Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Hlavní cyklistická pozornost se v těchto dnech soustředí do Itálie na první z letošních Grand Tour, mezinárodní závody se ale uskutečnily i přímo ve střední Evropě. Konkrétně se jednalo o první dvojici závodů seriálu Visegrádské čtyřky, které hostily Česká republika a Polsko.

Visegrad 4 bicycle race je „minisérie“ čtyř jednorázových závodů, zařazených do kategorie UCI 1.2. Úvodní díl se konal v sobotu 16. května na jižní Moravě. Závod byl výborně zorganizován, počasí jak ze žurnálu, doprovodný program takový, jak má být, a hlavně skvělá cyklistika.
Na startu v Hodoníně nechyběl ani tým SKC TUFO Prostějov, který si kvalifikaci k závodu zajistil průběžně druhým místem mezi týmy v seriálu ČP na silnici – FORCE Cupu. Žluto-modří se představili v sestavě Jakub Filip, Matěj Zahálka, Tomáš Koudela, Radovan Doležel, Marek Šipoš a Petr Lechner.
Po absolvování úvodních okruhů v okolí Hodonína se peloton přesunul do Kyjova, kde na závodníky čekaly čtyři náročné okruhy mezi Kyjovem, Bukovany, Ždánicemi a Věteřovem. O rychlostní prémii v Kyjově se chtěl poprat prostějovský „rychlík“ Petr Lechner, bohužel ve sjezdu do Kyjova měl defekt a utrpěl nepříjemný pád, z něhož naštěstí vyšel bez zranění.
Závodilo se velmi aktivně, nástup střídal nástup, byla to totální cyklistika, tak jak se musela četnému obecenstvu líbit.
V posledním „kyjovském“ okruhu nastoupil prostějovský Koudela, bohužel pro našeho závodníka za to ve vedoucí skupině vzal Jiří Polnický z královéhradeckého Whirlpool-Author a skupina Koudelův pokus o únik zlikvidovala.
Ve finále z toho ale bylo velmi slušné deváté místo. Dále projeli cílem Matěj Zahálka jako jednapadesátý, Jakub Filip sedm pozic za ním, Marek Šipoš sedmasedmdesátý a Radovan Doležel další dvě příčky za ním. Petr Lechner závod nedokončil. Z vítězství v závodě se radoval Pawel Bernas z polského ActiveJet teamu, druhý již zmiňovaný Polnický a třetí Oleksandr Polivoda z Kolss-BDC teamu.
Následoval díl v okolí polského města Jelenia Góra. K severním sousedům odcestoval prostějovský tým v téměř stejné sestavě, jen Lechnera nahradil Wojciech Pszczolarski, který si start před domácím publikem nemohl nechat ujít.
V závodě s těžkým kopcovitým profilem si opět výborně počínal Tomáš Koudela, jenž těžil ze speciální přípravy, když týden před závodem trénoval a najížděl kilometry právě na trase závodu. Byl tak dokonale připraven a vynaložené úsilí se mu vyplatilo. Skvěle se popral nejen s náročnou tratí, ale také s vysokým tempem, které nastolily polské týmy.
Především ActiveJet svým tempem udělal z pelotonu trhací kalendář a dlouho likvidoval všechny pokusy o únik. Úspěšný byl až pokus skupiny, ze které později odjelo trio Stachowiak (Kolss-BDC team), Plucinski (CCC-Sprandi) a především Koudela. Tato trojice si rychle vypracovala náskok na hlavní pole. Z něj nastoupil pouze Bartosz Warchol z Cycling academy, dostihl vedoucí skupinku, kolem ní se jen prohnal a pokračoval v osamoceném úniku.
O stíhání Warchola usiloval především jezdec ve žluto-modrém, trio už však moc nespolupracovalo a tato snaha vyšla na prázdno. Pro vítězství v závodě si tak osamocen přijel polský závodník z izraelského týmu.
Druhý se dočkal cíle Plucinski, třetí pak Koudela. Jednalo se tak o historicky vůbec první pódiové umístění prostějovského závodníka v silničním závodě UCI! Velmi dobrého výsledku dosáhl i Wojciech Pszczolarski, který se dlouho držel v popředí závodu a nakonec obsadil kvalitní jednadvacáté místo.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...