Dobrý večer, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 cesnekJistě jste ji už někdy viděli. Asi třicet centimetrů vysoká rostlinka s drobnými bílými květy na delší stopce a jasně zelenými širokými listy. V lužních a listnatých lesích vytváří již v dubnu bujné koberce. Málokdo ale ví, že se jedná o velmi zdravý, chutný a léčivý medvědí česnek, který může pomoct například i při celkové jarní detoxikaci organismu.

Tato rostlinka s velkou škálou léčivých účinků nám může obohatit jídelníček již brzy na jaře, její chuť je mírně štiplavá, česneková. Od podobných rostlin ji můžeme odlišit i její pronikavou česnekovou vůní. Říká se, že svůj název dostala, protože ji vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jí pročistili žaludek, střeva a krev.
Medvědí česnek obsahuje vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, které příznivě působí na lidský organismus, proto se hojně využívá v lidové medicíně například k léčbě chřipky, nachlazení, zánětů horních cest dýchacích, bronchitidy a angíny. Působí jako mírné antibiotikum, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům, potlačuje nadýmání a křeče, je vhodný při zácpě i průjmech, působí příznivě i při cukrovce, snižuje hladinu cholesterolu a čistí krev. Je to tedy pomocník k nezaplacení, který vám může nahradit téměř celou lékárnu.
A jak medvědí česnek konzumovat? Nejlépe se hodí čerstvý, nakrájený na chléb, do salátů, sendvičů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek a omáček, posypat jím vařené brambory, přidat do amolet nebo jej připravit na způsob špenátu. Může se dát do pomazánek a tvarohů, do pesta a do bylinkového oleje. Pro delší uchování jej můžete nadrobno nakrájený jemně napěchovat do šroubovací zavařovací sklenice a zalít kvalitním olivovým olejem a dát do lednice. Takto se pak dá přidat do tvarohu, do brambor, pomazánek, smíchat například s Lučinou.
Medvědí česnek je nejen zdravým ale i chutný a jeho sezóna právě začíná. Takže pokud vám neroste přímo na zahrádce, můžete se vydat s košíkem do lesa. Určitě budete mít štěstí, v našich lesích se vyskytuje poměrně hojně.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...