Dobré odpoledne, dnes je pátek 18.10.2024
svátek slaví Lukáš,
zítra Michaela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Top sportovní osobnosti Prostěova se po roce znovu hodily do gala, byť vinou koronaviru místo v březnu až v červnu.

Přesto slavnostní vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova 2019 nakonec proběhlo i navzdory tříměsíčnímu zpoždění na tradičně vysoké společenské úrovni. Už 16. ročník hostilo (stejně jako loni) Národní sportovní centrum PV.

Páteční galavečer opět moderoval zkušený a distingovaný komentátor sportovní redakce České televize Petr Vichnar, který dvě stovky přítomných přivítal výstižnými slovy. „Že jsme se tady dnes i přes covid-19 sešli, svědčí o tom, že prostějovský sport vydrží všechno,“ pobavil osazenstvo hned na úvod.

Zahajovací řeč vzápětí pronesl primátor statutárního města Prostějov. „Vítám vás v této krásné hale, za jejíž vybudování chci zase poděkovat všem, kteří se o něj zasloužili – tohle zdůrazňuji při každé příležitosti. Mám velkou radost, že jsme tady navzdory zdravotním problémům, které postihly celý svět. Tým organizátorů ze Sportovní komise v čele s Milošem Sklenkou se tím nenechal odradit a celou akci s časovým odstupem nachystal, za což mu patří velké poděkování. To si samozřejmě zasloužíte i vy sportovci, neboť na velikost Prostějova pro něj dosahujete až neuvěřitelných úspěchů ve spoustě různých odvětví. Jako vedení města veškerý sport výrazně podporujeme a za sebe mohu slíbit, že také dál budeme,“ řekl mimo jiné František Jura.
Poté byla vyhlášena první kategorie ankety. A Sportovní hvězdou prostějovských médií se stal Pavel Dopita, závodník Spartan Race a současně známý politik. „Ukázala se síla naší komunity, jejíž členové dostali odvážný nápad, aby jeden z nás prostřednictvím hlasování vyhrál kategorii mediální hvězdy. Povedlo se,“ okomentoval zajímavý počin Dopita a pronesl bojový pokřik, na který z hlediště od kamarádů Spartanů okamžitě přišla hodně hlasitá odpověď.
To už slavnostní setkání nabíralo spád a bez otálení tak přišly na řadu nejlepší Mládežnické týmy roku. Zasloužený triumf připadl talentovaným tenistům TK Agrofert Prostějov před dorostem oddílu Lukostřelba Prostějov a juniory Raft Teamu Tomi Remont Prostějov. Při první z Vichnarem připravených humorných videovsuvek pak trenér tenisového mládí Tomáš Kajlík určoval podle zvuku, které dvě slavné hráčky při hře tolik hekají. Marii Šarapavovou uhodl, Viktorii Azarenkovou ne.
Následně populární zpěvák Bohuš Matuš naživo zazpíval úvodní ze čtyř písní, postupně během večera nádherně interpretoval oblíbené songy Asi do věží a Slavíci z Madridu od Waldemara Matušky, Jdi za štěstím od Karla Gotta či Stín katedrál, jenž v minulosti proslavili Václav Neckář a později i Petr Muk.
Kulturní zpestření hned vystřídalo dekorování jedné ze dvou hlavních kategorií. Týmem roku se stali parašutisté ASO Dukla Prostějov, druzí skončili raftaři Tomi Remont Prostějov a třetí volejbalistky VK Prostějov. Zástupce Dukly ve vojenské uniformě Libor Jiroušek přitom v rámci rozverného povídání s moderátorem osvědčil vytříbený smysl pro humor odpovědí na otázku, jestli se při závodech v čínském Wuhanu nesetkali s nákazou. „Ten vir jsme tam zavlekli my a on zmutoval, původně to byla jen hanácká chřipka,“ rozesmál Jiroušek celou halu. Nenechal se zaskočit ani archivními záběry TV Nova, kdy tehdejší člen oddílu Radek Šíma před lety přistál s padákem na sloupu veřejného osvětlení u místního velodromu. „Radek je bývalý kolega a jak můžete vidět, moc mu skákání nešlo, proto musel v Dukle skončit,“ zažertoval ještě jednou.
Ale teď zase vážněji, pojďme k Talentu roku. Tím se stala desetiletá bikrosařka Štěpánka Fremlová z cyklistické stáje Tufo Pardus Prostějov následovaná plavkyní TJ Prostějov Barborou Nedomovou a malým sportovním střelcem ze vzduchovky Janem Kovářem. Štěpánka zhlédla na velkoplošné obrazovce sérii tvrdých pádů bikrosových jezdců i jezdkyň a povyprávěla o svém vítězství na mistrovství světa v Belgii. „V Zolderu bylo hrozné vedro, čtyřicet tři stupňů ve stínu. Navíc jsme celý den museli zůstávat v závodním prostoru za plotem, kam za námi nesměli rodiče, mohli jsme jen my za nimi na propustku v podobě pásky na ruku. Celkově moc těžké podmínky, ale dařilo se mi,“ svěřovala se Fremlová vysokým hláskem s dětskou bezprostředností. „Příští světový šampionát měl proběhnout v americkém Houstonu, ale tam ho zrušili. Tak čekáme, co bude,“ doplnila ohromně nadějná cyklistka.
