Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 boxeriPrvní krok na cestě za obhajobou extraligového titulu se vydařil. Prostějovští boxeři BC DTJ si předminulý víkend hladce poradili v úvodním kole nového ročníku 2013/2014 se slovenským nováčkem z Dubnice. Jednoznačná výhra 14:2 je katapultovala do čela čtyřčlenné tabulky a přisoudila jim roli velkého favorita na obhajobu zlatých medailí. V souběžně boxovaném duelu pak další nováček BigBoard Praha zdolal Chimeru Plzeň „jen“ 12:4. A právě souboj vítězů uvidí na počátku listopadu ve druhém kole nejvyšší soutěže Prostějov.

Česko-slovenský duel byl velice specifický pro kouče BC DTJ Prostějov Petra Novotného, jenž si totiž odbyl premiéru v roli hlavního kouče. A hned se mohl radovat z vysokého vítězství. „Jsem spokojen. Zaznamenal jsem pozitivní ohlasy, utkání se líbilo, vyšlo nám to. Situace dál ale nebude jednoduchá, venku se bude těžko vyhrávat. Pokud se nám ovšem budou vyhýbat zranění, tak to bude skvělé a zvládneme to,“ těší se Novotný na kladný vývoj i zbytku sezony.

 

Kalucza, Bilík a Beníček jsou blízko mistrovství světa

Z osmi hmotnostních kategorií určili rozhodčí hned sedm z nich ve prospěch domácích borců, duel nevyšel pouze Vasilu Ducárovi ve váze do jednadevadesáti kilogramů. „Vasil už se z toho oklepal a uznal, že to stálo za prd. Jsem rád, že jsem se s hozením ručníku neunáhlil, on sám má motivaci předvést lepší výkony,“ věří Novotný ve výhry v kategorii, které v předešlých letech neochvějně vládl. Situaci mu ulehčí rovněž fakt, že proti Praze by již měl mít k dispozici rovněž Kamila Beníčka. Posila z Ostravy totiž musela z disciplinárních důvodů ligovou premiéru vynechat. „Kamil s námi měl být a těšil se na odvetu s Tlkancem, s nímž prohrál v Rakousku. Tam se ale necítil ve své kůži. Poté však odmítl reprezentaci a dostal stopku na deset dní. Nepřijde mi to zcela fér, je to trochu kontroverzní. Tady si mohl vydělat nějaké peníze, z reprezentace nemá nic,“ okomentoval výrok Sportovně-technické komise ČBA šéf prostějovské lavičky. Vstup do střetnutí se příliš nevyvedl ani maďarské posile Norbertu Kaluczovi, přesto z toho byly dva body na kontě Prostějova. „Je v přípravě na mistrovství světa v Kazachstánu a shazuje do dvaapadesáti kilogramů. Neměl tolik síly, navíc byl uvolněn z kempu v Tatabányi, kde mají intenzivní přípravu. Příště už snad bude zcela v pořádku,“ objasnil slabší výkonnost oblíbence prostějovského publika. Na světový šampionát se připravuje i další dvojice prostějovských boxerů Robert Bilík a Kamil Beníček, naopak u Miroslava Šerbana zatím visí otazník. „Nemohl se tomu tolik věnovat a soustředí se spíše na ligu. Odvedl ale dobrý výkon a svazový prezident Svatopluk Žáček se na něj informoval,“ zmínil k tomu Novotný.

Prostějovský oddíl finančně podporují mimo jiné i město Prostějov a Olomoucký kraj a vítěznému duelu s Dubnicí byl jako již tradičně osobně přítomen i první náměstek Olomouckého kraje Alois Mačák. Boxerský večer si stejně jako všichni domácí fanoušci užíval a výsledek ho nadchl.  S lehkou nadsázkou se navíc Novotnému nabídl, že v případně nutnosti potrénuje, bude připraven nastoupit do ringu a pomůže týmu i v tomto směru...

