Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 basketbal_zenyFOTOGALERIE Po pěti letech se vrací ženský basketbal na palubovku Prostějova. A premiéra to byla vskutku skvostná. Po celé utkání byly domácí hráčky výrazně lepším týmem, což se projevilo zejména v rozdílu skóre. Pouze třetí čtvrtinu můžeme hodnotit z pohledu soupeře jako povedenou, ke zdramatizování utkání však měly hráčky Zlína přeci jen daleko.

Zaplněná tělocvična ZŠ Dr. Horáka tak byla svědky jednoznačného vítězství domácích basketbalistek, které dělilo pouze dva koše od magické stovky bodů v jednom zápase. I díky střelecké potenci zejména Martiny Kalábové, zvítězily „Oděvářky“ s vysokým skóre 96:52 a připisují si tak třetí vítězství v obnovené premiéře basketbalu žen na Prostějovsku.

Krajský přebor žen – 4. kolo

TJ OP Prostějov – Proton Zlín „B“ 96:52 (31:16, 25:10, 19:17, 21:9)

Rozhodčí: Bešina, Janoušek
Diváků: 70

Sestava a body Prostějova: Svobodová G. (7), Svobodová N. (8), Zatloukalová (4), Kalábová M. (31), Kalábová J. (3), Maťovčíková (5), Hrabovská (10), Chytilová (4), Schneiderová (4), Krátká (7), Melková (8), Růžičková. Trenér: Mazalová Václava.

Sestava a body Zlína: Javoříková (6), Vajdáková, Bílková (12), Vranová, Vrbová (5), Šviráková (24), Cyroňová, Stodůlková (5). Trenér: Dobešová Lenka.

V sestavě se sestrami Svobodovými, jenž okusily i atmosféru první ligy za UP Olomouc, vstoupily basketbalistky Prostějova k domácí premiéře nového ročníku Krajského přeboru žen. „Oděvářky“ hnány bouřlivým publikem naznačily hned v úvodní čtvrtině, jakým směrem se utkání bude ubírat. Pohodlné vedení trvalo až do stavu 10:0 ve prospěch domácích, teprve poté se osmělily i hostující hráčky. To probíhala desátá minuta, kdy basketbalistky Zlína zaznamenaly své první body. Domácí však ve svém rytmu nepolevily, zejména kapitánka Gabriela Svobodová a Martina Kalábová se dokázaly výrazně prosadit.

Druhá čtvrtina jakoby té první z oka vypadla. Domácí basketbalistky snadno procházely obranou Zlína a pohodlně skórovaly. Některé akce byly opravdu povedené, což ocenilo i přítomné publikum. Trenérka domácích tak mohla už i v těchto minutách sáhnout ke střídání a dát šanci širšímu kádru k zapojení do hry. Na výkonu se to nicméně vůbec neprojevilo, basketbalistky Prostějova stále navyšovaly svůj náskok, který se v polovině utkání zastavil na rozdílu třiceti bodů – 56:26. Za zmínku stojí neuvěřitelná bilance čtyř trojek, které zaznamenala během osmdesáti vteřin nejlepší střelkyně utkání Martina Kalábová.

Závěrečná čtvrtina dala opět šanci všem hráčkám, které se chtěly velkou měrou podílet na dalším vítězství a získat tak potřebné herní zkušenosti. Skóre stále narůstalo, tempo hry poněkud opadlo s blížícím se koncem hry, avšak nervozita domácích hráček přibývala. Důvodem bylo již několikrát zmiňované pokoření hranice sta bodů v jednom zápase. Rozhodující byla neproměněná trojka Prostějova půldruhé minuty před závěrečným hvizdem. Zlíňanky v posledních vteřinách zápasu dokázaly podržet míč, přemíra snahy domácích tak k vytoužené „stovce“ nevedla. Přesto mohou být právě hráčky TJ OP Prostějov spokojeny, konečné skóre vyznělo jednoznačně pro svěřenkyně trenérky Mazalové – 96:52. Po dvou venkovních vítězstvích se tedy i na domácí palubovce mohly „Oděvářky“ radovat z dalšího vítězství.

Nadcházejícími soupeřkami jim bude ambiciózní mužstvo z Olomouce, basketbalistky Prostějova však budou chtít potvrdit dobrou formu a zcela jistě i svou neporazitelnost.


Pohledem trenérek:

 Václava Mazalová - TJ OP Prostějov:

„Hráli jsme poprvé doma, atmosféra skvělá, holky hrály výborně, nějaké chyby se tam samozřejmě našly, ale dokázaly se jako kolektiv vyburcovat k velkému výkonu. Bylo tam spousta nádherných akcí, jak se říká „nahrej a běž“, což je úplně nejideálnější, celkem pěkná střelba, jsme rády, že je to třetí vyhraný zápas. Hlavním faktorem byla naše výšková převaha a i když jsem se obávala, že hráčky Zlína budou rychlejší, nakonec se tak vůbec nestalo. Škoda té trojky v závěru, nepovedlo se, ale to by byl jen bonus povedeného utkání. Byl to opravdu kolektivní výkon, zkušené hráčky vyburcovaly k výbornému výkonu i ostatní. Byly jsme tak domluveny, k utkání nastoupily všechny hráčky, což je velké plus do dalších důležitých zápasů. Trénujeme dvakrát týdně, k tomu se v neděli věnujeme pouze střelbě. Proti Olomouci chceme vycházet z dobré obrany, ze kterých můžeme přejít do rychlých protiútoků.“

Lenka Dobešová - Proton Zlín „B“:
„Vůbec nejsem spokojená s výkony rozhodčích a nerada bych řekla něco nepříjemného. Široký kádr soupeřek a výšková převaha bylo to, co rozhodlo o osudu dnešního utkání. Soupeřkám gratuluji, my se musíme oklepat a jít dál i přes vysokou prohru máme na čem stavět.“


 Slovy hráček: 

Gabriela Svobodová - kapitánka TJ OP Prostějov:
„Vyhráli jsme díky tomu, že zlínské hráčky jsou podstatně mladší než my, jsou méně vyhranější, nemají ty zkušenosti, jako některé hráčky z našeho družstva. Ty mladší u nás se nebojí učit novým věcem a chtějí ukázat co v nich je, což se projeví pozitivně ve hře. Nekoncentrovanost na konci zápasu byla příčinou lepšího skóre, přesto jsme dosáhly výrazného vítězství. Je dobré, že na rozdíl od jiných týmů u nás neexistuje rozdělení pozic dle věku či odehraných utkání, tady jsme všechny jedna parta, která chce hrát  a baví se basketbalem.“

Klára Šviráková - nejlepší hráčka Proton Zlín „B“:
„Hodně jsme se v dnešním utkání snažily, ale soupeřky měly bohužel výškovou převahu, což bylo pro nás velice těžké jim konkurovat. Padaly jim snad všechny koše, nám se tolik za začátku nedařilo, určitě jsme mohly zahrát líp. Především potřebujeme zlepšit naši obrannou činnost, lépe zorganizovat celkovou hru a nebýt tolik zbrklé v koncovce. Ta se nám dařila ve třetí čtvrtině, ale pro lepší výsledek je třeba udělat více.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...