Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 krkovickaNení nic lepšího než si jarní posezení na zahrádce zpříjemnit grilováním s rodinou či přáteli. Trh ale nabízí nepřeberné množství grilů, které se liší tvarem, použitými materiály, zdrojem tepla, funkcemi i způsobem výroby. Není snadné si vybrat tak, aby investice odpovídala kvalitě. Jak si vybrat gril, který bude odpovídat vašim představám? Na to jsme se soustředili v následujícím článku…

Před nákupem grilu je třeba si ujasnit zejména: jak často budete grilovat, kde budete většinou grilovat, který způsob ohřevu pro úpravu potravin preferujete, pro kolik lidí se bude grilovat, jaké máte prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě kolik chcete do nákupu grilu investovat.

Gril na dřevěné uhlí: Gril na dřevěné uhlí patří mezi nejlevnější řešení a pořídíte jej již za několik stovek. Vyrábějí se z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší nežli plech, zato více vydrží, drží teplo a je stabilnější.
Výhody: příznivá cena, specifická chuť grilovaného pokrmu, široká škála typů, snadná obsluha a manipulace.
Nevýhody: tuk odkapává přímo do ohně, grilované suroviny se snadno připalují, k úpravě pokrmu je zapotřebí delší doba.
Elektrický gril:
Elektrické grily jsou vhodné zejména tam, kde není příliš místa na klasické grilování. Pokud budete chtít vybrat gril na terasu nebo balkon, právě elektrický gril je dobrá volba. Elektrický gril zajišťuje grilování surovin pomocí elektrických spirál zabudovaných v teflonové desce (existují i verze s lávovými kameny).
Výhody: přesná regulace teploty, snadná a rychlá obsluha, použití v interiérech, balkonech atd.
Nevýhody: nutnost elektrické přípojky, absence dřevité chuti a aroma, vyšší cena.
Plynový gril:
Tyto grily se řadí mezi dražší druhy, ale kompenzací ceny je rychlost přípravy pokrmů. K ohřevu se využívá plyn z propanbutanové láhve. Mezi nejoblíbenější plynové grily patří ty s lávovými kameny. Kameny jsou umístěny na dně grilu a ohřívají potraviny umístěné na roštu.
Výhody: zdravější grilování, regulace teploty, rychlost ohřevu.
Nevýhody: vyšší cena grilu a nutnost výměny lávových kamenů.
Vodní gril:
Jste pro zdravou výživu? Není tedy nic lepšího, než si pořídit vodní gril. Ve vodním grilu probíhá grilování ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry. Na pokrm působí horký vzduch aromatizovaný kouř prosycený vodními parami. Mezi ohništěm a roštem je navíc umístěna nádoba s vodou, která plní hned několik funkcí. Do nádoby odkapává tuk, odpadává tak spalování a vznik škodlivých látek. Pokrm se zpracovává působením tepla, dýmu a vodní páry, což je zdravější způsob přípravy. V grilu se zatápí dřevem, nejvhodnější jsou dřeva tvrdá a voňavá, např. buk a švestka.
Výhody: maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nevýhody: vyšší pořizovací cena grilu a omezená nabídka na trhu.

Výkon grilu nelze regulovat u grilů na dřevěné uhlí. U elektrických a plynových grilů však jejich výkon regulovat lze. Pamatujme však na to, že větší výkon si vyžádá zvýšenou spotřebu plynu (el. energie). Ty nejlahodnější steaky vznikají při pečení na malém výkonu po hodně dlouhou dobu. U elektrických a plynových grilů si ale můžete výkonnost i zvýšit. Promyšlené grily mají také prvky zvyšující grilovací výkon, jako jsou poklopy a kouřovod, který ohřívá grilovací plochu navíc i horizontálně a zajišťuje ideální hoření. Pro běžné rodinné použití stačí dvouhořákový plynový gril s výkonem od 7 – 10 kW. Pro větší grilovací party, kde se sejde více než osm lidí, si pořiďte velký čtyřhořákový gril, u něhož je třeba výkonu cca 20 kW.

Recept pro prvojarní grilování:
Grilovaná krkovička na medu
6 plátků vepřové krkovičky
3 velké lžíce medu
citrónová šťáva
6 stroužků česneku
sůl dle potřeby
2 lžíce oleje
pár kapek sójové omáčky
pár kapek worcestrové omáčky
1/4 lžičky pepře
1/4 lžičky drceného kmínu
1/4 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky chilli

Nejprve smícháme med s citrónovou šťávou, prolisujeme česnek, následně pak přidáme do směsi, osolíme, přidáme olej, sójovou i worcestrovou omáčku a koření. Směs důkladně promícháme, a pak do ní naložíme maso, které necháme marinovat v chladu několik hodin. Ideální je přes noc do druhého dne, aby se chutě do masa vpily. Marinované maso pak vytáhneme, dáme na gril a grilujeme z každé strany cca 10 - 15 minut, podle žáru. Během grilování můžeme potírat zbylou marinádou. Dobrou chuť.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...