- 18. listopad 2014
- 776x
FOTOGALERIE Chuťové buňky se uplynulou sobotu při vstupu do předsálí v přízemí i prvním patře Společenského domu v Prostějově plašily, sliny se sbíhaly. Okrašlovací spolek města Prostějova ve spolupráci s účastnicemi kurzu Okresní hospodářské komory a pod záštitou Zdravého města uspořádal další díl oblíbené přehlídky domácích pochutin Restaurant Day. A to, co domácí kuchaři, kuchařky a pekařky předvedli, to byla úplná paráda!
„Je tady pětadvacet stánků, na kterých vyložení amatéři kulinářského řemesla vaří, pečou nebo smaží a prodávají různé dobroty. Návštěvníkům této akce pak své výtvory prodávají, ale čistě jen za nákladové ceny, které mají přesně do haléře spočítány. Při těchto akcích jde vyloženě o to, aby člověk, pokud skutečně něco umí a doma si to již vyzkoušel, nabídl svůj kuchařský či pekařský um nejenom doma svým rodinným příslušníkům, ale přišel se pochlubit na veřejnost,“ prozradila Večerníku přímo na místě hlavní organizátorka dalšího dílu Restaurant Day Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku a prostějovská zastupitelka. Ona sama s manželem a synem se na akci pochlubila do daleka vonícími bramboráky. „Recept? Tak ten vám neprozradím, jde o tajemství naší rodiny. A pochybuji, že někdo tady z účastníků vám recepty prozradí,“ zasmála se Sokolová.
Společenským domem se v sobotu 15. listopadu jen linuly vůně všeho druhu. Čichovým buňkám početných návštěvníků akce určitě neunikly nejenom bramboráky, ale také domácí klobásky, kukuřičné placky, červíčci na česneku, polévky, guláše a celá řada dalších dobrot. Několik domácích pekařek i pekařů představila bábovky, zákusky, ale už také vánoční cukroví. Kdo neochutnal, nebo si dokonce něco nekoupil, měl smůlu. Ale jak Večerník přímo na místě zjistil, davy lidí se nenechaly ani u jednoho z pětadvaceti stánků dlouho pobízet! „Jsem velmi spokojena s úrovní i návštěvností celé akce. V tomto roce se Restaurant Day podařilo uskutečnit již potřetí, po květnu a srpnu, kdy se akce konala pod širým nebem v Kolářových sadech, jsme zvolili Společenský dům. Ačkoliv jsme zpočátku trošku bojovali s elektřinou, protože mnoho z nás smažilo, ohřívalo, vařilo kávu či točilo pivo, tak se vše báječně vydařilo. S kůží na trh se dostavilo dvacet pět lidí, kteří nabízeli různé výtvory - bezlepkové pečivo, domácí anglické klobásy, pivo, otevřeli basický či polévkový bar. Tím pádem jsme se opět ´rozrostli´, v Kolářových sadech bylo prodávajících jedenáct,“ komentovala sobotní vydařené odpoledne Milada Sokolová, duše celého podniku Restaurant Day. „Je znát, že se lidé naučili si tento den užít. A někteří přišli již před úderem třinácté hodiny! Bylo zřejmé, že vědí, že čím dříve přijdou, tím lépe si nakoupí. Vzali si s sebou i nádoby na ´odběr domů´, takže si takto chytře navařili i na další dny,“ usmívala se spokojeně.
Už v tuto chvíli tak není pochyb, že další díl této akce na sebe nenechá dlouho čekat. „Záleží pouze na zájemcích, zda i v únoru příštího roku, jak by se správně měl Restaurant Day opět konat, budou ve vaření, pečení či smažení pokračovat,“ uzavřela Sokolová.