Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tradiční přehlídka ovoce a zeleniny se nesla v poklidné, pohodové a bezpečné atmosféře. Ústřední téma ZDRAVÁ ROSTLINA se prolnulo do celé expozice v pavilonu A, která představila nejlepší a nejzdravější výpěstky českých ovocnářů, zelinářů a školkařů.


Společně s výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex 2020 proběhly také oblíbené zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů OLIMA. Autorkou hlavní expozice byla floristka Pavlína Švecová. „Letošní výstava sčítá zhruba pětačtyřicet loňské návštěvnosti. I přesto, že se jedná o pokles návštěvnosti v souvislosti s COVID-19, na atmosféře výstavy se tato skutečnost nepodepsala. Nálada návštěvníků i jejich ohlasy na expozice byly velice pozitivní. Věříme, že díky výstavě načerpali tu pravou podzimní náladu a že našli inspiraci, ať už v podzimních floristických vazbách, či v krásných výpěstcích. Dokázali jsme, že lze vytvořit výstavu v pohodě a bezpečí,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.
Čtvrteční program byl započat slavnostním zahájením. Návštěvníky přivítala ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková společně se zástupci města Olomouce, Olomouckého kraje a oborových institucí.
Podzimní výstava Flora Olomouc ukázala to nejlepší, co se v daném roce urodilo, sklidilo a případně i zpracovalo. Letos byly oslavou nejen krásné výpěstky na pohled, ale především zdravé plody našich zahrádek. Zdraví rostliny a plodu se prolnulo do celé hlavní expozice. Návštěvníci se mohli dozvědět, jaké choroby a jací škůdci trápí jejich rostliny. Dominantou hlavního pavilonu byl strom života zahalený do barev podzimního listí a plodů. V expozici se schovávali také strašáci, kteří symbolizovali nástrahy, se kterými se musí vypořádat jak malý zahrádkář na své zahrádce, tak samotný velkopěstitel.
Velkým překvapením byla experimentální expozice Z JINÉHO SVĚTA. Ta svými pestrobarevnými rostlinami, tajemnou atmosférou a vesmírnou hudbou zavedla návštěvníky na jinou planetu. Autorkami expozice byly mladé zahradní architektky Martina Bláhová, Barbora Hubková a Dariia Kasimová.
Návštěvníci se mohli pokochat také výstavou podzimních hub, expozicí Zemská výstava starých odrůd a další expozicí Českého zahrádkářského svazu. Na venkovním pódiu Samba probíhaly populárně-naučné přednášky i hudební vystoupení. Festival gastronomie a nápojů zase představil regionální potraviny z různých krajů. Čtyři dny nabitého programu, bohaté zahradnické trhy a záplavu barevných plodin a květin pozvedlo také víkendové příjemné počasí babího léta.
Součástí výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex je také projekt Rozkvetlé památky. Ten díky profesionálním floristům okrášlil olomoucké pamětihodnosti květinovou výzdobou. Projekt spolupořádá Svaz květinářů a floristů České republiky a potrvá až do 15. října. Mezi vyzdobené památky patří: Loretánská kaple v Katedrále sv. Václava, Kaple Panny Marie Opatrovnické, Kostel Panny Marie Sněžné, Kaple sv. Jana Sarkandra a fontána Pramen živé vody sv. Jana Sarkandra.
Výstava byla pořádána společně se Zelinářskou unií Čech a Moravy, Ovocnářskou unií České republiky, Školkařským svazem České republiky a Českým zahrádkářským svazem.
Akce se konala pod záštitou primátora statutárního města Olomouce Miroslava Žbánka, hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka, ministra zemědělství Miroslava Tomana a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...