Dobré ráno, dnes je sobota 27.7.2024
svátek slaví Věroslav,
zítra Viktor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 basketNa podzim roku 2004 vtrhli do nejvyšší basketbalové soutěže basketbalisté Prostějova. Ambiciozní celek v následujících osmi letech sbíral výhradně medaile, čtyřikrát vybojoval hned stříbro a titul vicemistra. Poslední měsíce ale naznačují, že doba úspěchů je pryč. Tým se sice pohybuje v popředí tabulky Mattoni NBL, v zákulisí se však stále více hlasitěji spekuluje o výši dluhů.

A budoucnost Orlů skutečně není světlá, což potvrdilo také prohlášení jednatele marketingové společnosti TK PLUS Miroslava Černoška těsně před vánocemi. „Basketbal již není mojí prioritou. Ze své pozice jsem ve společnosti prosadil rozdělené sféry vlivu...,“ vyjádřil se jasně až nečekaně upřímně Černošek.

Znamená to tedy, konec profesionálního basketbalu v Prostějově? Na tak radikální závěr ještě nedošlo, současně je ale zřejmé, že již druhým rokem vlečící se krize, potřebuje buďto rázné řešení směrem k lepšímu, nebo konec agónie. Chybějící finance totiž vedení klubu zatím nedokáže sehnat a nejistá je také další podpora basketbalistů ze strany prostějovského magistrátu. Při posledním jednání zastupitelstva totiž zazněly na adresu Orlů jen málo povzbudivá slova... „Situace uvnitř klubu není dobrá. Počkáme, jak se vyřeší,“ zaznělo při jednání z úst primátora statutárního města Prostějova. Není tak ani divu, že vrcholní politici města se zdráhají přiznat basketbalu veřejnou finanční podporu na rok 2013, když existuje riziko, že elitní tým ani nedokončí rozehranou sezonu...

Otázka basketbalu se totiž probírala vcelku žhavě i na letošním posledním letošním zasedání Zastupitelstva města Prostějova. To poté, co schválilo rozpočet města pro rok 2013, ve kterém se pamatuje částkou 7,9 milionu korun na veřejnou finanční podporu strategickým sportům ve městě, se jakoby mimochodem zeptal Josef Augustin (KSČM) primátora Miroslava Pišťáka (ČSSD) na pozici tohoto klubu v Prostějově. „Chtěl bych vědět, jestli basketbal bude považován za strategický sport pro Prostějov i nadále a jestli tak získá potřebnou finanční podporu. Slyšel jsem totiž, že Basketbalový klub Prostějov má z našeho města odejít, protože prožívá nějaké zvláštní a těžké období,“ otázal se Augustin. „Budu v tomto okamžiku hovořit jen za sebe, protože nemám pochopitelně zmocnění hovořit za někoho jiného. Ano, i já jsem slyšel nejrůznější zvěsti o tom, jestli basketbal bude dál v Prostějově pokračovat, nebo z města odejde a bude působit někde jinde. A právě proto v tuto chvíli nepředkládáme zastupitelstvu ke schválení žádnou konkrétní částku, kterou by tento klub měl získat v rámci onoho bezmála osmimilionového limitu pro strategické sporty jako veřejnou finanční podporu. Bylo by to od nás velice nezodpovědné, protože netušíme, co s tímto klubem bude dál,“ pronesl Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějova s tím, že v nejbližším časovém horizontu bude muset dojít k vyjasnění situaci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...