

Ročník: 1996

Silnice - jednorázové závody

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Matěj Štibingr

Ročník: 1997

Silnice - univerzální jezdec

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Adrian Teklinski

Ročník: 1989

Silnice - spurt

Dráha - vytrvalostní disciplíny

Matěj Zahálka

Ročník: 1993

Silnice - univerzální závodník

Zdroj: www.skcprostejov.cz

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...