Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

To bylo údivu! Někteří řidiči si v sobotu museli připadat, jako by někde špatně odbočili a rázem se ocitli na cestě vedoucí devatenáctým stoletím. Za tímto jejich pocitem ovšem tentokrát nestál špatný stav silnic po zimě, ale setkání s protijedoucím cestovním kočárem Landauer doprovázeným čtveřicí tatných hulánů. Ten i letos zajímavým způsobem upozornil na zahájení turistické sezóny jak v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem, tak v celém Olomouckém kraji.

„Už jedou, už jedou!“ Tato vzrušená zvolání se nesla v sobotu 29. března od úst k ústům v celkem třinácti obcích regionu. Šlo vždy o vesnice či města, do nichž zamířil cestovní kočár Landauer, který vyjel v sobotu od Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Postupně projel Služínem, Stařechovicemi, Kostelcem na Hané, Čelechovicemi na Hané, Studencem, Olšany u Prostějova, Třebčínem, Lutínem, Slatinicemi, Ludéřovem, Kníničkami, Drahanovicemi a před návratem domů se ještě zastavil ve Lhotě pod Kosířem. Doprovázený byl po celou dobu kvartetem ztepilých a veselých hulánů, kteří zajišťovali bezpečnost cestujících v kočáře. A svezli se i zastupitelé jednotlivých obcí, místní podnikatelé či další osobnosti spjaté s děním v regionu.

Jízda přitom neměla pouze svůj propagační účel. Historický kočár i ušlechtilí koně dokázali lidi přitáhnout na návsi jejich obcí. Místní děti se pak mohly těšit nejen z neobvyklé podívané, ale i z dárků. Osádka kočáru jich na padesát kilometrů dlouhé trase rozdala celkem sedmdesát kilogramů. Přítomní se zároveň dozvěděli i něco málo o historických památkách, kolem nichž denně chodí. „Máte tu krásný kostel, tak si ho chraňte,“ doporučil Václav Obr například ve Stařechovicích v souvislosti se stavbou, jejíž kořeny sahají až do čtrnáctého století. Právě ve stařechovickém kostele je uložena románská křtitelnice z počátku třináctého století, která je nejstarší evidovanou kulturní památkou na Prostějovsku.

Po milém setkání rychle nastal čas loučení. „Letos jsme tu jako ozbrojená stráž, ale na podzim se k vám vrátíme a celou vesnici vypleníme,“ vtipkoval na závěr Zdeněk Ševčík v uniformě jednoho z hulánů. Narážel tím na tradiční setkání vojsk tří císařů, která se utkala v roce 1805. Připomínka místních šarvátek předcházejících slavné bitvě u Slavkova se koncem listopadu už tradičně koná právě v nedalekém zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.

Kromě této akce připravuje Muzeum kočárů během celého roku řadu dalších originálních událostí. Nejbližší příležitost k jeho návštěvě obohacené o zajímavý program bude již 19. a 20. dubna. Lidé si při třetím ročníku oslav Velikonoc budou moci ve stylovém prostředí vyzkoušet tradiční zdobení vajíček či pletení pomlázky. Vrcholem sezóny v Čechách pod Kosířem bude ovšem i tento rok šlágr s názvem Josefkol. Setkání řemeslníků spjatých s výrobou kočárů obsadí zdejší zámecký park 19. a 20. července.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...