
- 2. červen 2017
- 3357x

FOTOGALERIE Tou nejlepší tradicí se stala přehlídka amatérského kuchařského umění, která je alespoň třikrát ročně prezentována prostějovské veřejnosti v rámci známého Restaurant Day. „Novinkou prvního letošního dne je třeba ukázka kolumbijské kuchyně,“ prozradila při sobotní akci Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova, který je jedním z organizátorů.
Horká jarní sobota byla pro organizátory doslova požehnáním. „Teplé počasí je samozřejmě pro nás ideální, protože můžeme využít zahrádky Národního domu, kde je přece jen větší prostor,“ přiznala Sokolová s tím, že vnitřní interiér využijí pravděpodobně v listopadu.
Oficiální začátek byl stanoven na jedenáctou hodinu a zahrádka byla okamžitě plná. Na radnici zrovna odbíjelo poledne a první kuchař–nadšenec zavíral svůj stánek. „Opět došly jako první chobotničky,“ konstatoval Petr Sokol, který hned u vstupu na zahrádku lákal příchozí svým tajným dalmatským receptem. „Je škoda, že si návštěvníci víc nevychutnají dobroty, které se jim nabízejí. Vše je ve zbytečném chvatu, mohli by chvíli posedět a vstřebat skvělou atmosféru třeba celé odpoledne,“ přimlouval se chlapík v baskickém úboru nabízející speciality ze všech koutů Španělska, kterým nebyl nikdo jiný než Libor Smital z Olomouce.
A nešlo pouze o pokrmy, dobré jídlo se dalo spláchnout domácím pivkem. „Vařím si speciály doma pro radost, Restaurant Day je jediným fórem, kde se mohu o výsledky své práce podělit s ostatními,“ kvitoval Dušan Vidmuch ze Slatinic, který nabízel k ochutnání svrchně kvašená i klasická piva.
Mezi návštěvníky bylo možné potkat i prostějovské celebrity, dá-li se použít toto vznosné označení. „Učím se na státní zkoušky a přišel jsem se sem odreagovat. Chobotničky ochutnávám poprvé a jsou opravdu dobré,“ svěřil se exkluzivně Večerníku Tomáš Lázna, organizátor jednoho z nejznámějších prostějovských plesů Pomáháme tancem.
Zahrádka Národního domu ožije letos výbornou kuchyní ještě jednou. „Určitě využijeme možnosti, které nám malebná zahrádka nabízí, sejdeme se tady v některém srpnovém termínu. Návštěvníků přibývá, objevují se zde známé tváře i noví zájemci, kteří touží okusit něco nevšedního,“ uzavřela spokojeně Sokolová.