Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 12 goat on cowTrápí vás časté migrény, bolesti hlavy, alergie, snížená imunita, zažívací nebo trávicí potíže či snad podstupujete chemoterapii? Pak se dejte na pravidelné pití kozího mléka. Že vám nevoní a nechutná? Pokud vezmeme v úvahu jeho prokázané zdravotní účinky, chuť i vůně by nemocnému člověku měla být naprosto lhostejná. Ale i tohle je už vyřešeno. Na trhu je k dostání sušené kozí mléko, které netrpí „kozím zápachem“ a jeho chuť je velice jemná. O sušeném kozím mléku ale až později. Vraťme se ještě k účinkům kozího mléka jako takového...

Proč je kozí mléko pro člověka tak prospěšné? Protože složení kozího a mateřského mléka je velice podobné. Už naši předkové dávali malým dětem kozí mléko zejména proto, že je na rozdíl od kravského lépe stravitelné. Je dokázáno, že pravidelné pití kozího mléka výrazně posiluje imunitní systém a nejen to. Ono také výborně působí na migrény, dětský ekzém, ale je vhodné i pro pacienty s poruchami trávicího traktu a přidružených orgánů, jako jsou játra či slinivka. Také pacienti při léčbě chemoterapií nebo ozařováním, pravidelným pitím kozího mléka silně posílí svůj imunitní systém. Kozí mléko je také vhodné pro ty, kteří jsou alergičtí na bílkovinovou frakci, která je obsažena v kravském mléce.

Nyní se již dostáváme k rozdílu složení kravského a kozího mléka. Právě to kozí obsahuje vysoce hodnotné bílkoviny (kasein, albumin, globulin) a lehce stravitelné tuky, které jsou pro lidské tělo lépe stravitelné než u kravského mléka. Dále vlastní důležité minerální soli a stopové prvky, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, kyselinu listovou, riboflavin, koenzym Q10, 8 enzymů a má relativně méně železa. Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená právě v kravském mléku. Četné výzkumy uvádí, že lidská populace je v šedesáti až sedmdesáti procentech případů alergická na tyto bílkoviny. Díky marketingovým strategiím, žije velká část populace v domnění, že kravské mléko je našemu organismu prospěšné, zvláště díky vápníku. Avšak opak je pravdou.

Kravské mléko je určeno pro telátko s porodní váhou nejméně pětatřicet kilogramů, a proto má také odpovídající složení. Jak již bylo zmíněno, v kravském mléce je jiný druh mléčného kaseinu než v kozím. Tuk v kravském mléce je tvořen velkými kuličkami, ty se snáze shlukují na povrchu mléka, ale ve střevech se špatně rozkládají, a ucpávají střevní stěnu, což většina lidí vůbec neví. Kravské mléko silně zahleňuje, kozí nikoli. Kozí mléko má navíc zásaditější charakter nežli mléko kravské, a tudíž vyšší neutralizační kapacitu.

Závěrem se ještě na chvíli vraťme k sušenému kozímu mléku. Jak již bylo řečeno, nyní je k dostání sušené kozí mléko, které netrpí „kozím zápachem“ a jeho chuť je velice jemná. Tohoto bylo dosaženo tak, že mléko bylo zbaveno vody a dále již jen sušeno. Navíc na rozdíl od sójových a dalších sušených mlék neobsahuje kozí sušené mléko žádné konzervanty, je naprosto čisté. Sušené kozí mléko je možné zakoupit ve zdravých výživách. Pokud chcete zhubnout, pak do jídelníčku určitě zařaďte kozí syrovátku. Kromě posílení imunitního systému, zmírnění či odstranění migrén, alergií, ekzémů můžeme kozí mléko úspěšně používat z celé řady dalších důvodů, stačí jen pravidelné pití. Účinky kozího mléka na zdraví jsou dokázány nejenom staletími užívání, ale jsou také podloženy mnoha vědeckými studiemi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...