Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Bodovací závod měřil čtyřicet kilometrů, tedy sto šedesát čtvrtkilometrových okruhů. Každé desáté bylo bodované, přičemž vítěz bral pět bodů a další tři nejrychlejší jezdci si připsali tři, dva a jeden bod. V prvních dvou bodováních velmi rychlého závodu se podařilo zvítězit Alexanderovi Perezovi, norský závodník si však následně vybral daň za přepálený začátek, dostal dvě rundy a ze závodu byl odvolán.

Po druhém bodování tak nakročil k titulu mistra Evropy prostějovský závodník Wojciech Pszczolarski, když odjel společně s běloruským závodníkem Ramanem Ramanauem. Tato dvojice pokračovala v úniku více než dvacet kol, přiblížila se na padesát metrů k balíku, rundu se jim však dát nepodařilo, neboť favorité závodu nasadili tempo a únik postupně zlikvidovali. Výsledkem výborné spolupráce však byl zisk dvakrát pěti bodů pro polského internacionála a posun na průběžné první místo.

Jelo se velmi rychle, nikomu se nepodařilo „vsadit rundu“, pět bodů si připsal Oliveira z Portugalska, dokonce dvě vítězná bodování pak Pedersen z Dánska, člen SKC TUFO Prostějov si další body připsal až v devátém bodování, kdy bral jeden bod za čtvrté místo. Poté byl na průběžném druhém místě, čtyři body za vedoucím Pedersenem, avšak se stejným počtem bodů jako třetí Rovira ze Španělska.

Wojta byl ale opět hodně vidět, ujížděl, pohyboval se na čele a sjížděl úniky. Když padesát šest okruhů do cíle nasadil domácí Claudio Imhof k trháku, tak neváhal investovat další síly, švýcarského borce sjel a v jedenáctém bodování zvítězil. Ziskem pěti bodů se posunul na první místo průběžného pořadí.

Vedoucí dvojici dojel ruský závodník Sveshnikov, ale balík výrazně zrychlil a do dalšího bodování už přijelo hlavní pole opět pohromadě. Ve dvou po sobě jdoucích bodováních zvítězil Benjamin Thomas z Francie, obhájce titulu mistra Evropy z bodovacího závodu. Bodoval i Pedersen z Dánska a v průběžném pořadí tak přeskočil prostějovského závodníka. Pořadí bylo ale stále velice vyrovnané, závodníky od sebe dělily rozdíly jednoho bodu.

Po čtrnáctém bodování došlo k rozhodujícímu okamžiku. Dvacet kol před koncem totiž odjetého Imhofa dojela trojice Pszczolarski, Sveshnikov a Rovira. V tuto chvíli bylo závodníkovi prostějovského týmu jasné, že vedoucí Pedersen ani Thomas únik nezachytili a je nutné ho dovést do úspěšného konce. Byl to právě polský matador, kdo nejvíce pracoval a zvítězil v předposledním bodování.

Thomas i Pedersen na čele balíku sice pracovali, seč mohli, i jim však rychle docházely síly a vedoucí čtveřici již nesjeli. Před posledním bodováním se tak do čela prodral Pszczolarski a vedoucí čtveřici táhl do cíle. V posledním bodování si pak druhým místem už jen pohlídal prostřední ze stupňů vítězů a mohl si tak navléci modrý trikot pro mistra Evropy.

„Wojta byl stále v úniku, ale bylo to nesmírně dramatické. Sledoval jsem to v přímém přenosu v televizi a byly to velké nervy, jezdce na prvních čtyřech místech totiž dělilo jen pár bodů, kdy se tahal s Francouzem, Dánem a Němcem. V posledních deseti kolech ale ujel všem a hlavní pronásledovatelé na něj neměli,“ povídal bezprostředně po skončení závodu šťastný šéf stáje SKC TUFO Prostějov Petr Šrámek.

Pro jeho svěřence bylo podstatné, že dokázal dojet skupinku uprchlíků, což se naopak balíku nezdařilo. „Je to velký úspěch a máme z toho obrovskou radost. A byť závodil v polské kombinéze, tak na kalhotách měl naše logo a při oslavách na něj stále ukazoval,“ těšilo Šrámka, jenž poděkoval za podporu městu Prostějov, Olomouckému kraji i dalším partnerům.

Výsledky bodovacího závodu:

1. Wojciech Pszczolarski (Polsko) 24 bodů, 2. Benjamin Thomas (Francie) 21 bodů., 3. Claudio Imhof (Švýcarsko) 19 bodů., ... 10. Martin Bláha (Česká republika) 10 bodů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...