Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 marsalek_oceneniDvaatřicetiletý Ondřej Maršálek z Prostějova získal ocenění Česká hlava, nejprestižnějšího českého ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout, a to v kategorii pro doktorandy. Získal cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Práce doktora Maršálka se zabývá molekulárními simulacemi působení ionizujícího záření na vodu a vlastnostmi takto vzniklého hydratovaného elektronu - elektronu "rozpuštěného ve vodě." Jeden z procesů popsaných v jeho práci je dosud pod rozlišovací schopností i špičkových experimentů v zahraničí.

Ondřej Maršálek byl ve čtvrtek 21. listopadu přijat Miroslavem Pišťákem, primátorem města Prostějova, který mu předal pamětní stříbrnou minci Otta Wichterleho. "Vážený pane doktore, s radostí jsme přijali zprávu, že se vám dostalo významného ocenění Vaší dosavadní odborné činnosti. To, že se prostějovský rodák stal vítězem soutěže Česká hlava 2013, je pro nás všechny výborná zpráva a věřím, že alespoň trošku se vámi můžeme pyšnit. S přáním, aby vás na cestě za dalšími úspěchy provázelo jen to dobré a projevem úcty," uvedl Miroslav Pišťák, primátor města.

Po maturitě na dvojjazyčném Gymnáziu v Olomouci-Hejčíně Ondřej Maršálek vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor teoretická fyzika. V doktorském studiu pokračoval ve skupině profesora Pavla Jungwirtha na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Ve své práci se zabývá počítačovými simulacemi chemických a fyzikálních procesů. Za čtyři roky svého působení na Akademii věd absolvoval několik zahraničních stáží například v USA, Japonsku nebo Izraeli. V současné době pracuje na New York University v New Yorku na postdoktorantské pozici.

Fyzika ho bavila už od střední školy. „Během studia na Matematicko-fyzikální fakultě se setkal s profesorem Pavlem Jungwirthem, v jehož skupině měl možnost věnovat se vědecké práci a získávat zkušenosti v zahraničí. Z ocenění máme velikou radost, protože víme, kolik času a energie Ondra své práci věnuje,“ říká pyšná maminka mladého vědce Jana Maršálková.

Práce doktora Maršálka se zabývá molekulárními simulacemi působení ionizujícího záření na vodu a vlastnostmi takto vzniklého hydratovaného elektronu - elektronu "rozpuštěného ve vodě." Tyto děje probíhají na krátkých časových škálách setin až jednotek pikosekund, což je doba, za kterou světlo urazí zhruba třetinu milimetru.

Výpočty doktora Maršálka je detailně popisují a analyzují a pomáhají tak jejich pochopení. Jeden z procesů popsaných v jeho práci je dosud pod rozlišovací schopností i špičkových experimentů v zahraničí.

Použité metody jsou výpočetně značně náročné, a proto se doktor Maršálek musel věnovat také otázce efektivního využití dostupného programového vybavení a výpočetních zdrojů.

Výsledky jeho práce mají praktický význam všude, kde je vodné prostředí vystaveno ionizujícímu záření, tedy například při zpracování a skladování jaderného odpadu nebo při ozařování zhoubných nádorů.

47 marsalek_vysvetlujiciSpolečnost Česká hlava je spolu s Úřadem vlády České republiky každoročním vyhlašovatelem stejnojmenných cen - nejprestižnějšího českého ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout. Laureátům je ocenění Česká hlava za vědu, výzkum a inovace předáváno v několika kategoriích již od roku 2002. Od roku 2006 je vítězná hlavní cena udělována premiérem České republiky na základě usnesení vlády jako "česká nobelovka za vědu, výzkum a inovace“ pod názvem Národní cena vlády Česká hlava. Slavnostní vyhlášení oceněných vědců a techniků proběhlo na galavečeru v neděli 17. listopadu 2013 ve 20.00 hodin v Praze. Záznam slavnostního předávání ocenění odvysílá ČT2 v neděli 24. 11. 2013 ve 21.00 hodin.

Zdroj: www.ceskahlava.cz

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...