Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pamětníci si možná vzpomenou, že naše město bylo kdysi součástí Jihomoravského kraje, jehož centrum představovalo město Brno. A právě v něm se dne 19. září setkali moravské patriotky a patrioti a promoravští vlastenci na kulturně-historické slavnosti Den za Moravu. Jednalo se již o XV. ročník. Záštitu nad akcí převzali hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková.
Snahou pořadatelů ze spolku Moravská národní obec je poukázat na skutečnost, že také země Morava, ač byla proti zásadám demokracie, právního státu i slušnosti zbavena svých odvěkých zemských práv a svobod, se může pyšnit jedinečnou a nezaměnitelnou kulturou, bohatou a slavnou historií a více než tisíciletými zemskými tradicemi. Zároveň ukazují veřejnosti, že Morava má za předpokladu své široké zemské samosprávy, díky svému potenciálu, také nadějnou budoucnost.


Úvodní část Dne za Moravu se odehrála v interiéru kostela sv. Tomáše. Během pietního aktu představitelé Moravské národní obce, předseda Jaroslav Krábek v doprovodu 1. místopředsedkyně Lenky Holaňové a místopředsedy Vojtěcha Říhy, položili v místě posledního odpočinku Jana Jindřicha Lucemburského symbolicky květiny v moravských žluto-červených barvách. Došlo na projev předsedy, který mimo jiné hovořil o úspěšných iniciativách a aktivitách Moravské národní obce. Dalším řečnickým vystoupením byla upřímná výpověď velkého moravského patriota Jaromíra Břeně, který mimo jiné mluvil o víře, Moravě a moravské identitě. Slavnostní ráz podtrhl mužácký soubor Hútek z Bánova, který zazpíval moravskou hymnu „Moravo, Moravo“ a také další slavnostní píseň „Jsem Moravan“.
Následoval slavnostní průvod historickým středem města se zastávkou u tzv. Staré radnice. Ozdobou průvodu byli již tradičně Moravští rytíři sv. Rostislava a Kolumbana a členové historického sdružení, které představuje granátnickou jednotku 1. Moravského pěšího pluku Kaiser. Průvod došel na náměstí Svobody. Na něm bylo připraveno ozvučené, zastřešené pódium a také posezení pro účastníky Dne za Moravu a Slavností vína. Po úvodním představení spolku moderátorkou Karolínou Antlovou své umění předvedly děti z národopisného souboru Líšňáček, které na pódiu zatančily několik tradičních tanců z moravské Hané.
Součástí akce bylo i předání cen v anketě Osobnost Moravy. Po krátkém úvodu převzal unikátní skleněnou trofej za druhé místo v anketě pan František Uher. Zároveň tento skvělý zpěvák, multiinstrumentalista, lidový vypravěč, moderátor a imitátor obdržel v upomínku na svůj úspěch pamětní list. Vzápětí se tento rodák z Lanžhotu ujal mikrofonu a nejen prostřednictvím svých písní o Moravě, ale také díky svému temperamentu a vtipnému mluvenému slovu výrazně pozvedl náladu účastníků slavnosti. Vítězem ankety Osobnost Moravy 2019 se stal Luděk Urbánek „Savana“. Tento populární moderátor, muzikant a organizátor kulturních a charitativních akcí pro veřejnost převzal hlavní cenu, tedy překrásnou skleněnou trofej s moravskou orlicí, květiny a pamětní list. V několika větách pak tento moravský patriot poděkoval svým fanouškům za podporu při hlasování.
Květiny a pamětní listy dále obdržely další nominované osobnosti. V závěru jsme si ještě vyslechli několik písní v podání sdružení Moravanek a Moravanů německého jazyka. Své zpěvácké umění ukázali členové souboru Hútek z Bánova a poslední slovo měl opět předseda Moravské národní obce, který zdůraznil některé historické skutečnosti. Například to, že za vlády římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského se z Brna a Moravy krátce vládlo celé Evropě. Zmíněna byla také připravovaná učebnice dějin Moravy.
Příští rok se opět této zajímavé akce účastníme, a to možná ve větším počtu.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...