Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Takoví lidé obvykle zůstávají v ústraní a ví se o nich jen velmi málo. Přitom setkání s nimi může dítě pozitivně ovlivnit na celý život. Mezi takové osobnosti nepochybně patří i šedesátiletý učitel z Horního Štěpánova Vlastimil Slepánek, který byl nedávno v Praze za celoživotní přínos pro rozvoj sportu oceněn Cenou fair play. 

Vlastimil Slepánek s laskavostí sobě vlastní vede děti ke sportu již od dob studií. Velkou část pracovní kariéry působil na Základní škole Velké Opatovice, po úmrtí manželky odešel na Základní školu Horní Štěpánov, kde působí dodnes. K jedné z mnoha jeho aktivit patří celoškolní fotbalový turnaj „Hraje celá škola“, který během školního roku probíhal každou sobotu dopoledne. Jeho vyvrcholením pak byla finálová utkání za účasti celé školy. Tento turnaj se pořádal dlouhých pětadvacet let, florbalová obdoba tohoto klání píše svoji historii již deset roků.
„Hlavním důvodem našeho návrhu je zejména organizace ojedinělé sportovní akce Olympiáda žáků prvních ročníků, kterou pořádal jako hlavní organizátor od roku 1999 do roku 2016. Ve Velkých Opatovicích se této akce pravidelně účastní školy z Blanenska, Svitavska, Prostějovska a Základní škola z Prahy 4. Od roku 2016 má akce i mezinárodní přesah, protože byla navázána spolupráce s polskou školou v Opole. Akce se každoročně účastní cca 230 prvňáčků z pětadvaceti škol. Není přitom pouze sportovní záležitostí, děti si na ní prožijí například i olympijský ceremoniál. Vůbec myšlenka pěti kruhů a duch fair play jsou při těchto akcích všudypřítomné,“ objasnila důvody svého kroku Simona Hedbávná, která Vlastimila Slepánka na cenu navrhla.
K dalším aktivitám tohoto muže patří také vedení sportovních kroužků, kvalitních hodin tělesné výchovy, fotbalového trenérství, lyžařských výcviků a řada dalších. „Smyslem našeho návrhu bylo ocenění pana Slepánka nejen za jeho celoživotní práci, ale i za šíření ušlechtilých myšlenek v rámci pohybové aktivity dětí,“ objasnila dále Hedbávná.
Vlastimil Slepánek Cenu fair play nakonec obdržel začátkem dubna v kongresovém sále Komerční banky na Senovážném náměstí v Praze. Předala mu ji bývalá tenistka Helena Suková. „Je to pro mě určitě velká pocta. Zejména jsem však rád, že jsem se díky sportu mohl setkat se spoustou zajímavých lidí. Největší význam pak pro mě má, pokud se moji žáci s chutí věnují sportu i po skončení školy,“ vyjádřil se Slepánek s tím, že i on se v současnosti setkává se zhoršenou pohybovou dovedností u některých dětí. „Myslím, že třeba navýšení počtu hodin tělesné výchovy ve škole na tomto trendu nic nezmění. Jde o to, že děti musí chtít samy a musí je to bavit. K tomu je dobré, pokud potkají někoho, kdo je schopný je pro pohyb nadchnout a dá jim možnost se nějakému sportu věnovat bez ohledu na to, co on sám z toho bude mít. Pak už to jde celkem samo,“ poskytl dobrou radu všem Vlastimil Slepánek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...