Příjemnou noc, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 barman 006FOTOGALERIE: Celkem pětačtyřicet barmanů a čtrnáct baristů se představilo na letošním třetím ročníku Amundsen cupu, který se ve čtvrtek konal v prostějovském Společenském domě. Základem lákavých koktejlů letos byla nejprodávanější skotská whisky Johnnie Walker. Kromě soutěžících se na oblíbenou soutěž po letech přišli podívat i bývalí absolventi pořádajícího SOU obchodního v Prostějově.

Dráždivé koktejly plné okouzlujících barev a rafinovaných chutí a výtečná káva vonící po pohodě a dalekých končinách. Právě tyto dva druhy nápojů sehrály hlavní roli v letošním Amundsen cupu. Nikdy by však nevznikly bez barmanů a baristů, kteří je připravili. Mezi nimi se představila i celkem šestice studentů domácího SOU obchodního Prostějov. „Pět našich barmanů dělalo koktejly a Sylvie Obručníková coby baristka připravovala kávu,“ svěřila se Večerníku Iveta Stískalová, vedoucí odborného Středního odborného učiliště obchodního, která své svěřence nejen připravila, ale vystoupení velice emotivně prožívala spolu s nimi. „Soutěžící jsme z řad našich studentů vybírali podle jejich manuální zručnosti a chuti na sobě pracovat,“ přidala s tím, že nejdůležitější pro úspěch
v Amundsen cupu je samotná příprava nápoje. „Pokud chtějí uspět, musí si soutěžící perfektně nachystat láhve, sklenice a další inventář, který přímo na pódiu využijí. Vše musí být dokonale čisté a poskládané tak, aby vždy věděli kam sáhnout a při přípravě působili suverénně,” prozradila Iveta Stískalová.

Na soutěž se po pěti letech vrátila z Korfu

Amundsen cup od roku 2013 úspěšně navazuje na celkem patnáct ročníků Hanáckého poháru, kterým prošlo několik generací budoucích barmanů a barmanek. Další život je pak často zavál zcela jinam, než oni sami čekali. Přesto někteří z nich na dobu strávenou na SOU obchodním stále rádi a s velkou nostalgií vzpomínají. „Prostě se mi zastesklo po skvělých lidech ze školy,“ vysvětlila nám s úsměvem důvod své návštěvy půvabná Kateřina Martausová, která se na Hanáckém poháru jako soutěžící představila přesně před pěti lety. Od té doby prožila několik životních kotrmelců, přesto se jí stále daří plnit si své sny. „Po vyučení jsem si dodělala maturitu a byla přijata na vysokou školu. V rámci studia jsem se dostala i do Řecka, kde se mi zalíbilo a začala tam pracovat. Seznámila jsem se tam s přítelem, se kterým čekám dceru. Kvůli porodu jsem se nyní vrátila zpět domů, českému zdravotnictví věřím přece jen více než tomu řeckému,“ prozradila dále sympatická Kateřina, která v Řecku našla to, co hledala. „Vždy jsem milovala slunce a vůni moře. A toho všeho je na Korfu více než požehnaně,“ usmála se absolventka učiliště, která je důkazem toho, že šikovný a pracovitý člověk je schopný se dobře uživit kdekoliv na světě.

A jak to dopadlo?

Ve velké konkurenci kategorie barmanů už potřetí za sebou zvítězil Marek Baciak ze SOŠ Litovel. „Za dokonání hattricku dostal od nás velký dort. Příští rok však už nepřijede, takže dostanou šanci druzí,“ upozornila Milada Dosedělová, ředitelka pořádající školy. Přípravu kávy pak nejlépe zvládla Hana Kösslerová z Poličky.
Jak už je tradicí, soutěž byla velmi dobře zorganizována, vše pěkně odsýpalo bez větších prodlev, což přispělo i příjemné atmosféře celé akci. „Myslím, že všichni účastníci odjížděli spokojeni. Svědčí o tom mimo jiné i dopis, který jsme dostali hned další den po skončení akce. Z jedné z oslovených škol nám píšou, že se jim u nás moc líbilo a příští rok rádi přijedou zase,“ uzavřela Milada Dosedělová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...