Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Senzační jízda dokonána. Ti z vás, kdo fandíte prostějovskému basketbalu, jásejte radostí. Ti z vás, kdož jste jim teď nebo v minulosti nepřáli, vyslovte uznání. To, co předvedli členové současného týmu BK Prostějov totiž zaslouží jediné: asbolutorium a klobouk dolů! Svěřenci trenéra Zbyňka Cholevy totiž zvládli pátou partii po čtvrtfinále také v semifinálové sérii play off Mattoni NBL, což znamená, že i po roce si Orli zahrají finále nejvyšší soutěže!

Kdybyste někomu ještě před dvěma měsíci řekli, že si basketbalisté Prostějova zahrají o mistrovský titul, asi by vás kdokoliv považoval za fantastu, snílka nebo člověka, který o nejrozšířenější týmové hře světa slyšel leda tak z rychlíku Pendolino... Jenže, píše se 21. května 2013 a velký sen jedné nažhavené party se stal skutečností.

Orli si museli v letošní sezoně projít očistcem a dá se říct, že na přelomu roku přežili klinickou smrt. Klub, který tížily dluhy vůči hráčům, realizačnímu týmu i třetím subjektům, byl totiž tak dvě hodiny od chvíle, kdy by jej vedení muselo z Mattoni NBL odhlásit. Naštěstí se tak nestalo. Namísto společnosti Prostějovský basketbal s.r.o. pod velením Milanem Matzenauera se vlády ujalo občanské sdružení BK Prostějov v čele s prezidentem Ivanem Pospíšilem, které dokázalo zajistit prostředky na zbytek soutěže a tím přivát do města další basketbalovou horečku. Přestože totiž v mužstvu zůstala nakonec jen sedmička hráčů, kteří přestáli veškeré tíživé situace, ukázalo se, že kabinu problémy spíše ještě víc semkly, než by jakkoliv rozložily... A to si zaslouží všichni od trenéra po kustoda velké poděkování a uznání. Postup do finále play off Mattoni NBL se dá označit minimálně jako ZÁZRAK ROKU a v ankletě za rok 2013 nějakou zvláštní cenu... "Děláme, co můžeme...," oglosoval bezprostředně po finále s nadsázkou úspěch týmu předseda klubu Ivan Pospíšil.

V úterním střetnutí začali hráči Prostějova lépe, vytvořili si až jedenáctibodový náskok a měli zápas pod kontrolou. Jenže, Ostrava se jen tak vzdát nehodlala. Její hráči zapnuli a do šaten se odcházelo za nejtěsnějšího vedení 42:41. O přestávce se ovšem Orli uklidnili a přestože jim ubývaly síly, pořád nacházely poslední pokladnici energie. Třetí desetiminutovku tak znovu ovládli (22:13) a v té čtvrté si udělali z ostravské defenzívy doslova trhací kalendář. Poslední minuty se tak změnily v exhibici bílomodrých. Tým BK Prostějov dovedl utkání k výhře 86:64, celkově v sérii 3:2 na zápasy, což značí jediné: POSTUP DO FINÁLE!

Hlavním tahounem orlího úspěchu se stal opět reprezentační pivotman Kamil Švrdlík, který nastřílel 25 bodů a zaznamenal 9 doskoků. Dobře mu střelecky sekundovali Slezák (14) a Marko (13), který navíc přidal 8 asistencí. Pod oběma koši pak řádil Kohout (12 doskoků).

Reportáž z utkání i postupových oslav najdete v tištěném vydání Večerníku.

Finálová série začíná již o víkendu, přičemž první dva zápasy v sobotu a v neděli se odehrají na palubovce obhájce titulu z Nymburku. Ten je pro tuto sérii vysokým favoritem, ale kdo ví, tato sedmička statečných ukázala, že skutečně dělá, co může, ale i to, co nemůže...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...