Příjemnou noc, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Již o tomto víkendu pokračuje boxerská extraliga svým devátým kolem a na programu mělo být i střetnutí prostějovského týmu s jihomoravským regionem. Nakonec se tak ovšem nestane, neboť tento duel byl odložen. A na řadu pravděpodobně přijde až po původně posledním souboji BC DTJ Prostějov proti Děčínu, tedy v závěru května... Proč?

„Dva týdny na rekonvalescenci stačí, i když se bojuje bez helem a zejména v případě obočí je riziko zranění větší, takže by dvě kola tak brzy po sobě nevadila. Jenže několik borců od nás i od nich se připravuje na olympijskou kvalifikaci a nechtějí riskovat, aby si to pak nevyčítali,“ ozřejmil důvod změny termínového kalendáře trenér domácího souboru Petr Novotný. Z jeho kádru se konkrétně jedná o Slováky Viliama Tanka a Erika Tlkance, na straně soupeře to jsou Hamo Aperjan a Takacs. „Znojmu se navíc zranil Láďa Lengál, za kterého nemají adekvátní náhradu a chtěli jsme, aby si i diváci přišli na své a neviděli jen kusy do počtu,“ dodal někdejší mistr v hned několika hmotnostních kategoriích.

Boxuje se v Turecku

Výše jmenovanou čtveřici čeká od 7. do 17. dubna klání v tureckém Samsunu, kde se po Americe, Africe, Asii a Oceánii rozdělí evropské místenky pro Rio de Janeiro 2016. Jak vidí Novotný jejich šance v bitvě o start pod pěti kruhy? „Budou to mít hodně těžké. Řekl bych, že v Evropě je největší konkurence z celého světa a roli může hrát i lobby některých federací. Roli sehraje los, drobná zranění nebo nemoci, jestli někdo bude mít svůj den a jak se komu podaří úder. Do hry vstupuje hodně okolností,“ nechtěl prostějovský kouč předbíhat.

Předseda boxerské federace AIBA Ching-Kuo Wu se navíc nechal slyšet, že dveře mají otevřené i profesionálové, což dosud nebylo možné. „Podle mě je to jen takový hoax. Mluví se o tom sice už nějakou dobu, ale nevěřím tomu. Že by půl roku před olympiádou měnili všechna pravidla, kvalifikace a zrušili už jisté borce, to si nemyslím. Je to zajímavá myšlenka, takže možná na příští olympiádu ano, ale nevěřím tomu, že to bude už teď,“ je v tomto ohledu skeptická někdejší prostějovská opora Daniel Táborský, český reprezentant tentokrát přijel na Hanou v dresu soupeře.

Mnohem otevřeněji se naopak vrátil k vítěznému souboji s Ústím nad Labem, který přinesl další dva body do tabulky a pojištění první pozice. „Kluci předvedli vše v rámci svých možností. Měl jsem obavy, že Ústí sestaví hodně silný mančaft, to se ale nakonec nestalo. Mimo jiné i proto, že šetřili juniora Bartůňka, který je teď s reprezentací na turnaji v Litvě. Tuto šanci jsme využili a přesvědčivě jsme vyhráli,“ potěšilo starostu celé prostějovské DTJ.

Larionov uznal kvalitu

Zaplněná sokolovna, v níž nechyběli ani bývalý primátor Prostějova Miroslav Pišťák či náměstek a předseda sportovní komise Pavel Smetana, tak viděla jízdu domácího výběru a drtivou výhru 12:4. „Zápasy Baráka a Dekýše byly jednoznačné, Andrýsek hledal cestu ke zkušenému Klikarovi, než soupeři došla fyzička. Skvělý box předvedli Agateljanové, líbil se mi i souboj bojovného Vaněčka se silovým Tlkancem. Škoda, že se Bilík nedočkal po tak dlouhé pauze soupeře a že Polakovič nepředvedl takovou touhu po vítězství,“ vrátil se Petr Novotný k jednotlivým duelům.

Střetnutí s Ústím přineslo i jednu kuriózní výhru. Prostějov získal dva dílčí body bez boje, když Viktor Agateljan nesplnil váhový limit. „Stát se to může, moc časté to ale není. Byla to chyba boxera i jeho trenéra, neměl ho tam pouštět. Měl o nějakých dvacet deka nad,“ podotkl k tomu Novotný.

S úrovní byl spokojen i reprezentační kouč Vasil Larionov, jenž v Ústí působí v pozici vedoucího týmu. „Bylo to vyrovnané utkání, ale domácí mají dobrou sestavu. Prostějov zase ukázal, že má sílu, dlouholetý mistr naší extraligy má opět namířeno správně,“ uznal kvalitu protivníka. „Škoda, že jeden náš kluk neudělal váhu a druhý onemocněl, domácí tak zaslouženě vyhráli. Musím pochválit domácí boxery, Barák a Dekýš ukončili zápas před limitem, výborně boxoval mimo soutěž Kružel, stejně tak Chmela byl v prvním kole moc dobrý. Pak odpadl fyzicky. Je šikovný a vidím v něm potenciál, pokud bude trénovat,“ pustil se Larionov do rozboru jednotlivých duelů.

Na řadě jsou Jihočeši

Členové prostějovského výběru se nyní budou připravovat ve svých kmenových oddílech, další ostrý extraligový souboj na ně čeká až o víkendu 16. a 17. dubna, kdy dojde na souboj v Třeboni. A slovenská posila Viliam Tanko se možná mezitím ještě představí v německé Bundeslize za Big Board Praha, premiéru si odbyl hned na počátku března proti Babelsbergu, v jehož barvách se mimo jiné představil někdejší olympionik Zdeněk Chládek. „Pro Viliama to jsou plusové body, může získat nové zkušenosti. A navíc v Německu se snaží přiblížit profesionálům, takže se tam boxují čtyři tříminutová kola. Teď se intenzivně připravuje na olympiádu, byl i na Kubě a dává do toho všechno. Preferovat tak možná budeme Filipa Baráka, s nímž spolupracujeme déle,“ nastínil Petr Novotný, kouč Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...