Dobré ráno, dnes je pondělí 6.5.2024
svátek slaví Radoslav,
zítra Stanislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 restaurant_dayFOTOGALERIE Chuťové buňky se uplynulou sobotu při vstupu do předsálí v přízemí i prvním patře Společenského domu v Prostějově plašily, sliny se sbíhaly. Okrašlovací spolek města Prostějova ve spolupráci s účastnicemi kurzu Okresní hospodářské komory a pod záštitou Zdravého města uspořádal další díl oblíbené přehlídky domácích pochutin Restaurant Day. A to, co domácí kuchaři, kuchařky a pekařky předvedli, to byla úplná paráda!

„Je tady pětadvacet stánků, na kterých vyložení amatéři kulinářského řemesla vaří, pečou nebo smaží a prodávají různé dobroty. Návštěvníkům této akce pak své výtvory prodávají, ale čistě jen za nákladové ceny, které mají přesně do haléře spočítány. Při těchto akcích jde vyloženě o to, aby člověk, pokud skutečně něco umí a doma si to již vyzkoušel, nabídl svůj kuchařský či pekařský um nejenom doma svým rodinným příslušníkům, ale přišel se pochlubit na veřejnost,“ prozradila  Večerníku přímo na místě hlavní organizátorka dalšího dílu Restaurant Day Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku a prostějovská zastupitelka. Ona sama s manželem a synem se na akci pochlubila do daleka vonícími bramboráky. „Recept? Tak ten vám neprozradím, jde o tajemství naší rodiny. A pochybuji, že někdo tady z účastníků vám recepty prozradí,“ zasmála se Sokolová.

Společenským domem se v sobotu 15. listopadu jen linuly vůně všeho druhu. Čichovým buňkám početných návštěvníků akce určitě neunikly nejenom bramboráky, ale také domácí klobásky, kukuřičné placky, červíčci na česneku, polévky, guláše a celá řada dalších dobrot. Několik domácích pekařek i pekařů představila bábovky, zákusky, ale už také vánoční cukroví. Kdo neochutnal, nebo si dokonce něco nekoupil, měl smůlu. Ale jak Večerník přímo na místě zjistil, davy lidí se nenechaly ani u jednoho z pětadvaceti stánků dlouho pobízet! „Jsem velmi spokojena s úrovní i návštěvností celé akce. V tomto roce se Restaurant Day podařilo uskutečnit již potřetí, po květnu a srpnu, kdy se akce konala pod širým nebem v Kolářových sadech, jsme zvolili Společenský dům. Ačkoliv jsme zpočátku trošku bojovali s elektřinou, protože mnoho z nás smažilo, ohřívalo, vařilo kávu či točilo pivo, tak se vše báječně vydařilo. S kůží na trh se dostavilo dvacet pět lidí, kteří nabízeli různé výtvory - bezlepkové pečivo, domácí anglické klobásy, pivo, otevřeli basický či polévkový bar. Tím pádem jsme se opět ´rozrostli´, v Kolářových sadech bylo prodávajících jedenáct,“ komentovala sobotní vydařené odpoledne Milada Sokolová, duše celého podniku Restaurant Day. „Je znát, že se lidé naučili si tento den užít. A někteří přišli již před úderem třinácté hodiny! Bylo zřejmé, že vědí, že čím dříve přijdou, tím lépe si nakoupí. Vzali si s sebou i nádoby na ´odběr domů´, takže si takto chytře navařili i na další dny,“ usmívala se spokojeně.

Už v tuto chvíli tak není pochyb, že další díl této akce na sebe nenechá dlouho čekat. „Záleží pouze na zájemcích, zda i v únoru příštího roku, jak by se správně měl Restaurant Day opět konat, budou ve vaření, pečení či smažení pokračovat,“ uzavřela Sokolová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...