Kliment vyhrál, Hunanyan ne

Ve druhém extraligovém utkání zvítězil nový oddíl z Prahy nad Plzní, což Novotný předpokládal. „Mají silný mančaft, kromě Davida Hunanyana a Patrika Klimenta od nás přivedli i Michala Vodárka,“ uznal kvalitu soupeře z hlavního města. V jednotlivých duelech zvítězila ústecká posila Erik Huliev nad Ruslanem Shakaldaevem, na 4:0 zvýšil Štěpán Pitra, jenž neměl soupeře. Největší hvězdou Plzně je olympionik Zdeněk Chládek, výpomoc z Ústí ve váze do čtyřiašedesáti kilogramů, proti Eriku Aloyanovi nezaváhala. Třetí pražskou výhru přidal exprostějovský Kliment nad Štádlerem, Vodárek poté zdolal na body Burdu. Plzeň ještě jednou zkorigovala, když Hunanyan podlehl akvizici z Mostu Stárkovi. V závěrečné dvojici duelů zdolal Hošek technickým knockoutem Táborského a Eliáš Fencla, takže se zrodilo skóre 12:4. „Jednadevadesátka skončila pro krvavé zranění, nebylo to ale nic vážného. Tekla krev a rozhodčí nechtěli riskovat, nevyžádalo si to ale ani šití,“ přiblížil jedinou krev v ringu, přestože se poprvé boxovalo bez ochranných helem.
Další extraligové kolo se odehraje až na počátku listopadu, kluby i samotní boxeři tak mají více než měsíc na přípravu. „Každý bude trénovat ve svém oddíle, k tomu ještě provedeme sparingy a kontrolní cvičení, část se připravuje s reprezentací. Zatím ale ještě nevíme, kdo bude nominován,“ upřesnil Novotný s tím, že na světovém šampionátu zcela jistě nebude moci startovat Hamo Aperjan. „Je to velká škoda. Má tady sice trvalý pobyt, takže může startovat na mistrovství republiky, zatím ale nevlastní české občanství.“ posteskl si Novotný.
Česko-slovenská extraliga? Proč ne!
Po úvodním utkání mezi Prostějovem a Dubnicí přišel hostující trenér s myšlenkou, že by vznikla společná česko-slovenská extraliga. Základní část by se odehrávala zvlášť v Čechách a zvlášť na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku, finále pak mezi vítězi těchto částí. „To je návrh, s nímž půjdeme za českými kamarády. Kluby na Slovensku jsou, ale myslím si, že čistě slovenská extraliga nebude,“ předeslal Dušan Bučko. Jeho prostějovský protějšek Petr Novotný by se tomu nebránil, myšlenka ho zaujala. „Šlo by o stanovení pravidel, která by bylo nutno dodržovat. Mohlo by to být atraktivní a přinést větší konkurenci. Na Slovensku navíc mají problémy
s členskou základnou a rozkolem asociace,“ podělil se o svůj názor.
Předloni se ale nejvyšší české soutěže účastnila Nitra a tehdy se ročník neobešel bez problémů. Podstatné tak podle bývalého úspěšného boxera bude, jaké zkušenosti vyplynou z letošní sezóny. „Nevím, jak bude příští ročník vypadat. Pokud by to ale nyní šlo hladce, je to otevřené. Musí se o tom ale hodně mluvit a psát. Třeba v létě jsme uvažovali o mezinárodní interlize, ale protože se rozjela extraliga se slovenskou Dubnicí, zůstali jsme v ní,“ podotkl.
Jisté tak zatím pouze je to, že ve druhém kole přivítá na začátku listopadu Prostějov Prahu a o tři týdny později pojede do Plzně. Otázkou zůstává, kde se proti Praze bude boxovat. „Řešíme jako dějiště Společenský dům, kde je ale problém s termínem. Je tu však varianta kompromisu, že by se obě akce spojily dohromady a kapela by hrála před boxem i v jeho průběhu a po něm by následovala volná zábava,“ nastínil možnost sportovně-kulturního večera.
Finální rozhodnutí by mělo padnout v následujících dnech. „Možností moc není. Prakticky jen sokolovna a zmíněné 'Kasko'. Dále přichází do úvahy pouze DDM a tělocvična na 'reálce'. V 'Kasku' je prostředí dobré, osvědčilo se,“ ujistil, jakou z variant preferuje.
Duda i Novotný trenéry první třídy
Ať to dopadne jakkoli, jedna změna i tak nastane. Proti Praze totiž BC DTJ povede trenérská dvojice s nejvyšší licencí. Petr Novotný i Pavel Duda se totiž stali čerstvými držiteli označení trenéři první třídy. „Konečně to ze mě spadlo, trvalo to dva roky, než jsem splnil všechna kritéria,“ oddechl si Novotný a prozradil, co vše to obnášelo. „Museli jsme složit státní zkoušku a obhájit závěrečnou práci. Psal jsem asi padesát stran o přípravě vrcholového boxera se dvěma vrcholy sezony, mistrovstvím republiky a Velkou cenou Ústí nad Labem,“ sdělil s tím, že čerpal nejen z odborné literatury, ale i vlastních zkušeností.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...