Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 diplomJestliže rodiče z Prostějova plánují dát svého potomka do jeslí, rozhodně by s tím neměli otálet. Místa na umístění ratolestí je totiž veskrze málo. „Když jsem zjistila, že zde fungují jediné jesle, byl to pro mě šok,“ svěřila se Večerníku šestadvacetiletá maminka Hana. Pokud ona nebo další šťastné ženy z Prostějova či okolí chtějí nastoupit do práce a potřebují umístit dítě do jeslí, mají ve skutečnosti pouze jedinou možnost. V celém městě nefungují jesličky nikde jinde než na Sídlišti Svobody. Jejich kapacita je pětadvacet míst, zájem je přitom až dvojnásobný...

„Já jsem dceru přihlásila už když jí byly tři měsíce,“ svěřila se nám jedna z prostějovských maminek. A udělala dobře. Jak Večerník zjistil, podobný přístup není vůbec ojedinělý. „Najdou se i maminky, které si podávají žádost ještě před narozením dítěte,“ potvrdila Marie Bittnerová, vedoucí sestra prostějovských jeslí.

Jak již bylo zmíněno, kapacita jeslí fungujících na Sídlišti Svobody je pětadvacet míst. Nabízí se otázka, zda takový počet stačí...? „V tuhle chvíli určitě ne. Přestože novorozenců v posledních letech spíše ubývá, my jsme letos zaznamenali největší zájem za poslední roky,“ reagovala na dotaz Večerníku Marie Bittnerová s tím, že jesle pro zářijový termín evidovaly celkem třiapadesát přihlášek. Část z nich se týkala takzvaného příležitostného hlídání pro děti do dvou let, které mohou v jeslích strávit maximálně šestačtyřicet hodin měsíčně. „Všechny zájemce
o příležitostné hlídání jsme museli odmítnout. I tak nám zbylo devět dětí do tří let, které jsme z kapacitních důvodů nemohli přijmout,“ konstatovala Bittnerová s tím, že stejně jako u mateřinek dostávají přednost děti matek, které jsou přímo z Prostějova a mají už sehnanou práci.
Přihlášku do jeslí si pak lze stáhnout z webových stránek www.jeslepv.webzdarma.cz.

Pokud vaše dítě do jeslí od září nevezmou, nezbývá vám než doufat, že se v průběhu roku nějaké to místo uvolní. „Děje se to celkem běžně, určitě častěji než třeba ve školkách,“ vzkazuje vedoucí sestra prostějovských jeslí. Pro zaměstnané rodiče se tak jako jediné řešení nabízí najmout si na hlídání dítěte chůvu. „Zájem o služby chův u nás nepochybně roste. Myslím, že by nebylo od věci, kdyby pro ženy vznikl nějaký kurz, po jehož absolvování by získaly osvědčení, že mohou tuto práci vykonávat. Tím by se určitě zvýšila důvěra ze strany rodičů,“ upozornila Bittnerová.
S rozšířením kapacity jeslí v tuto chvíli zřizovatel, kterým je Statutární město Prostějov, příliš nepočítá. „Vyžádalo by si to poměrně vysoké náklady. Přitom příspěvek města na náš provoz už nyní činí ročně kolem dvou milionů korun. Za takové situace se nedá se zvýšením kapacity v dohledné době příliš počítat,“ reagovala na dotaz Večerníku Marie Bittnerová.

V dobách socialismu byly jesle téměř na každém rohu. Nyní se k nim zaměstnaní rodiče často vrací. „Výhodou jeslí je, že se malý človíček dříve dostane do kolektivu ostatních dětí a díky tomu se toho více naučí. Je to proto, že každé z dětí napodobuje nás i ostatní a navíc se vzájemně trumfují, které z nich toho předvede víc. Nevýhodou je naopak vyšší nemocnost a vytržení z domácího prostředí, kde se dítko vždy bude cítit nejbezpečněji,“ poznamenala Marie Bittnerová.
S prací trojice sester panuje mezi prostějovskými rodiči spokojenost. „Učitelky to v jeslích zvládají suprově, náš malý umí milion písniček, básniček a dalších věcí,“ pochválila personál jeslí například maminka Kristýna.

Prostějovské jesle fungují i o prázdninách, kvůli rekonstrukci však letos budou mít v srpnu tři týdny zavřeno. Zájem o ně ovšem hned tak neustane. „Od září příštího roku je k nám zapsáno už nyní celkem čtrnáct dětí. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že v některých městech jesle nefungují vůbec,“ podotkla Bittnerová. Přetlak drobotiny v jeslích tak bude zřejmě pokračovat i v dalších letech. Určité řešení by mohlo nabídnout rozšíření takzvané edukativně-stimulačních skupin pro předškoláky, které by zřizovaly například větší soukromé firmy či státní instituce. Příkladem by mohla být například první firemní školka, kterou v regionu zřídila společnost Alika z Čelčic.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...