Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 ucitele1Vysoké pocty se dostalo dvěma dlouholetým prostějovským pedagogům. Současné předsedkyni Divadelního spolku Historia Evě Suchánkové a řediteli Gymnázia Jiřího Wolkera Michalu Šmucrovi totiž udělil v pátek 27. března ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Marcel Chládek Medaile za vynikající pedagogickou činnost.

Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je oceněním významné pedagogické, výchovné, vědecké nebo umělecké práce, dlouhodobého a vynikajícího působení v resortu školství nebo mimořádně záslužného činu při zajišťování a zlepšování podmínek pro výchovu a vzdělávání v České republice. Je přitom vůbec nejvyšším resortním oceněním a uděluje se od roku 1997.
Eva Suchánková je významnou osobností speciálního a uměleckého školství a ochotnického divadelnictví. Její pedagogická činnost byla oceňována během celého profesního života. Od roku 1964 pracovala jako učitelka tělesné a výtvarné výchovy na Zvláštní škole internátní
v Čechách pod Kosířem. „Celoživotní láskou Evy Suchánkové je divadlo, které hrála vždy a dá se říci, že všude. Jako ochotnická herečka odehrála v Divadle Hanácké obce Prostějov stosedmatřicet představení. Své bohaté zkušenosti nezištně předávala svým žákům i mladším kolegům a vedla je k pokoře a lásce k divadlu. Do povědomí široké veřejnosti se dostala nejvíce jako šéfka Divadelního spolku Historia, který založila v roce 1990 společně s Annou Zachovalovou. Nedílnou součástí tohoto spolku je od roku 2008 Kloboukový klub, který vznikl rovněž z její iniciativy. Paní Eva působí na estetické vnímání a projev nejen jeho členů, ale i jejich návštěvníků. Můžeme říci, že tak svým způsobem pokračuje v pedagogické činnosti,“ uvedl mimo jiného prostějovský radní Josef Augustin, který Evu Suchánkovou na toto významné ministerské ocenění navrhl.
Druhým prostějovským pedagogem, kterému se dostalo tak významné pocty, je ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr. „Nesmírně si tohoto ocenění vážím. Jedním dechem ale musím poděkovat všem svým kolegům, bez jejichž spolupráce není možné něčeho takového dosáhnout. Proto jsem přesvědčen, že ta medaile patří i jim,“ svěřil se Večerníku Michal Šmucr. Ten se do školství vrátil po listopadu 1989. „V roce 1990 jsem nastoupil na současnou Švehlovu střední polytechnickou školu, kam jsem přešel z běžných provozních podmínek v družstvu.
V roce 1998 jsem se tady stal ředitelem a v roce 2003 jsem byl jmenován ředitelem Gymnázia Jiřího Wolkera. Vyučuji biologii a vedu biologické semináře,“ nechal krátce nahlédnout do své pedagogické praxe Michal Šmucr. Ředitel GJW v Prostějově je současně od roku 2002 i předsedou Krajské asociace středních škol. 

14 ucitele2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...