Dobré odpoledne, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 tri_kraloveS počátkem nového roku se opět rozeběhla nejmasovější tuzemská dobrovolnická akce, Tříkrálová sbírka. Letos probíhal už patnáctý ročník, pilotní akce v roce 2000 byla organizována pouze na území olomoucké arcidiecéze. V oblasti působnosti prostějovského děkanátu sbírku organizuje Charita Prostějov.

Právě jejího ředitele Františka Hynka zastihl Večerník spolu s první skupinou koledníků v úterý 6. ledna dopoledne po mši svaté v prostorách radnice. Zpěv tradiční tříkrálové koledy s kytarovým doprovodem obstarával pastorační asistent Vít Forbelský.

„Jako koledníci se většinou hlásí děti z místních farností, celkem jsme vytvořili šestnáct skupinek. Na svátek Tří králů se do prostějovských ulic vydaly čtyři skupinky koledníků z řad studentů Cyrilometodějského gymnázia a my jako tak říkajíc V.I.P. koledníci,“ informoval Forbelský před dveřmi náměstkyně primátora Ivany Hemerkové. „Jednou z důležitých lidských potřeb je obdarovávat druhé,“ připomněla paní náměstkyně, když vedle příspěvku do kasičky potěšila mentálně handicapovaného koledníka – „toho černého vzadu“ – občerstvovací lahví na kolo.

Na starobylém portálu se objevil známý nápis K+M+B 2015. „A neznamená to Kašpar, Melichar, Baltazar,“ poznamenala Hemerková, přičemž „král“ s kytarou přikývl. „Jedná se o zkratku z latinského Christus mansionem benedicat, tedy Kristus požehnej tomuto domu,“ vysvětlil správný význam Forbelský.

A kam vedly další kroky koledníků? „Kromě magistrátu ještě odpoledne navštívíme náš domov Daliborka, kde přebývají naši klienti. V Prostějově chodilo asi šest skupinek koledníků už o víkendu 3. a 4. ledna,“ zdůraznil Forbelský.

Souhrnné výsledky za prostějovský děkanát budou známy v době tohoto vydání Večerníku, kdy budou rozpečetěny všechny pokladničky. „Průběžné výsledky sbírky jsou zveřejňovány na stránkách Charity Prostějov. Doufáme, že výtěžek bude srovnatelný s tím loňským, který činil přes 700 tisíc korun,“ předpokládá pastorační asistent zdejší Charity.

Večerník se také zajímal, na co budou použity vybrané prostředky a kolik jich vůbec v našem městě zůstane. „Primárně chceme rozvíjet projekt Marta, což je oprava domu na Martinákově ulici, kde vzniknou mimo jiné chráněné dílny, potřebujeme také pořídit nový automobil pro pečovatelskou službu, protože vozový park stárne. Zhruba třicet tisíc zůstane ve fondu pro přímou pomoc lidem v akutní nouzi. V místě zůstává 58% vybraných prostředků spolu s alikvotní částí darů došlých na účet a prostřednictvím DMS, zbytek se odevzdá arcidiecézní charitě Olomouc, která organizuje pomoc i mimo naši republiku,“ osvětlil investiční plány Forbelský.

Jedna ze skupinek studentů Cyrilometodějského gymnázia šla koledou po areálu nemocnice, kde ji doprovázela místní kaplanka paní Studýnková. Na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných „tři krále“ Annu Burešovou, Alžbětu Dittmannovou a Klaudii Kaplánkovou přivítala vrchní sestra Naděžda Crhonková. „Přihlásily jsme se na koledování dobrovolně,“ ujistila sextánka Anička, „někdo šel poprvé, jiní už mají zkušenosti z minulých let.“ Při zpěvu doprovázeném zobcovou flétnou senioři viditelně pookřáli a rádi přispěli ze svých skromných prostředků na dobrou věc. „Máme značný věkový rozptyl obecenstva, po „eldéence“ jdeme do mateřské školy. Pro každého, kdo přispěje, máme také připravenou malou pozornost, takže z obdarování má radost každý z nás,“ uzavřela usměvavá studentka.

A právě o probuzení toho dobrého v nás jde v Tříkrálové sbírce možná víc, než o finanční výtěžek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...