- 14. březen 2015
- 1065x
FOTOGALERIE: Po úspěchu předchozích dvou kuchařských show ze závěru loňského roku vsadili při prvním letošním podniku organizátoři na francouzské speciality. Kuchařský kolektiv pod vedením jednoho z tuzemských mistrů tohoto řemesla Lubomíra Brázdy a místního šéfkuchaře Vladimíra Langera opět připravil pětichodové menu, při němž na hosty dýchala z talířů sladká Francie.
Pravda, do slova a do písmene se tak stalo až v samotném závěru, při němž coby moučník trůnil ze žlutého ostrova vanilkové omáčky čokoládový muffin plněný horkou čokoládou. Dlužno podotknout, že pro milovníky čokolády se dal zažít téměř chuťový orgasmus...
Začátek byl ovšem neméně zajímavý. Třicítka hostů měla možnost jako studený předkrm ochutnat ústřice. „Počet návštěvníků jsme na doporučení pana šéfkuchaře omezili, při těchto pokrmech je třicet porcí maximum,“ vysvětlila vzdušnější prostor nekuřáckého salonku provozovatelka restaurace Miriam Vysloužilová.
K ústřicím jste se mohli postavit ve třech rovinách - otevřít a vysát, nechat si otevřít a jenom ochutnat nebo si tento zážitek vůbec nechat ujít. Pro takové byla jako náhradní předkrm přichystána paštika. Pokud byste snad byli na vážkách, co je zásadní substancí francouzské paštiky, pak vězte, že to je koňak. Národní nápoj země galského kohouta, totiž víno, hraje důležitou roli také v tamější cibulačce. Na víně se totiž restují cibulky, polévka se nezahušťuje a dává se do ní toast a francouzský sýr (rozhodně ne eidam).
Po relativně známé krmi přišla na řadu opět francouzská specialita, žabí stehýnka. Jak ujistil kuchař Brázda, nejsou ze žádné zahradní ropuchy, nýbrž žab chovaných ve speciálních farmách. Přesto je lépe pro první seznámení stehýnka raději obalit ve vinném těstíčku, byť znalci tvrdí, že lepší jsou upravená přírodním způsobem. Telecí závitek na pečené zelenině zvané ratatouille doplňoval coby příloha méně známý, ale o to chutnější sýrový koláč. No a o moučníku už byla řeč.
Večerník se samozřejmě zajímal, jaké zážitky si hosté z této show odnesli. Všichni oslovení byli nadmíru spokojeni, míra zkušeností byla ale rozdílná i v rámci jednoho stolu. „Žabí stehýnka jsem už chutnal na přírodní způsob, takže jsem si je přišel připomenout,“ zazněl hlas toho zkušenějšího, zatímco kolega naproti tvrdil, že se s francouzskými specialitami dosud nesetkal.
Získal si už šéfkuchař Brázda v Prostějově stálé příznivce? „Dva stoly jsou už stálí hosté těchto show, ostatní jsou noví. Každopádně jsou to jiní hosté než naši štamgasti,“ vysvětlila Vysloužilová s tím, že poměrně vysoká finanční náročnost tohoto odpoledne možná některé zájemce odradila.