Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 maturityByly to pořádné nervy, ale už to mají za sebou. Zatímco většina studentů se může radovat a po prázdninové brigádě pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol, rodiče některých z nich pořádně zuří. Jejich potomci si maturitu budou muset zopakovat na podzim. Jejich hněv je celkem logický. Neuspět v dnešní době u maturity není pro nikoho vůbec nejlepší vstupenkou do dospělosti.  Prostějovský Večerník exkluzivně zjišťoval, jak dopadly zkoušky dospělosti na všech středních školách na Prostějovsku. Zajímalo nás i to, v čem vězely hlavní potíže studentů, kteří u maturit propadli.

Za tři roky zaznamenali v Konici jediný neúspěch 

Na gymnáziu v Konici letos maturovalo jen 22 studentů. Uspěli všichni. „Za ty tři roky, co se dělají státní maturity, jsme měli jedinou neúspěšnou studentku. Věřím, že naši studenti se prosadí i v celostátním srovnání s ostatními absolventy úspěšných gymnázii. Nejde však jen o to udělat maturitu, doufáme, že jsou i náležitě připraveni na další studium,” upozornil ředitel školy Jaromír Schön.

Stoprocentní CMG volá po náročnějších maturitách

Skvělé výsledky z loňska, kdy bylo dle CERMATU mezi všemi středními školami na Prostějovsku ve státních maturitách nejlepší, obhájilo prostějovské Cyrilometodějské gymnázium. Maturitní vysvědčení si ze školy letos odneslo všech 25 studentů. „Očekávali jsme to. Jsem pro to, aby státní maturity pro gymnázia byly příště výrazně těžší než pro ostatní střední školy,” vyjádřil se ředitel Jaroslav Fidrmuc.

Oktaváni z GJW se prosadili mezi celostátní elitu

Nejvíce maturantů letos složilo zkoušku dospělosti na Gymnáziu Jiřího Wolkera. Před komisi jich předstoupilo hned 116. Neuspělo jich 7. „Tři neudělali státní maturitu z matematiky, čtyři z našich profilových zkoušek. Obzvláště hrdí jsme na výsledky našich oktavánů, kteří se dostali mezi elitní tři procenta celostátně nejúspěšnějších studentů ve státních maturitách,” komentoval výsledky zástupce ředitele školy Michal Müller.    

Na reálce se letos poprvé povinně maturovalo z matematiky

Na reálném gymnáziu před maturitní komisi letos předstoupilo celkem 52 studentů. Maturitní zkoušku hned na poprvé úspěšně složilo 50 studentů, přesně polovina ze všech studentů prospěla s vyznamenáním. „Pouze dva studenti si budou muset některou část maturitní zkoušky zopakovat na podzim, konkrétně jeden student ústní zkoušku z českého jazyka a literatury v rámci společné části a jeden ústní zkoušku z chemie v rámci profilové části,” uvedl Petr Janeček zástupce ředitele školy pro RG. Reálka se dlouhodobě zaměřuje na výuku přírodních věd. „Letos u nás poprvé skládali všichni studenti obou maturitních tříd povinnou profilovou ústní zkoušku z matematiky,” zdůraznil Janeček. 

Na absolventy průmyslovky si brousí zuby firmy i vysoké školy

24 graf_maturityNa prostějovské průmyslovce ve čtyřech studijních oborech šlo k maturitám celkem 84 studentů. „Razíme heslo, že kdo není náležitě připraven, neměl by být k maturitě vůbec připuštěn,” vysvětlil nám ředitel školy Petr Čížek. Úspěšnost studentů byla na škole velmi solidní. „U státní maturity neuspělo devět studentů. Pět z nich bylo z učiliště, kde je však velký podíl praxe v dílnách. A například elektrotechnici zvládli maturitu všichni,” pochvaloval si Petr Čížek. Celkem u maturity na průmyslovce nedostalo vysvědčení 18 studentů.  „V některém z našich profilových oborů neuspělo jedenáct studentů, dva z nich nezvládli ani státní maturitu,” objasnil tyto čísla Čížek, který zdůraznil, že o absolventy průmyslovky je v současné době mezi firmami enormní zájem. „Devět z našich učňů hned po vyučení dostalo smlouvu od firmy Mubea. Společnosti by měly zájem i o maturanty, ale ti téměř ve sto procentech pokračují ve studiu na vysokých školách. Ve stavebních, strojírenských i elektrotechnických oborech je vysokoškoláků málo a přijetí je téměř zaručené,” potvrdil současný trend Petr Čížek. 

Obavy z matematiky se na obchodce nenaplnily 

Na obchodní akademii letos maturovalo 67 studentů. „Neuspělo jich devět, tři u státní maturity, zbytek z našich profilových předmětů. Držíme si tak standart, loni u nás neprošlo osm studentů,” nakoukla do výsledků ředitelka školy Eva Lošťáková. „Čekali jsme větší problémy u některých studentů v maturitě z matematiky. Ty se většinou nenaplnily. Naopak neuspěl jeden student, který během studia podával velmi dobré výsledky. U něj se ukázalo, jak důležitá je při maturitách psychika,” doplnila. 

