Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po krajských volbách v roce 2012 získalo mandáty zastupitelů Olomouckého kraje devět zástupců z Prostějovska napříč politickým spektrem. O čtyři roky později v roce 2016 se do krajského zastupitelstva dostalo už deset kandidátů z Prostějovska, což Večerník tenkrát předpovídal, přičemž se spletl pouze o jediné křeslo. A co letos? Dojde k dalšímu posílení vlivu Prostějovska v Zastupitelstvu Olomouckého kraje? Večerník je přesvědčen o tom, že reálná šance existuje! V popředí kandidátních stran a hnutí totiž figuruje značné množství osobností, které mají ve volbách už tento víkend reálnou šanci prorazit do pětapadesátičlenného nejvyššího politického orgánu Olomouckého kraje.


Pro pořádek si připomeňme, že ve volebním období 2016 až 2020 zastupovala a hájila zájmy Prostějovska v Zastupitelstvu Olomouckého kraje desítka politiků – Ladislav Okleštěk a František Jura oba z Prostějova, Ivo Zatloukal z Vrbátek (všichni ANO 2011), Ivana Dvořáková z Němčic nad Hanou, Ladislav Hynek z Kostelce na Hané (oba ČSSD), Radim Fiala z Prostějova (SPD), František Horák z Kostelce na Hané (Koalice pro Olomoucký kraj), Blanka Kolečkářová z Držovic (STAN + Pro Olomouc), Mojmír Sokol z Otaslavic (ODS) a Ludvík Šulda ze Seloutek (KSČM).
Opravdu si neusurpujeme věštecké schopnosti, ovšem vycházíme z reálných předpokladů a šancí jednotlivých politických stran a hnutí na to, aby prorazily do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Chce to jenom maličkost – získat od voličů potřebný pětiprocentní limit voličských hlasů. Není snad nikoho, kdo by předpovídal vítězství jinému subjektu, než je hnutí ANO 2011. A na jeho kandidátce je hned trojice významných osobností z Prostějovska, která dle našeho názoru nebude mít problém získat mandáty krajských zastupitelů - Ladislav Okleštěk (1.), František Jura (7.) a Irena Blažková (11.). Podle Večerníku bude „černým koněm“ krajských voleb Občanská demokratická strana, a z jejího pátého (Milada Sokolová), respektive osmého místa (Radek Wagner) by do krajského orgánu mohli vstoupit další dva zástupci Prostějovska. To samé se týká i v případě nové koalice ČSSD a Patriotů Olomouckého kraje, kde bude mírným překvapením skok Pavla Holíka z 9. příčky, který doplní třetího Ladislava Hynka.
Velkou neznámou je v tuto chvíli volební výsledek Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj, stejně jako Pirátů a Starostů. Předpokládáme ovšem, že i tyto dva politické subjekty získají značnou část hlasů a po jednom kandidátovi z Prostějovska budou mít v zastupitelstvu oba.
No a pak samozřejmě zbývají lídři komunistů (Ladislav Šulda) i „Okamurovců“ (Radim Fiala), o jejichž budoucích mandátech se rovněž nepochybuje a Večerník zároveň předpovídá i vstup do krajské politiky pro Pavla Dopitu, dalšího kandidáta SPD.
Sečteno a podtrženo, podle našeho tipu bude mít Prostějovsko ve volebním období 2020 až 2024 v Zastupitelstvu Olomouckého kraje tucet zástupců Prostějovska. A už tento víkend se ukáže, jak moc jsme se buď „sekli“, nebo jsme vše odhadli přesně a správně.

 

Kdo z kandidátů z Prostějovska má reálnou šanci na post krajského zastupitele?

OBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA
Milada Sokolová (5. na kandidátce)
Radek Wagner (8.)
ANO 2011
Ladislav Okleštěk (1.)
František Jura (7.)
Irena Blažková (11.)
ČSSD + PATRIOTI OLOMOUCKÉHO KRAJE
Ladislav Hynek (3.)
Pavel Holík (9.)
SPOJENCI – KOALICE PRO OLOMOUCKÝ KRAJ
František Horák (6.)
PIRÁTI A STAROSTOVÉ
Petr Lysek (6.)
KSČM
Ludvík Šulda (1.)
SVOBODA A PŘÍMÁ DEMOKRACIE
Radim Fiala (1.)
Pavel Dopita (6.)

--------------------------

Odhad počtu mandátů
ANO 2011 14
ODS 10
Svoboda a přímá demokracie 8
ČSSD a Patrioti Olomouckého kraje 7
Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj 7
Piráti a Starostové 5
KSČM 4

Volební zisk pod 5 % – nezvoleni
Trikolóra
Rozumní – Petr Hannig
Demokratická strana zelených – za práva zvířat
Koruna Česká
Soukromníci a ODA
Sdružení pro republiku – RS Čech, Moravy a Slezska
Dělnická strana sociální spravedlnosti
Moravané

 

 

Speciální příloha KRAJSKÉ VOLBY 2020 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v úterý 29. září

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...