Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

PROSTĚJOVSKÝ Večerník jakožto mediální partner prostějovského boxu bedlivě sledoval vystoupení týmu BC DTJ v celém extraligovém ročníku a pokusil se zmapovat hlavní momenty, které rozhodly o tom, že zlaté medaile zamířily právě na Hanou. Přinášíme celkem pět bodů, které svým komentářem doplňuje hlavní kouč a v případě nutnosti rovněž aktivní boxer Petr Novotný.

1. Síla domácího prostředí

Platilo to v letech minulých a platí to stále, do Prostějova se pro body nejezdí. V tomto zlatém ročníku nezaváhali „Býci“ doma ani jednou, když rozdrtili Třeboň, Ústí nad Labem i Znojmo, Děčín kvůli rozhodnuté situaci v boji o titul nepřijel vůbec a padl kontumačně. „Kluci se zde cítí dobře. Velice důležitá je pro nás podpora publika a ruku v ruce s tím přicházejí kvalitní výkony, které odvádí v ringu. Soupeřům se tady špatně vyhrává a jezdí sem s obavami. Museli by se hodně snažit, aby si odvezli body,“ těší Petr Novotného.

2. Nahrazení dlouholetých opor

Na jedničku se tak podařilo vyrovnat i s letními odchody takových borců, jakými jsou Hamo Aperjan, Tomáš Bezvoda, Vladimír Lengál, k nimž se navíc později přidal i Miroslav Šerban. „Snažíme se mít dobrý přehled i o české scéně a podařilo se nám, co jsme potřebovali,“ mnul si ruce spokojený kouč. Do budoucna by se navíc mohl začít spoléhat i na prostějovské odchovance, zatímco nyní musí lovit v cizích oddílech. „To je otázka času i štěstí, vychovat boxera není jednoduchá věc. Musíte si projít řadou úskalí, obstát psychicky, vyhýbat se zraněním. Nutná je tréninková píle i zápasové vytížení, někdo to nezvládá. Musí vydržet v tréninkovém nasazení. Cesta je dlouhá a nechci předjímat, ale než vychováte boxera pro mužskou soutěž, tak uplyne řada let. Je to o myšlení a odhodlání boxera sám na sobě pracovat, sám trénovat,“ upozornil na složitost celé problematiky.

3. Šíře kádru a možnost alternace
Prostějovský tým se nemusel spoléhat pouze na pevně danou základní osmičku, ale mohl si dovolit i občasnou absenci některého jména. Realizační tým měl totiž vždy kam sáhnout a vedle kvantity, kterou dokládá hned šestnáct jmen, se mohl spolehnout i na velké schopnosti podložené účastí v reprezentaci či medailemi ze seniorských či mládežnických šampionátů. „Váhy máme většinou dablované, aby v případě zranění nebo nemoci mohl naskočit někdo jiný. Snažíme se také vždy sáhnout po kvalitě, aby zdejší kádr měl vysokou úroveň. Právě na umu byla naše sestava vždy postavena,“ podotkl Novotný.

4. Správný výběr cizinců
Erik Tlkanec, Filip Barák, Andrász Vadász, Viliam Tanko. Co jméno, to pojem. Do jednotlivých zápasů sice může každý tým vyslat jen dva cizince, o to důležitější však je, aby právě oni byli těmi žolíky, kteří budou pravidelně vítězit. A právě tento předpoklad se dařil bezezbytku, Filip Barák navíc přestal být po zisku českého občanství počítán za zahraniční akvizici. „Naše sestava je díky nim vynikající. Přinášejí kvalitu a obrovské zkušenosti, velký podíl na jejich příchodech má Petr Hlaváč. Má přehled, doporučení a byli jsme spokojeni. Komunikuje přímo s trenéry a ví, jak vše zařídit i po administrativní stránce,“ těší Novotného.

5. Reakce na vnější vlivy
Po dlouhé době nenastala situace, že by soutěž skončila v menším počtu účastníků, než v jakém začala, tudíž nedocházelo k žádným tabulkovým přepočtům a nečekaným zvratům. I tak se ovšem bylo nutné vypořádat s několika neočekávanými událostmi. Ještě před samotným startem svůj úmysl přehodnotily Kladno i Praha a ze sedmičlenné soutěže byla rázem jen pětičlenná. „V české lize to poslední dobou chodilo tak, že někdo odstoupil, čímž soutěž byla narušena a hodně znehodnocena. Takový stav není fér pro diváky ani boxery,“ komentoval Novotný. Navíc k žádnému přelosování nedošlo, extraliga byla hodně roztahaná a k tomu se ještě některá kola odkládala kvůli reprezentačním akcím. Ani tato skutečnost ovšem Prostějov nevykolejila a zlato bylo na Hané. „Nebylo to ideální, komunikace s asociací je ale někdy horší. Je nás málo a termíny se mění, doufám, že se takový scénář nebude opakovat a soutěž se neprotáhne až do pozdního jara. Pauzy byly zbytečně dlouhé a box je navíc bohužel zimním sportem,“ podotkl k tomu prostějovský kouč.

Konečná tabulka extraligy:
1. BC DTJ Prostějov 8 7 1 0 96:32 15
2. Fit Gym + SKP Ústí nad Labem 8 4 2 2 78:50 10
3. Rohovník Armex Děčín 8 3 1 4 54:72 7
4. SKB Lázně Třeboň 8 2 1 5 40:86 5
5. Jihomoravský region 8 1 1 6 50:78 3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...