Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dneškem počínaje platí na celém území České republiky razantně zpřísněná opatření proti šíření nemoci covid-19 vyhlášená vládou ČR na doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Jejich součástí je mimo jiné totální ochromení veškeré sportovní činnosti včetně zastavení kompletní porce rozběhnutých soutěží. Když si to krátce shrneme, od pondělí 5. do neděle 18. října včetně se nesmí provozovat vůbec nic od profesionálních lig přes výkonnostní soutěže až po amatérské hobby aktivity. Zakázány jsou rovněž jakékoliv sportovní kroužky pro děti a mládež, navrch byla uzavřena všechna vnitřní sportoviště.

Navíc je velmi nejisté, že tahle paralýza za dva týdny skončí. Podle dosavadního vývoje zdravotní situace v zemi i postupu Romana Prymuly při jejím řešení se spíš musí počítat s tím, že výluka potrvá déle. Možná mnohem déle. Společně s premiérem Andrejem Babišem už ministr zdravotnictví dokonce vyhrožoval i úplným lockdownem, tedy zavřením lidí do domácí karantény jako letos na jaře.
Každopádně všichni sportovci včetně vrcholových teď musejí vymýšlet náhradní řešení, jak v nejbližší době trénovat alespoň v improvizovaných podmínkách. To znamená někde venku, v maximálním počtu dvaceti osob pohromadě. Což pro většinu odvětví prakticky znamená přípravu diametrálně odlišnou od normálu. Na výkonnostní úrovni je přitom stále běžnější, že za daných okolností dostává před aktivním pohybem přednost pasivní nečinnost.
Poměrně logicky se tak z celé sportovní sféry vzedmula proti aktuálním nařízením obrovská vlna nevole, ba přímo odporu. Zaznívá jak od slavných hvězd, tak od špičkových jednotlivců i celých týmů a především funkcionářských kapacit profesionálních klubů, jež čelí hrozbě ekonomické likvidace. Ostré protesty však v ohromném množství zaznívají také od řadových sportovních nadšenců, pro které je pohyb nedílnou součástí zdravého života.
Současná opatření totiž výrazně limitují i možnosti udržení fyzické kondice u sportovců a sportovkyň. „Musíme respektovat všechna opatření. Haly jsou zavřené, proto budeme trénovat venku, a to především kondici. Pokud to počasí dovolí, budeme běhat a případně posilovat. Ve skupinách, abychom žádné nařízení neporušili,“ naznačil plány BK Olomoucko sportovní manažer Michal Pekárek. Ani posilovny nyní není možné využívat. „Mančaft rozdělíme do dvou skupin, abychom dodrželi maximálně povolený počet dvaceti lidí pohromadě. Důležité je kluky udržet v zátěži, i když by to bylo čtrnáct dní mimo led. Což samozřejmě není v rozjeté sezóně ideální, ale vydržet se to dá,“ pravil trenér LHK Jestřábi Prostějov Jiří Šejba smířeně. Pro Jestřábi je to obzvlášť nepříjemné, zdálo se, že se tým pomalu začíná herně rozjíždět.

Ani v dalších klubech logicky z uzavření nejsou příliš nadšení. „Pro všechny je to samozřejmě moc nepříjemné, ale bohužel asi není jiné řešení. Čísla nakažených šla v posledních dnech hrozně nahoru a razantnější opatření se dala očekávat. Včetně zavření celé řady oblastí lidské činnosti, například i sportovních a volnočasových aktivit,“ pokrčil házenkářský trenér Kostelce na Hané David Ševčík smířeně rameny. A je navíc pesimistický. „Osobně si myslím, že zákaz potrvá déle. Podle mého názoru minimálně měsíc, ne-li ještě víc. A klidně je možné, že na řadu přijde i takzvaný lockdown. Musíme to všichni nějak překonat a doufat, že se zdravotní situace časem zlepší. Aby třeba i házenkářské ligy mohly znovu pokračovat od listopadu, případně aspoň v novém kalendářním roce,“ nastínil Ševčík. A jak se budou v nadcházející plonkové době připravovat prostějovské volejbalistky? „Prostě budeme chodit ven. Na hraní volejbalu to v pokročilém podzimu bohužel nevidím, to by muselo být fakt krásně a dostatečně teplo. Pak bychom si na nějakém venkovním hřišti teoreticky zapinkali. Prakticky však budeme pod otevřeným nebem trénovat kondici,“ potvrdil kouč VK Prostějov Lubomír Petráš logickou volbu.
Sportovní katastrofou pak je pak současná situace třeba i pro florbalisty. „Je to pro nás hrozné. Máme nově dva týmy žáčků a sotva sezónu začali, už ji museli přerušit. Nejhorší ale je ta nejistota: nevíme, co bude za měsíc, za dva,“ poznamenal sekretář FBC Playmakers Prostějov Michal Sobecký. Jedinými kluby, kde aktuálně mohou být relativně v klidu, jsou ty lukostřelecké a kuličkářské: pro oba sporty totiž sezóna už skončila.
Hodně zmatků se pak odehrálo na sportovištích. Někde nevěděli, jestli nezavřít už v pátek. V dalších případech se zase ke sportovcům nedostala zpráva, že jsou vnitřní sportoviště o víkendu přístupná jen pro soutěžní utkání. V hlavní roli byl tentokrát při oznamování facebook. „Vážení návštěvníci, vzhledem k aktuálnímu nařízení bude posilovna dneškem uzavřena,“ dávali na vědomí třeba ve vrbátecké sportovní hale. Uzavřeny jsou od pátku rovněž městské lázně nebo prostějovské sportcentrum, zrušeno je veřejné bruslení. Sportovní život se zkrátka zastavil.

AKTUÁLNĚ PLATNÁ OPATŘENÍ
• Zastavení všech sportovních soutěží, výjimku mají mezinárodní zápasy
• Uzavření sportovních zařízení
• Možnost sportovat pouze amatérsky, v maximálním počtu dvaceti lidí
• Uzavření posiloven, fotbalových a hokejových stadionů, sportovních hal
• Uzavření plaveckých bazénů a venkovních sportovních areálů

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...