Vzápětí na pódium vystoupali premianti hlavní kategorie ankety. Titul Sportovec města Prostějova 2019 získal kulturista Jiří Procházka, pomyslné stříbro bral dráhový cyklista Tufo Pardus Daniel Babor a bronz připadl nohejbalistovi TJ Sokol I Prostějov Jakubu Ftačníkovi. Sympatický silák Procházka pak musel čelit tradičnímu dotazu, jak se vůbec se svou vyrýsovanou postavou vejde do obleku, a se smíchem vyvracel, že by na připraveném videu s přibližně šestiletým drsně posilujícím chlapečkem byl on. Následná fotografie coby jinocha na prahu dospělosti už patřila jemu. „Ano, to jsem já v sedmnácti, než jsem se začal věnovat kulturistice. Takový šampón. Jedenáct let trvalo, než teď vypadám takhle,“ stručně popsal osobní přerod v mistra světa.
Vyhlašování dalších kategorií potom šlo ráz na ráz. Trenéry mládeže se stali Roman Večeřa z Klubu biatlonu Prostějov, Tomáš Páleník z fotbalového 1.SK Prostějov a Andrej Červenka za basketbalový BCM Orli Prostějov. Jako Trenéři minulého roku se zaslouženého potlesku dočkali kouč judistů TJ Sokol I Prostějov Zdeněk Gottwald, lodivod volejbalistek VK Prostějov Lubomír Petráš a kormidelník basketbalistů BK Olomoucko Predrag Benáček. Gottwald přitom z video ukázky filmové komedie Jáchyme, hoď ho do stroje správně uhodl klubovou příslušnost judisty Františka Koudelky umně ztvárněného hercem Luďkem Sobotou. „Je to STS Chvojkovice Brod,“ nepochyboval. K překvapení všech však z upraveného záznamu zaznělo: „Sokol I Prostějov, zřejmě slušnej oddíl!“
Hned dvě ceny si z galavečera odnesl Adam Mráček za ovládnutí obou částí Fotografické soutěže pro širokou veřejnost. Nejvíc hlasů odborné poroty dostaly jeho snímky Úder v kategorii Sportovní fotografie i Skateboard v kategorii Umělecká sportovní fotografie. „Dvě vítězství jsem absolutně nečekal, je to pro mě velice příjemné překvapení. Konkurence byla tvrdá a po pravdě jsem si myslel, že se nedostanu ani mezi tři nejlepší,“ radoval se Mráček fotící například pro boxery BC DTJ Prostějov.
Ti obdrželi Cenu Sportovní komise za uspořádání vynikajícího mezinárodního utkání Česko – Austrálie na Masarykově náměstí přímo před prostějovskou radnicí. A v téže kategorii byla oceněna také hokejová éra v Prostějově mezi lety 1980 až 1990. Za ledový sport pocty převzali aktivní pamětníci tehdejšího období Milan Sedlo, Jiří Čarnecký a Ivo Peštuka, za rohovníky koučové i organizátoři Petr Novotný s Martinem Klíčem.
Neprofesionálními sportovci roku byli dekorováni Kristýna Piňosová (jachting a windsurfing), Ondřej Vystavěl (orientační běh a biatlon) a Petra Stryková (Spartan Race). A co nejlepší Sportovní události 2019? Fotbalové oslavy 115 let existence 1.SK Prostějov, korfbalové Mistrovství Evropy U21 spolupořádané SK RG Prostějov a tenisová baráž Fed Cupu žen Česko – Kanada v areálu TK Agrofert Prostějov. Primátor a zároveň šéf zdejších fotbalistů František Jura barvitě líčil peripetie velkolepého exhibičního duelu hvězd, o tom však více až v příštím vydání Večerníku.
To už šla celá akce pomalu do finále. Ceny fair-play za celoživotní činnost ve sportu udělaly radost Janu Salajovi z basketbalového TJ OP Prostějov, cvičitelce Táně Žilkové ze Sokola II Prostějov a Jaroslavu Palatému, prostějovskému hokejovému patriotovi. Speciální ocenění Sportovní srdce putovalo k šéfce tenisových projektů TK Agrofert Prostějov Petře Černoškové, někdejší špičkové hráčce. A do Síně slávy prostějovského sportu byla uvedena rovněž skvělá tenistka z ještě nedávné doby Lucie Šafářová, za kterou pocty převzal jednatel marketingové agentury TK PLUS a guru bílého sportu v regionu i celé ČR Miroslav Černošek.
Společně s Františkem Jurou pak předali charitativní šek na deset tisíc korun Mateřskému centru Cipísek. „Chtěla bych moc poděkovat za tento finanční příspěvek, jenž vnímám jako takový dárek ke dvacátému výročí existence našeho centra, které jsme na jaře oslavili. Dětem za věnované peníze koupíme nějaké sportovní vybavení, ať si hrají a přitom se věnují pohybu,“ řekla ředitelka Cipíska Jitka Zapletalová.
Petr Vichnar okamžitě přidal ještě jeden bonmot o tom, že vousy zarostlý primátor by mohl jít děti pobavit jakožto Rumcajs. Městský boss to přijal s pobaveným smíchem a celou sešlost pak uzavřel závěrečným proslovem. „Za tento krásný večer chci poděkovat všem, kteří se na něm jakkoliv podíleli. V první řadě panu Vichnarovi za bezvadné moderování, dále Sportovní komisi i dalším spolupořadatelům a partnerům za výborně zvládnutou organizaci a především sportovcům za příkladnou reprezentaci Prostějova. Ať se vám starším nadále tak daří a vy mladší si plňte své sny i touhy s pomocí trenérů, kteří vás ke skvělým úspěchům dovedou,“ zakončil František Jura.
V příštím vydání Večerníku přineseme obsáhlé ohlédnutí za slavnostním vyhlášením ankety Sportovec města Prostějova 2019 včetně rozhovoru s vítězem hlavní kategorie Jiřím Procházkou!

