Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 materinkyVe středu 4. března proběhly v Prostějově zápisy do mateřských škol. A výsledek? Pozor, ti kdo předpovídali výrazný úbytek dětí, měli pravdu! Jak totiž spočítali prostějovští radní, k zápisům letos přišlo reálně 519 dětí, což je o zhruba 300 předškoláků méně než ještě před pár lety. Máme se tedy bát postupného vymírání Prostějova?

„Došlo k tomu, co jsem tvrdila už před několika lety. Jestliže v předcházejícím období byly někde problémy umístit dítě do mateřinky, tak od příštího školního roku to tak rozhodně nebude. K zápisům se totiž dostavilo mnohem méně dětí než vloni, což je jasným odrazem snižující se porodnosti v Prostějově,“ konstatovala na úvod Ivana Hemerková, náměstkyně primátora pro školství.
Ve středu zapsali rodiče do mateřských škol celkem 649 dětí, jenomže záhy se zjistilo, že někteří předškoláci přišli k zápisům „sichr“ do více mateřinek. „Zápisů do mateřských škol v Prostějově se tak po očištění čísel od dublovaných zápisů na více mateřských školách zúčastnilo 519 dětí. Letos se tak zdá, že šance na umístění dítěte v tomto předškolním zařízení je větší než v minulých letech. V předchozím období, kdy populační vlna byla mnohem silnější, bylo zapsáno do školek až osm stovek dětí,“ přidala něco z konkrétních statistik Ivana Hemerková. „To je obrovský pokles počtu dětí. Ještě není známo, jak dopadnou případné odklady, ale to půjde řádově o desítku předškoláků. Chtěla bych ale každopádně rodičům říct dobrou zprávu, že v současnosti máme v prostějovských mateřských školách kapacitu pro zhruba 550 dětí, takže letos se podaří umístit každé z nich. Troufám si dokonce tvrdit, že v některých lokalitách budeme mít dokonce volná místa. Třeba o ně projeví zájem rodiče, kteří do Prostějova dojíždějí z okolních vesnic a objeví se před nimi potřeba umístit svoji ratolest do prostějovské mateřinky,“ nabízí jedno možné řešení náměstkyně primátora.
Večerník se ve středu vydal do Mateřské školy Jana Železného na sídlišti Svobody. Její ředitelka byla s úrovní zápisů maximálně spokojena. „Naše mateřská školka patří tradičně k těm nejžádanějším. Pokud nenastane nějaký nečekaný nával před pátou hodinou, vypadá to, že většinu dětí budeme moci přijmout,“ sdělila Večerníku v den zápisu po třetí hodině odpolední Alena Řešetková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...