Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Bude nebo nebude? Až dnes bude definitivně potvrzeno, zda-li se v letošním roce uskuteční den věnovaný Zemi. Proběhnout má v netradičním čase až v říjnu proto, že na jaře byl poprvé odložen z důvodu koronavirové pandemie. Stejný osud jej ovšem může potkat i tentokrát. Jestli tedy na ekojarmark a aktivity pro děti i dospělé alespoň v omezené podobě, nebylo v době uzávěrky jasné. Pokud by se tak stalo dozvíte se během sobotního dopoledne zajímavé informace o přírodě i o našem městě.


Ekologicky motivovaná akce pořádaná každoročně v dubnu byla letos přesunuta do náhradního termínu na 17. října. Pro návštěvníky sobotní akce má být připravený bohatý program, který je kvůli opatřením proti šíření koronaviru lehce pozměněn. „Jestliže se Den Země uskuteční, proběhne trochu jinak, než jsme z předchozích let zvyklí. Bohužel letos nebude žádný kulturní program, aby se nám tam lidé moc neshlukovali. Jedeme prostě v tom, co je teď aktuálně povolené,“ prozradila Večerníku Petra Floderová, vedoucí pořádajícího Ekocentra Iris Prostějov. „O uspořádání akce budeme jednat v pondělí (tj. dnes – pozn.red.) s prostějovským magistrátem,“ dodala v pátek odpoledne s tím, že maximální počet lidí na jednom místě by byl dvacet.
Co vše byste mohli vidět? Tradiční jarmark, na který jsou lidé zvyklí, by mohl nabídnout řadu produktů. „Stánky se zdravou výživou, přírodní kosmetikou, ručně vyráběnými věcmi, s kreslenými kamínky nebo s oblečením pro děti, dále stánek Českého svazu ochránců přírody a nachystaná bude i výstava o přírodě,“ plánovala Floderová. Pro malé, ale i velké bude připraveno mnoho činností týkajících se přírody. „Aktivity pro děti a dospělé budou, ale spíše formou takových hledaček. Nebudou to klasické úkoly, jak je známe, z toho důvodu, aby se nám lidé moc nekumulovali. Zájemcům dáme úkoly a oni půjdou někam pryč si sami něco hledat, například různá domovní znamení. Pošleme je také do parku, aby si tak obešli ty nejvýznamnější stromy, které označíme,“ nastínila své představy vedoucí Ekocentra.
Organizátoři připravili program, který osloví každého, proto si tuto sobotu udělejte čas a zajděte na prostějovské náměstí. Potvrzení o konání akce vám přinese server www.vecernikpv.cz.

 

 

KDY: SOBOTA 17. 10. 2020, 9:00 do 12:00 HODIN
KDE: NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA, PROSTĚJOV

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...