Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

51 semaforŽáci základní školy v Plumlově předali starostovi města dopravně bezpečnostní studii, která byla vypracována s cílem zlepšit dopravní situaci ve vytipovaných krizových oblastech města a zejména v blízkosti školy.

V rámci grantového programu „Plumlovem-bezpečně na zelenou 2012“ členky a členové dopravního kroužku ZŠ Plumlov nejenže pomáhali s bezpečným přecházením vozovky svým mladším spolužákům a dohlíželi na dodržování dopravních předpisů v okolí školy, ale za pomoci dotazníků také zmapovali nejkritičtější místa v Plumlově a především v okolí základní školy z hlediska dopravního provozu. Tato místa byla hlavním tématem dopravní studie, která byla zpracována za účelem zvýšení bezpečnosti na plumlovských pozemních komunikacích. Studie navrhuje konkrétní úpravy a stavební opatření, mezi nimiž jsou výraznější dopravní značení, zpomalovací prvky v okolí školy i přesun či podstatná úprava přechodů pro chodce.

„Jsem s většinou navrhovaných úprav obeznámen, protože město Plumlov na zlepšení dopravní situace ve městě intenzivně pracuje již delší dobu. Navržená opatření mi přijdou z velké části realizovatelná, a proto doufám, že nezůstanou jen na papíře, ale že se jich v dohledné době dočkáme i v reálné podobě,“ uvedl starosta města Plumlova Adolf Sušeň poté, co od žáků převzal finální verzi dopravní studie, vypracované dopravní inženýrkou Z. Künstlerovou (na snímku P. Hežové). „Děti se do projektu zapojili opravdu zodpovědně. Projekt navíc napomohl nejen k vytipování nejnebezpečnějších míst v našem městě, ale rovněž k navázání užší spolupráce mezi školou a veřejností. Byl jsem velmi mile překvapen i zájmem rodičů o řešení dopravně bezpečnostních problémů,“ zhodnotil akci jeden z pedagogů ZŠ Plumlov a současně vedoucí dopravního kroužku Pavel Bednář.

Zlepšení bezpečnosti na pozemních komunikacích není jediný projekt, kterému se s přihlédnutím k vypracované studii chtějí zástupci města Plumlova věnovat.  Ze studie totiž vyplývá, že mnoho žáků by se do školy rádo dopravovalo na kole či kolečkových bruslích a město jim hodlá vyjít vstříc vybudováním cyklostezky vedoucí  kolem Plumlovské přehrady, která by se měla výhledově propojit s cyklostezkami okolních vesnic.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...