Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 stoleta ciperkaFOTOGALERIE Výřečná, bezprostřední a veselá. Tak by se dala charakterizovat Božena Kristková, která se narodila v roce, ve kterém šestatřicetiletý Albert Einstein publikoval svoji obecnou teorii relativity. Čiperná stařenka z Bílovic-Lutotína v úterý 6. ledna 2014 oslavila sté narozeniny. A Večerník byl celé slávě přítomen.

Narodila se za panování Františka Josefa I., v čele státu pamatuje T. G. Masaryka, Klementa Gottwalda, Gustava Husáka či Václava Havla. Ona sama však celý život pracovala v zemědělství, nejprve v rodinném hospodářství, později ve znárodněném zemědělském družstvu. Božena Kristková je zároveň živoucí kronikou rodných Bílovic.

„O dění kolem sebe měla maminka vždy skvělý přehled. U nás doma se totiž odnepaměti dělalo ovocné víno z jablek, rybízu, černého bezu či šípků. A když šel někdo okolo našeho domu, tak ho maminka odchytila, nalila mu toho ovocného vína a už se povídalo a povídalo o všem možném,“ vylíčila Večerníku dcera Božena  Kulišťáková.

Před více jak deseti lety se na radu lékaře stala Božena Kristková klientkou Domova pro seniory v Kostelci na Hané. Zde je velice spokojená a o sedmapadesát let mladšího ředitele Davida Ševčíka nazývá svým „miláčkem“. Donedávna přitom ještě pravidelně docházela uklízet do bílovické kapličky. „Jak se dožít stovky? Tak hlavně se musíte hýbat, pracovat a dobře jíst. Nesmíte se trápit zbytečnostmi, ale raději se zajímat o to, co se kolem vás děje,“ prozradila nám svůj recept paní Kristková, která vychovala tři děti - Josefa, Tomáše a Boženu. Těšit se může i ze tří vnuček a stejného počtu pravnoučat. Nejmladšímu z nich Jakubovi je třináct let.

U příležitosti oslav stých narozenin se do dlouhého zástupu gratulantů kromě personálu Domova pro seniory postavili i starostové Kostelce na Hané, Bílovic-Lutotína, zástupci Olomouckého kraje či České správy sociálního zabezpečení. Její zaměstnankyně při této příležitosti zvěstovala oslavenkyni jistě příjemnou zprávu, že se jí po stých narozeninách důchod navýšil o celé dva tisíce korun!

Se svojí gratulací se připojuje i PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který paní Kristkové do dalších let přeje hodně zdraví, elánu i životní pohody.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...