SOŠ podnikání a obchodu uspěla na 98 procent

S vynikající procentuální úspěšností se tento rok mohou pochlubit na SOŠ podnikání a obchodu. „V denním studiu u nás maturovalo celkem 45 studentů. Pouze jeden z nich nezvládl didaktický test, ostatní byli ve všem úspěšní. Bylo u nás i poměrně dost vyznamenání, velmi dobrých výsledků jsme dosáhli v cizích jazycích. Podařilo se nám tak navázat na úspěchy z minulých let,” měl důvod k radosti ředitel školy Václav Křupka. Na škole odmaturovali i studenti dálkového studia. Z šestnácti dálkařů neuspěli dva. 

Třetina studentů SŠ automobilní ztroskotala na matematice 

Nejméně studentů a to 11 jich letos šlo k maturitám na SŠ automobilní. „Čtyři z nich neuspěli v matematice. Po dvou letech, kdy jsme v tomto oboru měli stoprocentní úspěšnost, je to pro nás určité zklamání. Vzhledem k našemu zaměření jsme očekávali spíše problémy v češtině,” vyjádřil se ředitel školy Rudolf Raška.

Rodiče studentů z Trivisu byli zděšeni, vedení zůstává v klidu

Na Střední škole veřejnoprávní Trivis neuspělo hned 12 z celkem 32 studentů. Zatímco někteří rodiče tento výsledek považovali za hrozivý, vedení školy tucet propadlíků jako nějaký propadák nevnímalo. „Dá se říct, že jsme to očekávali. Výsledek je srovnatelný s tím loňským. Výsledky maturit odpovídají přístupu jednotlivých studentů v průběhu celého studia,” vyjádřila se ředitelka Anna Zedníková. 

Na Švehlovce neuspěla třetina maturantů

Do maturitních tříd na Švehlově střední škole polytechnické v Prostějově nastoupilo celkem 95 studentů. Vytoužené maturitní vysvědčení si odneslo 63 šťastlivců. „Devět studentů jsme k maturitě nepřipustili, u zkoušek pak neuspělo třiadvacet z nich,” informoval ředitel Zdeněk Mendl, který výsledek celkem očekával. „Klíčová byla snaha jednotlivých studentů. My jsme se snažili udělat maximum pro to, aby studenti zdárně odmaturovali, zbytek už šel mimo nás. Co říct například ke studentům, kteří před rokem neudělali maturitu a po uplynutí této lhůty k nám dorazili opět naprosto nepřipraveni?” povzdechl si Zdeněk Mendl, který současnou podobu státních maturit považuje za přijatelnou. „Přimlouval bych se za to, aby to teď nějaký čas zůstalo stejné a podmínky se každým rokem neměnily,” uzavřel Mendl.  

Na zdravce prožili matematickou katastrofu 

Na SŠ zdravotní letos k maturitám vyrazilo 53 studentů, neuspělo jich čtrnáct z nich. Za opravdovou katastrofu se tu dá považovat výsledek maturit z matematiky. Volba tohoto předmětu byla pro studenty zdravky osudovou chybou. „Z matematiky u nás maturovalo osmadvacet studentů, uspělo jich pouze patnáct.  Studenti do toho však šli dobrovolně. Připravili jsme pro ně speciální seminář a snažili se je na závěrečnou zkoušku připravit, jak to jen šlo. U některých z nich bohužel nezabralo vůbec nic,” konstatovala smutně ředitelka školy Marie Dostálová. 

Na SŠ Designu a módy bylo lepší zvolit angličtinu

Na SŠ Designu a módy z devětadvaceti studentů neuspěli čtyři. Kamenem úrazu se zde stejně jako na zdravce stala matematika. „Studenti, kteří zvolili matematiku, si mysleli, že to pro ně bude jednodušší. Zatímco angličtina se skládala ze tří částí, z matematiky byl pouze test. My ovšem nejsme školou zaměřenou na tento předmět, jejich rozhodnutí bylo chybou. A na tu nakonec doplatili,” zhodnotila výsledky maturit ředitelka Ivana Vaňková, podle které naopak zkouška z angličtiny schopnosti studentů adekvátně prověřila.

Na nadstavbě SOU obchodní maturitu nezvládla ani polovina studentů

Pověst prakticky zaměřené školy letos potvrdilo SOU obchodní. Letos tu k maturitám šly pouze kosmetičky. Ze 17 jich uspělo 13. „Je to lepší výsledek než loni, holky nás potěšily,” zhodnotila výsledek ředitelka Milada Dosedělová, která ovšem nemohla mít radost z výsledků maturit na nástavbovém studiu. „Z osmi maturantů uspěli tři,” konstatovala Dosedělová. A tak zatímco svoji šikovnost mohou například vyučené číšnice pravidelně dokazovat během tradičního Gastrodne v Národním domě, o dalších studijních výsledcích na nadstavbě si u jasné většiny z nich nelze dělat větší iluze.

Art Econ skončil jako poslední

Jako poslední, a to až v průběhu minulého týdne, byli s maturitami na Prostějovsku hotovi na Art Econu. „Maturity se nám protahují kvůli náročným praktickým zkouškám, které jsou pro mnohé studenty důležitější než teoretická část. Maturitami u nás tak studenti i učitelé žijí minimálně šest týdnů,” vysvětlila ředitelka Ilona Raková. Do maturitní třídy na Art Econu chodilo celkem 29 studentů, k maturitám jich postoupilo 25. „U maturit jich neuspělo šest,” dodala Ilona Raková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...