Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Když už jsme si bylinky a plodiny nasbírali, přichází řada na jejich zpracování. Tento proces je velice důležitý! Na jejich uskladnění či zpracování si dejte záležet, aby vydržely co nejdéle a nekazily se. Existuje celá škála receptů, pár jich teď přinášíme.

ŠÍPKOVÝ SIRUP
Suroviny:
1 kg šípků
1,5 l vody
1,5 kg cukru
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho citronu
5 lžic medu
Postup:
Šípky pořádně omyjeme. Rozmixujeme, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hodin louhovat.
Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly prospěšné látky z šípků. Pořádně přecedíme přes hodně jemné sítko, potažmo plátýnko.
Vmícháme cukr, šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem.

RAKYTNÍKOVÝ LIKÉR
Suroviny:
500 g plodů rakytníku
1,2 l alkoholu
8 lžic medu
Postup:
Nasbírané plody rakytníku důkladně omyjeme, rakytník ve velké misce rozmačkáme vidličkou a naložíme do alkoholu. Jednou za čas promícháme.
Po dvou měsících přidáme ke směsi med, propasírujeme a necháme dál odležet.
Po dalších dvou měsících přecedíme tekutinu přes síto a ještě plátno. Pokud bude rakytníkový likér ještě hořký, znovu osladíme medem. Likér nalijeme do čistých lahví a skladujeme v chladu a temnu.

MÁTOVÝ SIRUP
Suroviny:
větší svazek máty
1 kg krystalového cukru
1 sáček (20 g) kyseliny citrónové
asi 2 litry převařené vody
Postup:
Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat asi 24 hodin.
Další den na sporáku pak směs zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme roztok asi tři minuty přejít varem. Odstraníme listy a přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátýnko.
Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.

 

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HERBÁŘ aneb vše nejen kolem bylinek můžete najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 26. října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...