 

Výsledky ankety Sportovec města Prostějova 2019

Sportovec roku
1. Jiří PROCHÁZKA (kulturistika, Prostějov)
2. Daniel BABOR (dráhová cyklistika, Tufo Pardus Prostějov)
3. Jakub FTAČNÍK (nohejbal, TJ Sokol I Prostějov)

Talent roku
1. Štěpánka FREMLOVÁ (cyklistika – bikros, Tufo Pardus Prostějov)
2. Barbora Nedomová (plavání, TJ Prostějov)
3. Jan Kovář (sportovní střelba – vzduchovka, Prostějov)

Tým roku
1. PARAŠUTISTÉ ASO DUKLA PROSTĚJOV
2. Raftaři Tomi Remont Prostějov
3. Volejbalistky VK Prostějov

Mládežnický tým roku
1. TENISTÉ TK AGROFERT PROSTĚJOV (všechny mládežnické kategorie)
2. Lukostřelci Lukostřelba Prostějov (dorost)
3. Raftaři Tomi Remont Prostějov (junioři)

Trenér roku
Zdeněk GOTTWALD (judo, TJ Sokol I Prostějov), Lubomír PETRÁŠ (volejbal, VK Prostějov), Predrag BENÁČEK (basketbal, BK Olomoucko)

Trenér mládeže roku
Roman Večeřa (biatlon, KB Prostějov), Tomáš Páleník (fotbal, 1.SK Prostějov), Andrej Červenka (basketbal, BCM Orli Prostějov).

Neprofesionální sportovec roku
Kristýna Piňosová (jachting, windsurfing), Ondřej Vystavěl (orientační běh, biatlon), Petra Stryková (Spartan Race).

Cena Sportovní komise
Hokejová éra v Prostějově 1980 až 1990
Boxerské mezinárodní utkání Česko – Austrálie v Prostějově

Cena fair play
Jan Salaj (basketbal, TJ OP Prostějov), Táňa Žilková (cvičení, TJ Sokol II Prostějov), Jaroslav Palatý (lední hokej, Prostějov)

Cena Sportovní srdce
Petra Černošková (tenis, TK Agrofert Prostějov)

Sportovní událost roku
Oslavy 115 let prostějovského fotbalu (1.SK Prostějov)
Mistrovství Evropy U21 v korfbalu (SK RG Prostějov)
Baráž Fed Cupu žen Česko – Kanada v tenisu (TK Agrofert Prostějov)

Síň slávy prostějovského sportu
Lucie Šafářová (tenis, TK Agrofert Prostějov)

Sportovní hvězda prostějovských médií
Pavel Dopita (Spartan Race, Prostějov)

 

 

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...